Darkweb prijzen voor gestolen PayPal rekeningen omhoog, creditcards omlaag

Gepubliceerd op 11 september 2021 om 07:00

Gestolen creditcardgegevens die op het darkweb te koop worden aangeboden, zijn in acht maanden tijd goedkoper geworden. Gestolen inloggegevens voor PayPal-accounts zijn juist duurder geworden, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau Comparitech.

PayPal duurder

Volgens de onderzoekers zijn inloggegevens voor PayPal-accounts duurder geworden op het darkweb, een afgesloten deel van het internet waar veel criminelen gestolen goederen verhandelen. Gemiddeld wordt er 197 dollar (167 euro) voor een gestolen PayPal-account gevraagd. Dat is een stijging van 194 procent ten opzichte van acht maanden geleden, toen Comparitech een soortgelijk onderzoek deed.

Voor PayPal-accounts wordt meer geld gevraagd omdat het een breed geaccepteerde betaalmethode is die eenvoudig via de browser gebruikt kan worden. Bovendien is het gemakkelijk om via PayPal geld te versturen naar iemand anders. De bestedingsruimte van PayPal-accounts is gemiddeld 2.134 dollar (1.805 euro).

PayPal: Darkweb prijs versus rekeningsaldo

Creditcards goedkoper

De gemiddelde prijs voor gestolen creditcardgegevens op de digitale zwarte markt is juist met 27 procent gedaald ten opzichte van acht maanden geleden. Het gaat daarbij om gegevens zoals het creditcardnummer, de CVV-code, de geldigheidsdatum en de naam van de kaarthouder.

De prijs van gestolen creditcardgegevens is gedaald omdat veel webwinkels tegenwoordig een extra code vragen, zoals de Mastercard SecureCode of een Verified by Visa-wachtwoord, voordat een creditcardbetaling wordt geaccepteerd.

Er zijn twee manieren waarop creditcardgegevens worden gekopieerd en verkocht. Creditcards kunnen fysiek gekopieerd worden, zodat er een kopie van een creditcard wordt aangeboden waarmee bijvoorbeeld geld uit geldautomaten kan worden gehaald.

De gestolen gegevens kunnen ook digitaal naar een koper worden doorgestuurd voor online aankopen. In dat laatste geval kosten creditcardgegevens gemiddeld 17,36 dollar. Een fysiek gekloonde creditcard kost online gemiddeld 171 dollar.

Er zijn veel factoren die de prijs voor creditcardgegevens bepalen. Daaronder zijn een hoge bestedingslimiet, eventuele aanvullende persoonsgegevens en het land van de creditcardhouder.

Kredietkaarten: Darkweb prijs versus kredietlimiet

Darkweb Prices For Stolen Pay Pal Accounts Up
PDF – 1,1 MB 259 downloads

Bron: comparitech.com, nu.nl

Paypal gerelateerde artikelen 》

Creditcard  gerelateerde artikelen

Meer info over het darkweb 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Telegram een soort laagdrempelig alternatief voor het darkweb? Is het veilig?

Telegram staat bekend als een veilig alternatief voor WhatsApp. De snelle en cloud-gebaseerde chat-app heeft inmiddels meer dan 500 miljoen gebruikers. Voor veel gebruikers is veiligheid een reden om over te stappen naar Telegram, maar hoe veilig is Telegram eigenlijk? De standaard chats in Telegram zijn niet versleuteld met end-to-end-encryptie. Om dit te activeren moet je een ‘geheime chat’ starten. Ook verzamelt het bedrijf gedragsgegevens van gebruikers die kunnen aantonen met wie je chat en wanneer je chat. Je moet een telefoonnummer opgeven om de dienst te gebruiken. Hierdoor is Telegram niet volledig anoniem.

Lees meer »

10 jaar gevangenis en tbs voor 'Mr. Dark'

De 35-jarige Michael M., alias 'Mr. Dark', is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het afpersen en misbruiken van tien minderjarige meisjes en het handelen in extreme verkrachtings- en seksvideo's. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Uit onderzoek blijkt dat veel posts van kinderen op sociale media circuleren op het Darkweb

Heel wat ouders posten foto's van hun kinderen op sociale media. Maar ze staan niet altijd stil bij de risico's die daarmee gepaard kunnen gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent in Belgie. Die lanceert nu de website "Magditonline.be" met concrete tips voor ouders om hun kinderen veilig af te beelden op sociale media. Ook influencers vinden er meer informatie over hun rechten en plichten.

Lees meer »