De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Mag ik foto's die ik op internet vind gebruiken voor mijn site?

Cybercrimeinfo.nl

Regelmatig krijg ik de vraag of er foto's, plaatjes of logo's van Cybercrimeinfo gebruikt mogen worden voor eigen blogs of social media. Hoe zit dit nu eigenlijk? Hieronder zie je wat Auteursrecht.nl hierover zegt.

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.

Maakt het uit wat voor plaatjes het zijn? Niet echt, zelfs op vakantiekiekjes rust auteursrecht!

Voor een werkstuk op school mag je trouwens wél plaatjes van internet gebruiken. Dat is omdat je zo’n werkstuk alleen voor school maakt. Maar als je het werkstuk op internet zet, kan iedereen in de wereld het zien. Dan moet je wel toestemming vragen voor het gebruik van de foto’s/plaatjes.

Dat het heel makkelijk is om plaatjes van internet te downloaden, betekent dus niet dat je ze ook altijd mag gebruiken!

Soms geeft de maker zelf al bij zijn foto of tekening aan dat je die voor allerlei dingen mag gebruiken, alleen niet als je er bijvoorbeeld geld mee wilt verdienen. Je mag het plaatje dan gebruiken zolang je je maar houdt aan de wens van de maker.

Ook mag je zonder toestemming een plaatje gebruiken als dat goed duidelijk maakt waar jouw tekst over gaat. Dat heet ‘citaatrecht’. Als het plaatje alleen maar bedoeld is om je tekst te versieren, dan is het geen ‘citaat’ en heb je wel toestemming van de maker nodig.

Denk er wel aan dat je altijd de naam van de maker bij de foto of tekening moet zetten en ook de plaats waar je die gevonden hebt, bijvoorbeeld de titel van een boek of de link naar een website.

Bron: auteursrecht.nl

Mag ik foto's of plaatjes die ik op Cybercrimeinfo vind gebruiken voor mijn site of blog?

Eerlijk gezegd wist ik ook niet precies hoe dat zat. Tot dat ik een mail kreeg van het 'ANP Legal Department' met de volgende tekst:

Beste Heer, Mevrouw,

Zoals u kunt zien in de screenshots in de bijlage, maakt u gebruik van een foto van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). De foto die u gebruikt van het ANP zijn auteursrechtelijk beschermd. Uit onze gegevens blijkt dat u helaas geen toestemming heeft om deze foto te gebruiken, waardoor u een auteursrechtelijke inbreuk pleegt op de beelden van het ANP en zijn fotografen. Uw gebruik in het verleden staat vast en hierdoor is er een vergoeding verschuldigd van €270,-.

Onze juridische partner Permission Machine zal u in deze communicatie te woord staan. 

Met vriendelijke groeten,

ANP bv - Permission Machine bv
www.anp.nl

Dat was even slikken. Een foto van collega Wilbert Paulissen (destijds hoofd Landelijke Recherche) en cyberofficier Martijn Egberts die een groot internationaal onderzoek op het darkweb toelichtten, had ik bij een artikel geplaatst. (Politie neemt darkweb market Hansa over).

Dus ik wist wat me te doen stond, meer dan 1000 artikelen en blogs controleren op foto's die ik mogelijk, bij nader inzicht, onrechtmatig gebruikte. Was even een klus maar wel de moeite waard want één foto kostte €270,- 😵‍💫

Dan sta je daar met je gratis en voor niets informatie website die geen geld oplevert. Hoe nu verder?

Gelukkig was mijn gemeente, waar ik vrijwilligerswerk voor doe op het gebied van Cyber, bereid om mee te denken. De boete moest ik zelf betalen, maar ik kreeg een budget om foto's en plaatjes aan te schaffen, zodat ik niet meer dergelijke boetes op de deurmat zou ontvangen.

Het budget gaf me de mogelijkheid om 50 foto's aan te schaffen om zo met een gerust hart foto's op de website te kunnen publiceren.

Maar toen ontstond het volgende probleem. Dagelijks post ik twee berichten, dus snel omgerekend zou ik na 25 dagen door de foto's heen zijn. Hoe nu verder, want telkens de zelfde foto's gebruiken voor berichten vind ik maar niets. 

Opeens wist ik het, ik ga foto's combineren en bewerken. Met 50 foto's kun je best wel wat knutselen om zo je bibliotheek te verruimen. Inmiddels zit ik op moment van schrijven (aug. 2021) op 697 bewerkte en samengestelde foto's en heb ik op o.a. Instagram 3170 volgers. In begin was het karig met volgers, maar toen ik de nieuwe stijl foto's ging publiceren, schoten de volgers in de lucht. Er zijn zelfs volgers die enkel volgen voor de nieuwe plaatjes. Zo zie je maar weer hoe iets negatiefs uiteindelijk positief kan uitpakken.

Maar nu even terug naar de vraag 'Mag ik een foto's of plaatjes die ik op Cybercrimeinfo vind gebruiken voor mijn site of blog?' Het korte antwoord is Ja, jullie hebben toestemming om mijn eigen bewerkte foto's vrij te gebruiken. Het zou uiteraard wel chique zijn als jullie de bron zouden vermelden (Cybercrimeinfo.nl). Om het jullie makkelijker te maken heb ik hieronder het logo, banner en wallpaper toegevoegd met download optie. Is er behoefte aan ander materiaal bijvoorbeeld specifiek op phishing, ransomware of andere vormen laat het ons dan weten.

Gratis te downloaden en vrij te gebruiken de Cybercrimeinfo Shield en/of Banner

Cybercrimeinfo Shield
Afbeelding – 170,2 KB 122 downloads

Cybercrimeinfo Shield Gold
Afbeelding – 639,8 KB 110 downloads

CYBERCRIMEINFO NL
Afbeelding – 23,8 KB 117 downloads

C Ybercrimeinfo Nl 1920 X 1080
Afbeelding – 52,8 KB 119 downloads

Cybercrimeinfo Banner
Afbeelding – 2,9 MB 107 downloads

Cybercrimeinfo Banner Vonken
Afbeelding – 2,9 MB 107 downloads

Foto's van website downloaden?

Via onderstaande knop kun je gratis foto's downloaden van Cybercrimeinfo.nl, een kleine donatie zouden we op prijs stellen.