Doe-het-zelfgidsen voor slapende terreurcellen beschikbaar op ZeroNet

Gepubliceerd op 18 juli 2020 om 11:46

Belangrijk: Dit artikel kan schokkende beelden en onthullingen bevatten. Sommige zaken uit het artikel worden niet weergegeven om ongelukken te voorkomen en om mensen niet op verkeerde gedachten te brengen.

Doe-het-zelf-raketten homemade geluidsdempers en explosieven

Wie vaak het nieuws aan heeft staan, krijgt vaak te maken met beelden vanuit Israel en de aangrenzende Gaza-strook. Geregeld is dan te zien hoe Hamas en andere strijdgroepen zogenaamde 'Quassam raketten' lanceren richting Israëlische doelwitten. Zie hieronder een korte animatiefilm over wat voor soort raketten dit zijn. Dit zijn dus niet de onschuldige experimenten die sommige jongeren doen met Mentos en Frisdrank.

Geassembleerd

Deze raketten worden op verschillende manier vervaardigd, soms worden ze via Hamas smokkelroutes het land binnengesmokkeld maar vaak worden ze ook geassembleerd. Deze assemblage gebeurd dan vaak door bijvoorbeeld onderdelen via de legale logistieke vervoersnetwerken het land binnen te laten komen. Losse onderdelen, die later bij elkaar gevoegd worden, zijn vaak lastiger te ontdekken door Douane en Politie.

Op het darkweb

Op het Darkweb zijn verschillende manieren om aan deze ¨doe-het-zelf-rakket´ handleidingen te komen.

Uit veiligheidsoverweging zal ik niet uitleggen wat de manieren zijn, belangrijkste is te beseffen dat ze daadwerkelijk bestaan.

Als je deze handleidingen als burger per ongeluk vind (wat niet waarschijnlijk is), weet dan dat je altijd verplicht bent deze te melden aan de Politie. Politie kan er niet altijd direct iets mee doen, maar het kan voor onderzoeken altijd belangrijk zijn te weten waar deze gevaarlijke handleidingen staan.

Raketlanceerplaats in woonwijk

Veel mensen zullen denken dat het niet nodig is om dit soort websites te melden. Dat is niet helemaal waar, want je wilt niet dat iemand in een woonwijk een raketlanceerplaats gaat maken. We willen uiteraard gaan taferelen zoals in Gaza, waarbij Hamas daadwerkelijk lanceerplaatsen in een woonwijk optuigt.

We laten in het onderstaande filmpje zien dat het daadwerkelijk kan. Het is niet om bang te maken of om aan te zetten tot overmatig elkaar in de gaten houden. We laten het zien omdat we graag zien dat mensen op het Darkweb hun verantwoording nemen bij het aantreffen van gevaarlijke handleidingen of andere verdachte bewegingen. Een veilige samenleving maken we tenslotte samen.

Reportage is gemaakt door NDTV (Hamas raketlanceerplaats)

ZeroNet

Sinds 20 jarige jubileum van het Darkweb, zijn er vele nieuwe vormen van geanonimiseerde netwerken ontstaan.

'ZeroNet' is ook z´n netwerk.  We zullen later een apart artikel schrijven over de technieken achter ZeroNet, maar voor nu houden we het alleen bij de ontdekte site.  Wel verwijzen we U graag door naar de site van ZeroNet zelf, mocht er behoefte zijn aan aanvullende informatie, link:   https://zeronet.io/nl

Weet dat terroristen al in 2016 aan het kijken waren naar alternatieven voor TOR, clearnet en Freenet. ZeroNet en enkele andere protocollen stonden op hun lijst. We kunnen uit veiligheidsoverweging niet vertellen op welke TOR site dit gezegd is.

Handleidingen wapens

Onderstaand zijn een aantal screenshots van de site te zien waar de gevaarlijke handleidingen staan. We zullen geen handleidingen of locaties publiceren, om te voorkomen dat we per ongeluk reclame maken voor dit soort sites.

Wat te doen bij het vinden van verdachte sites?

Weet dat een veilige samenleving altijd begint bij onszelf, het is aan ons allemaal om de verantwoordelijkheid op te pakken bij het zien van verdachte zaken ( niet alleen op het Darkweb).  Voor iedereen die wel eens op het Darkweb zit, pak je verantwoordelijkheid en ga naar de Politie als je verdachte zaken ziet, zoals home-made wapen gidsen. Nu kan het niks zijn, maar weet dat kleine dingen vaak in het grotere geheel een verschil kunnen maken.

Als je een melding wilt maken van verdachte activiteiten, gebruik dan de volgende websites. Wellicht kun je met jouw melding het leven van een ander redden.

Bron: haaretz, zeronet

SPB | Privaat onderzoeker op gebied van Cybercrime en wiskundige modellen