Eis: jarenlange celstraffen voor online drugsverkopers darkweb

Gepubliceerd op 27 mei 2019 om 13:38
Eis: jarenlange celstraffen voor online drugsverkopers darkweb

Drugsdealers, versie 2.0. Zo betitelden maandag de officieren van justitie van het Landelijk Parket vier mensen die worden verdacht van de grootschalige verkoop van drugs. De verdachten waren eerst actief via de door politie en OM neergehaalde Hansa Market op het darkweb. Als het aan het OM ligt gaan drie mannen daarvoor 6,5 jaar de cel in, een vrouw 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk. Bovendien kondigde het OM een ontneming van in totaal meer dan 2 miljoen euro aan. De rechtbank Rotterdam behandelt de zaak deze week. Woensdag is de laatste dag.

Tienduizenden bestellingen

Volgens de officieren hebben de verdachten meer dan 22.000 bestellingen afgeleverd, over de hele wereld. De drugs betroffen vooral xtc-pillen (meer dan 38.000), maar er zijn ook kilo’s ketamine, 63.000 trips LSD, 100 kilo MDMA, 5 kilo cocaïne en kleinere hoeveelheden methamfetamine en cannabis verstuurd. De drugs werden verstopt in speciaal met 3D-printers geprinte verpakkingen als make-updoosjes. Daarvoor hadden de verdachten een speciaal ingerichte locatie in Werkendam, waar een 49-jarige verdachte ook woonde. “Een ingenieuze manier” om de drugs voor de Douane verborgen te houden, aldus de officieren van justitie.

Hansa Market

Hij en twee Amsterdammers van 51 en 33 waren volgens het OM al actief in 2016. Toen opereerden ze onder verschillende namen op de Hansa Market. Die werd enige tijd door politie en OM draaiende gehouden, ook al om de drugsverkopers achter de site te kunnen traceren. Toen Hansa Market definitief werd stilgelegd, verplaatsten de verkopers hun verkoopsites naar een andere markt op het darkweb. Ook veranderden de vendors/verkopers van naam. Vanaf dat moment konden de drugs besteld worden bij Smurfs, Olaf, Rubiks en mr. Bubblebgum. De verkopers hadden een goede naam, zo bleek uit het ratingsysteem op Hansa Market. Daarmee is ook via deze anonieme wereld duidelijk wie betrouwbaar is en wie niet, aldus de officieren maandag. Het is zelfs mogelijk betaling pas te laten plaatsvinden als de bestelling is geleverd. Uiteraard in een cryptomunt als de bitcoin.

Identiteit afschermen

Deze markets bieden zo een oplossing voor twee klassieke problemen waar de drugsverkoper en klant bij de “gewone, ouderwetse drugshandel” mee te maken hebben: of de andere partij te vertrouwen is, en of je je identiteit wel voldoende kan afschermen. Toch was dat niet helemaal gelukt, aldus het LP.

De verdachten meenden dat via het darkweb goed geregeld te hebben, maar een onderzoek van de politie leidde uiteindelijk toch in hun richting. Postpakketten werden getraceerd, en een van de verdachten vergat een enkele maal versleuteld te communiceren. Zo werden onder andere de bestellijst en de afleveradressen gevonden. De verkopers bleken klanten te hebben over de hele wereld. Inmiddels zijn via Europol diverse landen geïnformeerd over de afleveradressen.

Avatars

Bij de aanhoudingen, waarbij ook de 33-jarige vriendin van een van de Amsterdammers werd aangehouden, vond de politie in hun kantoor in Amsterdam, in de printerfarm in Werkendam en in de woonhuizen van de verdachten nog meer drugs, veel enveloppen, en enkele vuurwapens en munitie. Bovendien werden de “avatars” , de symbolen van de verkopers, (Smurfs, Rubiks, Olaf en Bubblebgum) in beslag genomen.

Naar verwachting is de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op 12 juni

Bron: OM

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.