Rotterdam: Zeven verdachten horen eis voor handel op het darkweb

Gepubliceerd op 7 november 2020 om 08:00

Voor het versturen van postpakketten met verschillende soorten designerdrugs eist het Openbaar Ministerie zeven jaar celstraf tegen Alex P. uit Boxtel. Twee broers die met hem samenwerkten, zouden vier en vijf jaar de gevangenis in moeten. 

Strafeisen

In de Rotterdamse rechtbank legde het Openbaar Ministerie maandagmiddag die strafeisen op tafel. Die vielen lager uit omdat de rechtszaak tegen de Boxtelse vriendenclub zo lang op zich heeft laten wachten. In augustus 2017 vielen agenten binnen  in een pand aan de Duit in Boxtel, pal achter het lokale politiebureau. Op dat adres had Alex P. een bedrijf in chemicaliën. 

Politie Finland

Via de politie in Finland ontdekte het Nederlandse Openbaar Ministerie dat Alex P. via het darkweb behalve legale stoffen ook drugs verhandelde. Voornamelijk designerdrugs zoals 'flakka', dat vanwege zijn verwoestende effecten op de gebruikers ook wel bekend staat als 'zombiedrug'. De enveloppen met drugs werden gepost vanuit verschillende plaatsen in Oost-Brabant: Boxtel, Schijndel, Eindhoven en Beek en Donk. 

Internationale drugshandel

Alex P. was de spil van deze internationale drugshandel en zijn bedrijf de dekmantel, stelde het Openbaar Ministerie. In de rechtbank zei de 33-jarige Boxtelaar vorige week woensdag dat hij 'fout’ was geweest en het had moeten houden bij de legale activiteiten van zijn bedrijf. 

Volgens het OM bliezen ook de Boxtelse broers Martijn (33) en Patrick de K.  (29) stevig in de bus. Zij werkten samen met P. en handelden volgens justitie ook in ‘reguliere’ drugs als cocaïne en xtc, die soms werden verstopt in uitgeholde kaarsen. In het schuurtje van hun oma vond de politie 63.000 xtc-pillen, ruim 200 gram cocaïne en achtduizend euro. Beide broers ontkenden dat ze daar iets mee te maken hadden, maar het Openbaar Ministerie vindt dat er meer dan genoeg bewijs is voor het tegendeel. 

Samenwerking

Alex P. betrok ook zijn neef uit Beek en Donk en zijn naar Helmond verhuisde jeugdvriend Tommie van der M. in de handel. Zijn Poolse vriendin en die van zijn Helmondse vriend (ook uit Polen) hielden zich vooral bezig met het inpakken van de drugspakketten. Tegen de vrouwen eist het Openbaar Ministerie straffen van twaalf en achttien maanden, tegen de neef tien maanden en tegen Van der M.  zes maanden. 

Drugs per post

Hoeveel drugs vanuit Brabant op de post werden gedaan, heeft justitie niet kunnen vaststellen. Er werden meer dan drieduizend pakketten verstuurd, maar of daar altijd drugs in zat, is niet duidelijk. Meer dan de helft van alle transacties die op het darkweb werden uitgevoerd, was in ieder geval illegaal, zo stelden de twee officieren van justitie in hun ruim twee uur durende requisitoir. 

Politie onderzoek

Het politie-onderzoek in Brabant was een van de eerste acties van het Post interventie team van de Landelijke Eenheid. Dat team werd enkele jaren geleden opgericht omdat politie en justitie steeds meer klachten van hun buitenlandse collega's  kreeg  over drugs die vanuit Nederland op de post werden gedaan. De Boxtelse vriendenclub van Alex P., door het Openbaar Ministerie aangeduid als een criminele organisatie, had onder meer klanten in Finland, de Verenigde Staten en Puerto Rico. De verdachten werkten met twee accounts en waren actief op diverse illegale markten op het darkweb. 

Advocaten zeven verdachten

De advocaten van de zeven verdachten krijgen de komende twee weken de gelegenheid voor hun pleidooi. Het vonnis van de rechtbank volgt op zijn vroegst op 30 november, maar vanwege de grote omvang van de zaak kan dat ook nog later worden. 

Bron:  politie.nl, om.nl, bd.nl | Rene van der Lee

Je las zojuist één Premiumartikelen van BD.nl

Nu €6,50 per maand. Altijd opzegbaar.

Probeer direct