Duiken in de diepte: De psychologie van het Darkweb

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 07:00

Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Het darkweb, een deel van het internet dat alleen toegankelijk is met speciale software zoals Tor, is een plek van mysterie en misverstanden. Maar wat drijft mensen om deze verborgen hoek van het internet te gebruiken? En hoe beïnvloedt het hun gedrag en psychologie? Laten we dieper duiken in deze vragen.

Motivaties

De motivaties om het darkweb te gebruiken zijn even divers als de gebruikers zelf. Voor sommigen biedt het darkweb een toevluchtsoord van de surveillance en dataverzameling die alomtegenwoordig is op het reguliere internet. Deze gebruikers waarderen de privacy en anonimiteit die het darkweb biedt, en zien het als een essentieel hulpmiddel om hun persoonlijke informatie te beschermen in een tijd waarin digitale privacy steeds zeldzamer wordt. In feite gebruikte meer dan 30% van alle Amerikanen het darkweb in 2019, waardoor Amerikanen in dat jaar de grootste consumenten waren.

Anderen gebruiken het darkweb om censuur te omzeilen en toegang te krijgen tot verboden informatie. In landen met strikte internetcensuur kan het darkweb een levenslijn zijn, een manier om toegang te krijgen tot ongecensureerde nieuwsbronnen, politieke discussies en andere verboden inhoud.

En ja, er zijn ook mensen die het darkweb gebruiken voor illegale activiteiten, van drugshandel tot hacking. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts een klein deel van de darkweb-gebruikers uitmaakt. 

Gedrag

Het gedrag op het darkweb kan sterk verschillen van dat op het reguliere internet. De anonimiteit die het darkweb biedt, kan leiden tot een gevoel van onthechting en onverantwoordelijkheid, een fenomeen dat psychologen 'online disinhibition effect' noemen. Zonder de angst voor sociale repercussies kunnen mensen zich meer openhartig en eerlijk uitdrukken. Dit kan leiden tot diepgaande en authentieke gesprekken, maar het kan ook resulteren in agressievere en ongepaste communicatie.

Aan de andere kant kan de anonimiteit ook leiden tot meer empathie en steun, vooral in online communities die zich richten op gevoelige onderwerpen. Zonder de angst om beoordeeld te worden op hun identiteit, kunnen mensen zich meer openstellen en steun vinden bij anderen die soortgelijke ervaringen hebben.

Psychologische Effecten

Het gebruik van het darkweb kan verschillende psychologische effecten hebben. Voor sommigen kan het een gevoel van avontuur of opwinding bieden. Het verkennen van het darkweb kan voelen als het betreden van een onbekende stad, vol met onbekende hoeken en onverwachte ontdekkingen. Deze sensatie, gecombineerd met de anonimiteit van het darkweb, kan een krachtige aantrekkingskracht hebben.

Anderen kunnen het darkweb ervaren als een veilige ruimte waar ze zichzelf kunnen zijn zonder angst voor oordeel of repercussies. Voor mensen met stigmatiserende of onbegrepen identiteiten of interesses, kan het darkweb een gemeenschap bieden waar ze geaccepteerd en begrepen voelen.

Echter, het darkweb kan ook gevoelens van angst en paranoia oproepen. De mogelijkheid van ontmoetingen met illegale activiteiten of schadelijke inhoud, gecombineerd met verhalen over de gevaren van het darkweb, kan leiden tot een gevoel van constante waakzaamheid en angst.

Risicoperceptie

Ondanks de risico's die verbonden zijn aan het gebruik van het darkweb, lijken veel gebruikers deze te minimaliseren of te negeren. Dit kan te maken hebben met het 'optimisme bias', een cognitieve bias waarbij mensen de kans dat negatieve gebeurtenissen hen zullen overkomen, onderschatten. Ze kunnen denken dat ze slim genoeg zijn om de gevaren te vermijden, of dat de risico's overdreven zijn.

Bovendien kan de anonimiteit van het darkweb een vals gevoel van veiligheid creëren. Gebruikers kunnen denken dat ze onzichtbaar en onaantastbaar zijn, ondanks het feit dat hun activiteiten kunnen worden getraceerd door vasthoudende wetshandhavingsinstanties of kwaadwillende hackers.

Anonimiteit en Identiteit

De anonimiteit van het darkweb kan ook invloed hebben op de identiteit van de gebruikers. Zonder de sociale signalen en context die onze interacties op het reguliere internet vormgeven, kunnen gebruikers van het darkweb nieuwe identiteiten aannemen of aspecten van hun persoonlijkheid verkennen die ze in andere contexten misschien niet zouden doen. Dit kan leiden tot een gevoel van bevrijding en zelfontdekking, maar het kan ook leiden tot een gevoel van ontworteling en verwarring.

Verslaving

Net als bij het reguliere internet, is er een potentieel risico op verslaving aan het darkweb. De combinatie van anonimiteit, onbeperkte toegang tot allerlei inhoud, en de opwinding van het verkennen van het 'verboden' kan leiden tot overmatig gebruik. Dit kan resulteren in slaapgebrek, verwaarlozing van persoonlijke verantwoordelijkheden, en andere tekenen van internetverslaving. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit risico en om gezonde internetgewoonten te onderhouden.

De Toekomst van het Darkweb

De toekomst van het darkweb is onzeker. Terwijl de technologie blijft evolueren, zullen ook de manieren waarop mensen het darkweb gebruiken en ervaren veranderen. De wereldwijde darkweb-markt zal naar verwachting $1,3 miljard bereiken tegen 2028 met een CAGR* van 22,3%. Dit suggereert dat het gebruik van het darkweb zal blijven groeien, ondanks de risico's en uitdagingen.

Conclusie

Het darkweb is een complex en vaak verkeerd begrepen deel van het internet. Door de psychologie van het darkweb te begrijpen, kunnen we beter begrijpen waarom mensen het gebruiken en hoe het hun gedrag en welzijn beïnvloedt. En misschien kunnen we ook enkele lessen trekken voor het reguliere internet - over het belang van privacy, de invloed van anonimiteit, en de menselijke behoefte aan vrijheid van informatie. Het darkweb, net als het menselijk brein, is een plek vol mysteries die wachten om ontdekt te worden.

*CAGR staat voor Compound Annual Growth Rate, of in het Nederlands: samengestelde jaarlijkse groeivoet. Het is een maatstaf die wordt gebruikt om de gemiddelde groeisnelheid van een investering over een bepaalde periode te berekenen, waarbij rekening wordt gehouden met het effect van rente-op-rente.

In de context van het artikel verwijst het naar de verwachte jaarlijkse groeisnelheid van de wereldwijde darkweb-markt tussen nu en 2028.

Bron: banklesstimes.com, blog.gitnux.com, enterpriseappstoday.com

Meer info over het darkweb
Heeft u vragen omtrent het darkweb, cybercrime, digitale criminaliteit, fraude of oplichting? Onze 'AI-chatbot Cybercrime' staat voor u klaar. 

Meer darkweb nieuws