Verstrengelingen tussen AfD en Rusland: Leaks op het darkweb onthullen diepere connecties

Gepubliceerd op 5 augustus 2023 om 13:28

Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In het digitale labyrint van het darkweb, waar geheimen vaak achter ondoordringbare muren blijven, zijn recent documenten opgedoken die een alarmerend licht werpen op de connecties tussen Rusland en de Duitse extreemrechtse partij, Alternative für Deutschland (AfD). De inhoud van deze gelekte documenten benadrukt de complexiteit van moderne geopolitiek en de mogelijke verstrengeling van belangen.

Een Russische hand in het Duitse politieke spel

De onafhankelijke Russische nieuwssite 'The Insider' en de gerenommeerde Duitse nieuwssite 'Der Spiegel' hebben beide verslag gedaan van gelekte e-mails en berichten die aantonen dat Rusland invloed probeert uit te oefenen op de AfD. Deze berichten, die hun weg vonden van de donkerste hoeken van het internet naar het daglicht, wijzen op een intrigerende connectie tussen Vladimir Sergienko en een persoon genaamd Alexei.

Sergienko, een medewerker van het extreemrechtse parlementslid Eugen Schmidt en recentelijk genaturaliseerd als Duitser, stond in directe communicatie met Alexei, die sterk wordt verdacht van banden met de Russische geheime dienst, de FSB.

Verborgen agenda’s en clandestiene operaties

Eén van de opvallende opdrachten die Sergienko van Alexei kreeg, was het saboteren van de levering van Duitse Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Door juridische processen aan te spannen tegen de Duitse regering, moest deze levering worden gestopt of op zijn minst vertraagd. In een van de berichten liet Sergienko aan Alexei weten dat het juridische gevecht hem ongeveer 93.000 dollar (84.000 euro) zou gaan kosten, omdat hij overwoog een gespecialiseerd advocatenkantoor in te schakelen.

Dit verzoek om financiële steun werd positief ontvangen door Alexei. Interessant genoeg vroeg Sergienko in april aan Alexei om het geld via een Duitse NGO te ontvangen, een slimme manier om dergelijke financiële transacties te verhullen. Het antwoord van de Rus was bevestigend. Een ontmoeting tussen de twee zou naar verluidt ook op de planning hebben gestaan, maar of deze daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en wat er tijdens die ontmoeting is besproken, blijft een raadsel.

Een kameleon in dienst van Rusland

Sergienko's invloed en betrokkenheid gingen echter verder dan het enkel sturen van e-mails en het aangaan van rechtszaken. Hij speelde een rol in het schrijven van toespraken voor de AfD en deed lobbywerk voor pro-Russische organisaties. Dit alles werd vermoedelijk gedaan op aanwijzing van Alexei.

Ondanks deze onthullingen kwam zijn activiteit niet als een complete verrassing. De AfD staat bekend om haar Russische sympathieën en is openlijk gekant tegen de sancties die Rusland werden opgelegd na de invasie, evenals tegen militaire steun aan Oekraïne.

Sergienko's regelmatige reizen naar Rusland, zijn pleidooi op de Russische staatstelevisie en zijn reputatie als verspreider van samenzweringstheorieën zouden al voldoende moeten zijn om vraagtekens te plaatsen bij zijn loyaliteit. Met zijn positie binnen de AfD had hij ook onbelemmerde toegang tot het Duitse parlement, wat hem in een unieke positie plaatste om invloed uit te oefenen.

Rimpelingen door Europa

Deze onthullingen vanuit het darkweb hebben naar alle waarschijnlijkheid de alarmbellen laten rinkelen bij Europese veiligheidsdiensten. Hoewel er al enige tijd vermoedens waren van een financiële verbinding tussen Rusland en de AfD, ontbrak het concrete bewijs. De gelekte documenten brengen dit bewijs nu mogelijk aan het licht.

Verder kan Sergienko in de problemen komen door het lekken van zijn e-mails. Screenshots van twee Russische identiteitsdocumenten, zowel een binnenlands als een reispaspoort uitgegeven begin 2022, werden onder de documenten gevonden. Echter, Sergienko verkreeg het Duitse staatsburgerschap in november 2022 en gaf niet aan dat hij ook een Russische staatsburger was. Volgens de Duitse wet is een dubbele nationaliteit niet toegestaan.

In dit digitale tijdperk, waar geheimen kunnen worden blootgesteld door het darkweb, blijft de vraag: hoeveel geheimen blijven nog verborgen? Wat de inhoud van deze onthullingen ook moge zijn, één ding is zeker: de invloed van het darkweb op de moderne geopolitiek kan niet worden onderschat.

Bron: anoniem, hln.be, theins.ru

Meer info over het darkweb
Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude, oplichting, darkweb of cybersecurity? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Voor vragen aangaande strafrecht of strafvordering kunt u bij onze 'AI-chatbot-assistent-criminal-law' terecht. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer darkweb nieuws