Aanhouding in grootschalige internationale handel harddrugs via het darkweb

Gepubliceerd op 1 mei 2021 om 07:00

Een 38-jarige man is eind maart aangehouden als hoofdverdachte in een onderzoek naar handel in harddrugs via het darkweb. Dat heeft de FIOD donderdag bekend gemaakt. De man leidde volgens de FIOD een luxe bestaan in de upper ten van Amsterdam.

Internationale handel harddrugs via Darkweb

De verdenkingen tegen hem zijn: grootschalige internationale handel in harddrugs via Darkweb, gewoontewitwassen, faillissementsfraude en het in bezit hebben van een wietkwekerij in Lelystad. Eind 2020 zijn twee andere verdachten in de zaak aangehouden en inmiddels heengezonden. De hoofdverdachte in deze zaak was vlak voor zijn geplande aanhouding vertrokken naar Zuid-Afrika. Na terugkomst is hij direct aangehouden. De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn gevangenhouding bevolen voor de maximale duur van 90 dagen.

Toegangscodes darkweb winkel

De man kwam in het vizier in een onderzoek na de vondst van 200.000 dollar in een koffer met dubbele bodem op een vlucht vanuit de Britse Maagdeneilanden. In het onderzoek zijn er huiszoekingen verricht in Diemen en Amsterdam o.a. op het verblijfadres van de hoofdverdachte. Er werden allerlei hard- en softdrugs attributen aangetroffen, maar ook computers en telefoons met daarop toegangscodes tot een darkweb winkel. Uit informatie over die winkel en uit het e-mailadres dat bij winkel hoorde bleek dat er op grote internationale schaal cocaïne, heroïne, MDMA en ketamine werd verkocht.

De hoofdverdachte bevond zich volgens de FIOD frequent in jet-set kringen met vermogende en hoogopgeleide Amsterdammers.

Data onderzoek

Zijn opgegeven inkomen was niet te rijmen met zijn uitgavenpatroon en opvallende levensstijl en met veelvuldige luxereizen naar mondaine badplaatsen aan de Middellandse Zee. Ook bevond de man zich regelmatig in Zuid-Afrika en werden er op de inbeslaggenomen gegevensdragers berichten gevonden over (voorgenomen) vastgoedtransacties in dat land. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar bezittingen van verdachte in het buitenland, waaronder in Zuid-Afrika.

De verdachte handelde vermoedelijk ook in dure horloges en waste daarmee ook wit door gebruik te maken van valse stukken. Dure horloges worden soms gebruikt als betaalmiddel in de drugshandel.

De hoofdverdachte is ook nog verdacht van het plegen van failissementsfraude met het achterlaten van een schuld aan de Belastingdienst en crediteuren van bijna 200.000 euro.

Bron: fiod.nl, crimesite.nl

Meer info over darkweb lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Pedohandleiding op het Darkweb nu strafbaar gesteld

Het verspreiden, verwerven of  in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen wordt expliciet strafbaar gesteld. Er komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan. Zo’n ‘pedohandboek’ of ‘pedohandleiding’ brengt kinderen in gevaar, omdat het een voedingsbodem is voor de kindermisbruiker die zijn slag wil slaan. Dit is de kern van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan.

Lees meer »

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”

“Het is onacceptabel dat er een Darkweb is waar criminelen hun beroep kunnen uitoefenen”, zo zei minister Grapperhaus. “Hier moeten we tegen vechten. In deze strijd moeten we altijd bedachtzaam zijn op één ding. Hoewel end-to-end ecnryptie belangrijk is om onze privacy te beschermen en cybersecurity te garanderen, kunnen criminelen het als een schild gebruiken. We hebben een gebalanceerde aanpak nodig die kinderen beschermt tegen deze verschrikkelijke misdaad, en tegelijkertijd rekening houdt met onze privacy en cybersecurity.”

Lees meer »

Met een bron van informatie na het kraken van de crypto communicatie in het onderzoek '26Lemont', zijn tal van ontvoeringen en lugubere martelingen voorkomen

Op 22 juni 2020 hield de Landelijke Eenheid zes mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in het Brabantse Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan. Zes daarvan waren ingericht als cel waarin mensen vastgebonden konden worden en één container was bedoeld als martelkamer. Ook trof de politie een tweede loods aan in Rotterdam, die vermoedelijk bestemd was als uitvalbasis van de criminelen.

Lees meer »