Aanhouding in grootschalige internationale handel harddrugs via het darkweb

Gepubliceerd op 1 mei 2021 om 07:00

Een 38-jarige man is eind maart aangehouden als hoofdverdachte in een onderzoek naar handel in harddrugs via het darkweb. Dat heeft de FIOD donderdag bekend gemaakt. De man leidde volgens de FIOD een luxe bestaan in de upper ten van Amsterdam.

Internationale handel harddrugs via Darkweb

De verdenkingen tegen hem zijn: grootschalige internationale handel in harddrugs via Darkweb, gewoontewitwassen, faillissementsfraude en het in bezit hebben van een wietkwekerij in Lelystad. Eind 2020 zijn twee andere verdachten in de zaak aangehouden en inmiddels heengezonden. De hoofdverdachte in deze zaak was vlak voor zijn geplande aanhouding vertrokken naar Zuid-Afrika. Na terugkomst is hij direct aangehouden. De raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn gevangenhouding bevolen voor de maximale duur van 90 dagen.

Toegangscodes darkweb winkel

De man kwam in het vizier in een onderzoek na de vondst van 200.000 dollar in een koffer met dubbele bodem op een vlucht vanuit de Britse Maagdeneilanden. In het onderzoek zijn er huiszoekingen verricht in Diemen en Amsterdam o.a. op het verblijfadres van de hoofdverdachte. Er werden allerlei hard- en softdrugs attributen aangetroffen, maar ook computers en telefoons met daarop toegangscodes tot een darkweb winkel. Uit informatie over die winkel en uit het e-mailadres dat bij winkel hoorde bleek dat er op grote internationale schaal cocaïne, heroïne, MDMA en ketamine werd verkocht.

De hoofdverdachte bevond zich volgens de FIOD frequent in jet-set kringen met vermogende en hoogopgeleide Amsterdammers.

Data onderzoek

Zijn opgegeven inkomen was niet te rijmen met zijn uitgavenpatroon en opvallende levensstijl en met veelvuldige luxereizen naar mondaine badplaatsen aan de Middellandse Zee. Ook bevond de man zich regelmatig in Zuid-Afrika en werden er op de inbeslaggenomen gegevensdragers berichten gevonden over (voorgenomen) vastgoedtransacties in dat land. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar bezittingen van verdachte in het buitenland, waaronder in Zuid-Afrika.

De verdachte handelde vermoedelijk ook in dure horloges en waste daarmee ook wit door gebruik te maken van valse stukken. Dure horloges worden soms gebruikt als betaalmiddel in de drugshandel.

De hoofdverdachte is ook nog verdacht van het plegen van failissementsfraude met het achterlaten van een schuld aan de Belastingdienst en crediteuren van bijna 200.000 euro.

Bron: fiod.nl, crimesite.nl

Meer info over darkweb lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Politie haalt 'Pay to view' website DarkScandals offline

In zijn woning in Barendrecht is maandag 9 maart een 32-jarige man aangehouden voor het bezit en de verspreiding van kinderporno, heling, opruiing en twee belastingfeiten. Hij is administrator/moderator van de website ‘DarkScandals’ op het clear- en darkweb. Uit identificatie blijkt dat hij Amsterdams van geboorte maar woonachtig is in Barendrecht. De websites zijn offline gehaald en er is een zogenoemde ‘splash page’ gepubliceerd. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vanmiddag de bewaring van de man bevolen.

Lees meer »

Opsporingstools voor Darkweb

Het Team Cyber Enabled Crime (darkweb team) van de politie en TNO werken aan oplossingen om de identiteit van gebruikers van het internet, en als onderdeel daarvan het Darkweb, inzichtelijk te maken.

Lees meer »

Darkweb drugsdealers opgepakt

In een onderzoek waarin nauw met de Duitse justitie is samengewerkt heeft de Haagse politie afgelopen donderdagmorgen (13-2) twee verdachten aangehouden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel via het darkweb.

Lees meer »

Het Darkweb Dream Team

Cybercrime is een extreem lucratieve business. Conservatieve schattingen spreken over anderhalf trillion dollar omzet in het jaar 2018 alleen. Dit is vergelijkbaar met het Bruto Binnenlands Product van Rusland. De georganiseerde digitale misdaad kent ook vele verschijningsvormen. Onder de meest bekende natuurlijk het hacken, phishing mails ,ransomware, darkweb marktplaatsen, diefstal van intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen, afpersing, etc., etc. Via dit artikel geef ik een klein inkijkje in de complexiteit en het businessmodel van een goed georkestreerde hack organisatie.

Lees meer »