Drugsdealers bieden Black Friday-deals op het darkweb

Gepubliceerd op 28 november 2019 om 21:25
Drugsdealers bieden Black Friday-deals op het darkweb

'Online kortingen voor criminelen zijn een uitstekende gelegenheid voor site-exploitanten om de verkoop te verhogen en nieuwe kopers aan te trekken', zegt een onderzoeker.

Criminelen op het darkweb bieden enorme kortingen op drugs, gestolen creditcards en hacktools voor Black Friday 2019. Met nog een dag te gaan tot een van de grootste winkelevenementen van het jaar, worden Black Friday-deals al op het darkweb vermeld - een verborgen gedeelte van het internet dat alleen toegankelijk is met behulp van gespecialiseerde software. Volgens gegevens van cyber risico bedrijf Digital Shadows zijn de afgelopen weken meer dan 1600 berichten over ‘Black Friday 2019’ op criminele fora verschenen. Aanbiedingen variëren van 30 procent korting op alle items op de site, tot extra kortingen voor kopers die meer dan $ 2.000 in één keer uitgeven. “Mensen zijn altijd op zoek naar deals, zowel consumenten als cybercriminelen. Dit is de reden waarom begin november gebruikers op darkweb-forums meestal massaal bijeenkomen om onderwerpen te creëren die gericht zijn op het vinden en delen van de beste Black Friday-deals,”  vertelde onderzoeksanalist Digital Shadows Alex Guirakhoo aan The Independent.“Op darkweb-markten is Black Friday een uitstekende gelegenheid voor site-exploitanten om de omzet te verhogen en nieuwe kopers aan te trekken. Het aantrekken van nieuwe klanten is bijzonder belangrijk, omdat consistente wetshandhavings maatregelen en herhaalde exit-scams op populaire markten het ecosysteem in de war hebben gebracht."

Emily Wilson, een darkweb-onderzoeker bij Terbium Labs die de trend volgt, vertelde The Independent dat dit soort verkopen de afgelopen jaren "een standaardtarief is geworden in de criminele fora en markten". In tegenstelling tot reguliere leveranciers merkte mevrouw Wilson echter op dat verkopers op het darkweb meestal de meeste van hun waardeverminderingen opslaan voor de eigenlijke dag van Black Friday, wat betekent dat duizenden extra aanbiedingen waarschijnlijk op vrijdag 29 november zullen verschijnen. Donkere webdeals zullen naar verwachting ook stijgen op 2 december voor Cyber Monday, dat vorig jaar de grootste online winkeldag in de Amerikaanse geschiedenis werd. De darkweb-trends zijn de afgelopen jaren vastgelegd door Digital Shadows, die in een blogpost opmerkte dat online criminelen de trends op het oppervlak van het web weerspiegelen om hun producten te promoten.

Telegram en Instagram

Criminelen gebruiken ook populaire berichten- en sociale media-apps zoals Telegram en Instagram om hun profielen te adverteren op darkweb-markten. Sommige bevatten zelfs kortingscodes en kortingsbonnen die kunnen worden gebruikt voor artikelen zoals nagemaakte producten, cocaïne en botnets die krachtige cyberaanvallen kunnen uitvoeren. Dit kan mogelijk leiden tot een toename van hacks op Black Friday dit jaar, omdat klanten gebruik maken van hun afgeprijsde goederen. Deze kunnen bijzonder schadelijk zijn naarmate meer en meer consumenten online gaan om hun kerstinkopen te doen. "Naarmate meer en meer mensen online winkelen, krijgen cybercriminelen een veel groter landschap om fraude te plegen,"  waarschuwde Digital Shadows. "Retail- en e-commerceorganisaties hebben een schat aan gevoelige gegevens en diepgaande toeleveringsketens die uw bedrijf, klanten en merk kunnen blootstellen aan een breed scala aan digitale risico's."

Wat is Black Friday?

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen.

In Amerika wordt tot 75% korting aangeboden tijdens Black Friday. In Nederland zijn de kortingen niet zo hoog. Om toch goede deals aan te kunnen bieden, passen retailers hun prijs vlak voor Black Friday aan om zo een hogere korting aan te kunnen bieden. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een stofzuiger van €179 die vlak voor Black Friday plots €219 kost. Tijdens Black Friday werd deze stofzuiger afgeprijsd naar €159. Klanten dachten zo goedkoop uit te zijn.

Bron: independent

Schrijver: BiG'r

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.