Aanhoudingen (235) in de EU van kopers vals geld op het Darkweb

Gepubliceerd op 7 december 2018 om 16:27

In heel Europa hebben politiediensten acties ondernomen tegen verdachten die valse eurobankbiljetten op illegale marktplaatsen kochten op het Darkweb. Deze acties, gecoördineerd door Europol, zijn op 19 november van start gegaan en de meeste interventies vonden plaats van 3 tot 6 december.

In totaal werden bijna 300 huiszoekingen uitgevoerd in 13 verschillende landen en 235 verdachten werden aangehouden. De politiediensten nam ongeveer 1500 valse eurobankbiljetten in beslag. Geneesmiddelen, wapens (vuurwapens, nunchaku en illegale messen), computers, mobiele telefoons, Bitcoins en hardware voor "mining virtual currencies" werden ook in beslag genomen. Daarnaast ontdekten de Duitse autoriteiten twee marihuana kweek locaties en in Frankrijk werd een illegale valse euro-papier drukkerij en een cannabisplantage ontdekt.

Deze gezamenlijke acties zijn een rechtstreeks gevolg van een succesvolle zaak behandeld door de Oostenrijkse federale politie in juni 2018 en ondersteund door Europol, toen een drukkerij werd ontmanteld in Leoben, Midden-Oostenrijk. Een verdachte werd aangehouden voor het namaken van valse Eurobankbiljetten van €10, €20 en €50 euro die ze tevens verkocht op verschillende illegale Darkweb markten. Er zijn meer dan 10.000 valse bankbiljetten verzonden naar kopers in heel Europa.

Tijdens de overval vond de Oostenrijkse politie bewijs van zijn transacties en verstrekte deze gegevens aan Europol. Deze informatie is geanalyseerd, verbeterd en doorgestuurd naar alle getroffen landen. Tijdens een operationele vergadering op het hoofdkantoor van Europol besloten de lidstaten een gecoördineerde actie te organiseren om de best mogelijke resultaten te bereiken.

Eerder deze week voerde Duitsland ongeveer 180 huiszoekingen uit, 28 werden uitgevoerd in Frankrijk, 20 in Italië, 20 in Oostenrijk en acties vonden ook plaats in Kroatië, Cyprus, Finland, Ierland, Nederland, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. . Onderzoeken in verschillende landen zijn nog gaande. Deze gezamenlijke inspanning van Europese wetshandhavingsinstanties toont eens te meer aan dat anonimiteit op het Darkweb kan worden aangepakt met een goede internationale samenwerking.

Europol plaatsvervangend uitvoerend directeur Operations, Wil van Gemert, zei: "Deze gezamenlijke inspanning benadrukt dat volledige anonimiteit op internet en Darkweb niet bestaat. Wanneer u zich online bezighoudt met illegale activiteiten, besef dan dat de politie vroeg of laat op uw deur gaat kloppen. Europol zal de lidstaten blijven bijstaan ​​bij hun inspanningen om de euro te beschermen tegen valsemunterij, zowel in de echte als in de virtuele wereld."

Bron: Europol, Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.