Nieuwsbrief 305 Cybercrimeinfo (ccinfo.nl)

De afgebeelde personen in de foto's en video's zijn gecreëerd met AI en bestaan niet echt.

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 305, duiken we in diverse facetten van cyberveiligheid en de strijd tegen cybercriminaliteit. We beginnen met een diepgaande analyse van de uitdagingen binnen de strafrechtketen bij het bestrijden van online criminaliteit, belichten de lage aangiftebereidheid onder slachtoffers en de noodzaak voor betere organisatiestructuren bij politie en justitie. We verkennen ook de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023, die onthult dat 16% van de Nederlanders slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit, variërend van oplichting en fraude tot persoonlijkere aanvallen zoals stalking en shamesexting, en bieden praktische tips voor een veiligere online ervaring.

Verder werpen we licht op de schimmige praktijken op het darkweb, met een specifieke focus op de recente afpersingscampagne op de 'Incognito Darknet Market', die de kwetsbaarheid van darknet-markten en de noodzaak voor voorzichtigheid in deze digitale onderwereld onderstreept. Een analyse van recente cyberaanvallen, waaronder een malware-aanval die meer dan 3.300 websites trof, benadrukt het belang van het regelmatig bijwerken van systemen en het toepassen van sterke beveiligingsmechanismen.

Daarnaast bieden we essentiële inzichten en adviezen om jezelf te beschermen tegen sextortion, een toenemende bedreiging in onze digitale samenleving, en belichten we de juridische bescherming en ondersteuning voor slachtoffers. Tot slot besteden we aandacht aan de recente toename van bankhelpdeskfraude in Alkmaar, Heiloo, Castricum, en Limmen, waarbij we het belang van waakzaamheid tegenover onverwachte telefoongesprekken die beweren van je bank te zijn, onderstrepen.

Samengevat, nieuwsbrief 305 staat vol met inzichtelijke analyses, belangrijke lessen, en waardevolle tips om je digitale veiligheid te versterken en je te wapenen tegen de dynamische bedreigingen van cybercriminaliteit.


Steun Cybercrimeinfo.nl zodat we kunnen blijven bestaan

Om deze website te runnen en iedereen te kunnen blijven voorzien van het laatste nieuws, tips en tricks over digitale criminaliteit, zijn wij op zoek naar donateurs. Hiervan kunnen we onder andere nieuwe apparatuur aanschaffen, want deze hele site draait op vrijwilligers. Kortom, wij kunnen niet zonder jouw steun! Help je mee in de strijd tegen cybercrime?

Iedere donatie, hoe klein ook, is van harte welkom. Alvast bedankt namens het hele team van Cybercrimeinfo.nl