De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Terroristen gebruiken sociale media en het darkweb om te radicaliseren, te rekruteren en aan te zetten tot geweld

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 07:00

EU-maatregelen ter voorkoming van radicalisering

De EU en haar lidstaten werken samen om radicalisering in Europa te voorkomen. Radicalisering is niet nieuw. Wel is het de laatste jaren een ernstiger bedreiging geworden, met name door nieuwe technologieën en het toenemend gebruik van internet en sociale media.

De hoofd­verantwoordelijkheid voor het aanpakken van terrorisme ligt bij de lidstaten, maar de EU heeft verschillende instrumenten ontwikkeld om de voorkoming van radicalisering te ondersteunen. Zoals de Infographic (zie onderaan de pagina). Deze infographic bevat de nieuwe regels tegen de verspreiding van terroristische online-inhoud.

Verordening aangenomen

Op 29 april 2021 nam de Raad een verordening aan om de verspreiding van terroristische online-inhoud aan te pakken.

De autoriteiten in de lidstaten zullen hosting­bedrijven kunnen bevelen om terroristische inhoud te verwijderen of te blokkeren, en dat in alle lidstaten. Die bedrijven moeten dat dan binnen het uur doen.

De regels zullen van toepassing zijn op alle hosting­bedrijven die actief zijn in de EU, ongeacht of ze hun hoofdvestiging in een lidstaat hebben.

Hosting­bedrijven die met terroristische inhoud te maken krijgen, zullen specifieke maatregelen moeten nemen om misbruik van hun platforms aan te pakken en hun diensten tegen de verspreiding van terroristische content te beschermen. Welke maatregelen dat zijn, kiest het hosting bedrijf zelf

De wettekst bevat ook een definitie van terroristische inhoud en bepaalt duidelijk het toepassingsgebied ervan met het oog op volledige eerbiediging van de grondrechten. Daarnaast beschikken aanbieders van inhoud en aanbieders van diensten over een doeltreffend mechanisme om klacht in te dienen wanneer inhoud is verwijderd.

De nieuwe regels gelden vanaf 7 juni 2022

In 2015 creëerde Europol een speciale eenheid om terroristische propaganda op het internet te bestrijden. De EU-eenheid voor de melding van internetuitingen (EU IRU) zoekt op het internet naar terroristische en gewelddadige extremistische inhoud en steunt de lidstaten op dit gebied.

In 2015 zette de EU het netwerk voor voorlichting over radicalisering (RAN) op. Het RAN is een netwerk van meer dan 6 000 eerstelijnswerkers uit heel Europa – zoals leerkrachten, politiemensen en gevangenis­personeel – dat de uitwisseling van beste praktijken bevordert. Doel is onder meer beter te begrijpen waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor radicalisering, en welke maatregelen kunnen worden genomen om hen te beschermen.

Sinds 2015 brengt het EU-internetforum EU-landen, onlineplatforms, Europol, de academische wereld en internationale partners bijeen. Het fungeert als platform voor de uitwisseling van informatie over trends in en de ontwikkeling van het internet­gebruik van terroristen, en – sinds 2019 – voor de bestrijding van online seksueel kindermisbruik.

Radicalisering in Europa

De meeste plegers van de terroristische aanslagen van de afgelopen jaren in Europa waren Europese burgers, geboren in Europa en geradicaliseerd zonder hun thuisland te verlaten.

Radicalisering kan verschillende oorzaken hebben, zoals religieuze overtuigingen, ideologieën, politieke overtuigingen en vooroordelen tegen bepaalde groepen mensen. De radicalisering van jongeren blijft een grote bron van zorg.

Radicalisering kan op verschillende manieren gebeuren: via familieleden of vrienden, door rechtstreeks contact met extremistische groeperingen of via internet.

Online­communicatie­technologieën hebben het terroristen gemakkelijker gemaakt om over de grenzen heen te communiceren, en hebben de terroristische propaganda en de verspreiding van extremisme versterkt. Terroristen gebruiken sociale media en het darkweb om te radicaliseren, te rekruteren, aan te zetten tot geweld, en het plegen van terroristische aanslagen te vergemakkelijken.

De jongste jaren worden versleutelde­berichten­toepassingen – zoals WhatsApp of Telegram – op grote schaal gebruikt om terroristische propaganda te verspreiden en aanslagen te plannen en te coördineren.

Hoewel gevangenissen nog steeds de meest vruchtbare voedingsbodem zijn voor radicalisering, rekruteren sommige extremistische groeperingen ook mensen in scholen, universiteiten en gebedshuizen, zoals moskeeën.

Sn 01283 Nl 21
PDF – 400,7 KB 138 downloads

Bron: europa.eu

Meer info over cyberterrorisme 》

Meer info over darkweb 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cyberterrorisme gerelateerde berichten

Cyberterrorisme deel 2: Methoden voor cyberterroristische aanvallen

Er zijn verschillende methoden die zowel door cybercriminelen als door cyberterroristen worden gebruikt om aan te vallen, waaronder maar niet beperkt tot phishing, aanvallen op drinkplaatsen, ransomware, gedistribueerde denial of service, man in the middle en supply chain. Deze aanvalsmethoden worden gebruikt om gegevens te vernietigen of te verwijderen, informatie of geld te stelen, websites te beschadigen of controle over een systeem te krijgen. Zoals eerder vermeld onderscheiden de criminelen en terroristen zich door het motief achter de aanslag.

Lees meer »

Darkweb gerelateerde berichten

Hoe Rusland Oekraïne aanvalt via het Darkweb

Jullie hebben allemaal verhalen gehoord over het Darkweb: echte huurmoordenaars, Red Rooms waar mensen vermoord worden voor een live publiek, online markten waar je granaten kunt kopen en chemische wapens. Veel van dit soort verhalen zijn een legende, maar wat je vandaag hoort is wel waar. Russische en Oekraïense hackers vechten nu in het donkerste deel van het internet. Voordat we deze ondergrondse oorlog bespreken, laten we eerst een paar dingen uitleggen.

Lees meer »

«   »