De Darkweb monitor: "Innovatie om nieuwe bedreigingen te bestrijden"

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 15:22
De Darkweb monitor: "Innovatie om nieuwe bedreigingen te bestrijden"

In het Paleis van Justitie in München hebben het Beierse Staatsministerie van Justitie (StMJ) en TNO afgelopen maandag een 'Memorandum of Understanding (MoU)' getekend om samen te gaan werken aan de versnelling van de ontwikkeling van strategische handhavingstechnologieën.

De samenwerking is gericht op de bestrijding van cybercriminaliteit met speciale aandacht voor het darkweb en cryptovaluta.

Beide partijen werken al sinds 2018 samen binnen de 'Interpol Working Group on Darknet and Cryptocurrencies' aan de aanpak van deze opkomende misdrijven. Het Beierse Centraal Bureau voor de Vervolging van Cybercrime en implementatiepartner CyberDevOps zullen een operationele pilot uitvoeren met de zogenoemde 'Darkweb monitor (DWM)'.

De Darkweb monitor

Darkweb monitor (DWM) is een OSINT (Open Source Intelligence) databank die inzicht geeft in criminele en frauduleuze activiteiten die plaatsvinden via darkweb en virtuele middelen. Darkweb, een gecodeerd tor-netwerk, is een veilige haven geworden voor criminelen die misbruik maken van de totale anonimiteit.

Hun criminele activiteiten variëren van kindermisbruik en drugshandel tot grootschalige financiële misdrijven, die zowel de cyberspace als de fysieke wereld treffen. Nu deze activiteiten steeds geavanceerder worden is er een grote behoefte aan verbetering van de monitoring mogelijkheden van het darkweb om deze criminelen een stap voor te zijn. Darkweb monitor ondersteunt justitiële autoriteiten met behulp van geavanceerde analyses om de criminelen op te sporen en aan te houden voor vervolging.

Innovatie om nieuwe bedreigingen te bestrijden

Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO, verklaarde: "Technologie verandert onze wereld in hoog tempo en criminelen herkennen snel nieuwe mogelijkheden zoals het Darkweb. Dit creëert nieuwe bedreigingen. Om deze bedreigingen tegen te gaan zijn innovaties nodig. DWM is een goed voorbeeld van zo'n innovatie die zijn oorsprong vindt in het innovatieprogramma van het ministerie van Justitie en Veiligheid van Nederland. Deze technologie voldoet aan een breed scala van eisen van onze nationale en internationale stakeholders en biedt nieuwe operationele perspectieven door middel van data-analyse en kunstmatige intelligentie. Deze MoU versnelt de vertaling van Dark Web Monitor naar een operationele capaciteit voor onze Beierse partners en is een belangrijke stap naar een internationaal technologie partnerschap".

Annemarie Zielstra (TNO), Krishna Taneja (directeur staatsveiligheid TNO), Georg Eisenreich (Beiers ministerie van Justitie) en Thomas Janovsky (procureur-generaal Bamberg) ondertekenen overeenkomst over cybercriminaliteit (foto TNO)

De heer Eisenreich, de Beierse Minister van Justitie, voegt toe: "Een digitaal werkende wereld herbergt fantastische mogelijkheden, maar is tegelijkertijd kwetsbaar. Cybercriminelen misbruiken de nieuwe mogelijkheden om strafbare feiten te plegen. Daarom kiest de deelstaat Beieren voor een vastberaden aanpak in de bestrijding van cybercriminaliteit. Dankzij het Beierse centrale bureau voor de vervolging van cybercriminaliteit (ZCB) is het rechtssysteem van de Vrijstaat Beieren goed voorbereid, met 15 openbare aanklagers en 3 IT-specialisten die een van de grootste en meest ervaren gespecialiseerde openbare ministeries van Duitsland vormen. De innovatieve technologie van de DarkWeb Monitor stelt ons in staat om nieuwe technologische benaderingen te gebruiken om meer licht te werpen op het dark web en om daders te vinden.”

Bron: tno