Youtube jarenlang misbruikt door onderwereld

Gepubliceerd op 11 januari 2020 om 15:18
Youtube jarenlang misbruikt door onderwereld

Jarenlang was Youtube het toneel van criminelen die door de onoplettendheid van de Google moderators (Google is de eigenaar van Youtube). Kort gezegd was Google niet bewust van het aanwezige misbruik door de onderwereld.

 

Sinds de uitbraak van de Syrische burgeroorlog was een duidelijke trend te zien die duurde tot medio 2017. Youtube werd simpelweg misbruikt als een soort reclamezuil door onderwereld handelaren in wapens, valse paspoorten en drugs. Zelf Islamitische Staat was die periode aanwezig op Youtube met allerlei filmpjes.

 

De doelgroep van deze onderwereldfiguren was duidelijk te benoemen, namelijk ´verloren´ jongeren in het Westen en wanhopige vluchtelingen die op weg waren naar Europa vanuit Midden Oosten en Afrika. De handelaren gebruikten Youtube als reclamemiddel om hun handel een extra ¨push¨ te geven.

Er was geen duidelijke oorzaak voor deze trend aan te wijzen, vooral omdat het niet duidelijk is waarom het ineens gestopt is in 2017. Samenvattend kunnen we alleen aantonen dat de trend geweest en en dat we met z´n alle scherp moeten zijn op rare en vreemde trends in de digitale wereld. Natuurlijk moet Google, Facebook en andere organisaties hun verantwoordelijkheden nakomen, maar wij als maatschappij moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen als gebruiker zijnde.

 

Onthoud: ¨Jouw melding telt wel¨! En ja je hebt wel een verantwoordelijkheid als gebruiker van digitale diensten. Kortom wees je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en kijk niet weg voor rare zaken op social media en andere digitale diensten.

Schrijver: SPB