Nieuwsbrief archief 


2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018


Nog niet ingeschreven voor de wekelijkse nieuwsbrief? Dan kun je dit hier doen.


In nieuwsbrief nummer 315 staan diverse belangrijke artikelen over cyberbeveiliging en actuele cyberdreigingen. We beginnen met een diepgaande analyse van de toekomst van dreigingsdetectie in Nederland, waarbij de uitdagingen en oplossingen voor SOC-teams worden belicht. Het artikel bespreekt de noodzaak van geavanceerde beveiligingstools en nieuwe benaderingen om alertmoeheid en hoge werkdruk te verminderen. Verder biedt het Kaspersky Incident Response Analyst Report 2023 waardevolle inzichten in cyberdreigingen en verdedigingsstrategieën, met een speciale focus op incident response en de aanhoudende dreiging van ransomware zoals Lockbit en BlackCat. Een ander opmerkelijk artikel gaat over de val van een $100 miljoen darkweb-narcoticamarkt, waar de arrestatie van Rui-Siang Lin, alias “Pharoah,” wordt besproken en de impact hiervan op de strijd tegen illegale online marktplaatsen. Daarnaast presenteren we een slachtofferanalyse en trends van week 20-2024, met een overzicht van recente cyberaanvallen in Nederland en België, waaronder incidenten bij Ranzijn Dierenarts en de Sociale Verzekeringsbank. De vraag van de week behandelt hoe je jezelf kunt beschermen tegen computervirussen en malware, met praktische tips over antivirussoftware en veilige surfpraktijken. Tot slot bespreken we een geval van bankhelpdeskfraude in Capelle aan den IJssel, waarbij een 75-jarige vrouw slachtoffer werd van oplichting. De politie waarschuwt voor het delen van je pincode of bankpas en geeft advies over hoe je jezelf kunt beschermen tegen dergelijke vormen van fraude.

Nieuwsbrief 315 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,7 MB 34 downloads
Poster Nieuwsbrief 315 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 121,2 KB 8 downloads

In nieuwsbrief nummer 314 van Cybercrimeinfo belichten we diverse actuele cyberdreigingen en veiligheidsmaatregelen. We beginnen met een grote internationale actie waarbij Dmitry Yuryevich Khoroshev, de leider van de LockBit ransomware-operatie, is ontmaskerd en aangepakt door de FBI, de UK National Crime Agency en Europol. De operatie leidde tot de inbeslagname van 34 servers en het verkrijgen van decryptiesleutels, wat een zware klap betekende voor LockBit. Vervolgens duiken we in de schaduwmarkt van zero-day exploits, een verborgen dreiging die steeds grotere risico's met zich meebrengt. Deze kwetsbaarheden worden op het darkweb voor hoge bedragen verkocht en benadrukken de noodzaak van verbeterde cyberbeveiliging. Verder bieden we een uitgebreide gids over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen de gevaren van het darkweb, met tips zoals zero-trust, multifactor-authenticatie en versleuteling. Ook analyseren we de cyberaanvallen van week 19-2024, waaronder incidenten bij het Belgische IT-bedrijf Inforius en Europol, die de noodzaak van voortdurende verbetering van cyberbeveiligingsmaatregelen benadrukken. Daarnaast bespreken we hoe advertentiefraude op Facebook bedrijven miljoenen kost door nepkliks en bieden we methoden om deze fraude te detecteren en bestrijden. Tot slot behandelen we een geval van bankhelpdeskfraude in Bilthoven, waarbij een 71-jarige vrouw slachtoffer werd van een oplichtingstruc. De politie zoekt nu naar de verdachte, en we geven tips over hoe u zichzelf kunt beschermen tegen vergelijkbare fraude.

Nieuwsbrief 314 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,5 MB 39 downloads
Poster Nieuwsbrief 314 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 144,9 KB 10 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, editie 313, verkennen we diverse cruciale aspecten van cyberveiligheid en online gevaren. We beginnen met een grondige blik op DMARC, het essentiële e-mailverificatieprotocol dat ons beschermt tegen cybercriminelen door e-mail spoofing tegen te gaan. We duiken in de geavanceerde tactieken van Noord-Koreaanse hackers en hoe een sterk DMARC-beleid, samen met technologieën zoals SPF en DKIM, ons kan verdedigen tegen dergelijke dreigingen. Vervolgens belichten we de wereld van 'finfluencers' en hoe zij jongeren verleiden tot riskante crypto-investeringen, inclusief praktijken zoals 'pig butchering' fraude. We bespreken ook de verborgen en complexe wereld van het darkweb, een plaats die zowel een toevluchtsoord voor activisten als een hotspot voor cybercriminaliteit is, en de risico's die het met zich meebrengt. Ons wekelijkse overzicht geeft inzicht in de nieuwste trends in cyberaanvallen en kwetsbaarheden, waaronder die in systemen zoals GitLab. Daarnaast verkennen we de voordelen van het gebruik van FileVault op Macs voor verbeterde beveiliging van gegevens. Tenslotte delen we het inspirerende verhaal van een 69-jarige vrouw uit Vollenhove die een bankhelpdeskfraude wist te ontmaskeren, compleet met een spannende achtervolging. Elk artikel is voorzien van diepgaande analyses en praktische tips om je te wapenen tegen deze digitale bedreigingen.

Nieuwsbrief 313 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,5 MB 37 downloads
Poster Nieuwsbrief 313 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 117,5 KB 14 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 312, belichten we diverse actuele thema’s in de cyberveiligheidswereld. De digitale gevechten tussen landen escaleren, waarbij cyberoorlogen een groeiende dreiging vormen voor zowel nationale veiligheid als persoonlijke gegevensbescherming. We kijken naar de recente toename van cyberbeveiligingskwetsbaarheden binnen veelgebruikte softwaretools, die variëren van simpele configuratiefouten tot complexe systeemlekken, en bieden advies om deze te mitigeren. Daarnaast verkennen we de verontrustende snelle verspreiding van datalekken via het darkweb en de methoden die cybercriminelen hanteren om gevoelige informatie te stelen en te verhandelen. We rapporteren ook een significante toename in het aantal phishing-aanvallen op Nederlandse kleine tot middelgrote bedrijven, met cybercriminelen die zich voordoen als bekende leveranciers. Verder delen we successen en innovatieve benaderingen van de politie in de strijd tegen digitale misdaden, inclusief gedurfde arrestaties en geavanceerde technologieën voor gegevensanalyse die bijdragen aan een veiliger internet. Tenslotte brengen we de toenemende zorgen over bankhelpdeskfraude in Oosterhout onder de aandacht, waarbij criminelen zich uitgeven voor bankmedewerkers om persoonlijke gegevens en geld te ontvreemden. Elk van deze onderwerpen biedt inzichten en praktische adviezen om uw digitale veiligheid te versterken.

Nieuwsbrief 312 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,6 MB 35 downloads
Poster Nieuwsbrief 312 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 128,8 KB 18 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 311, bespreken we een scala aan urgente onderwerpen binnen de cybersecurity. We beginnen met hoe Nederland zich wapent tegen cyberaanvallen, met speciale aandacht voor de dreigingen vanuit China die onze bedrijfsgeheimen en kritieke infrastructuur targeten. Vervolgens belichten we Ruslands complexe invloed binnen Europa door middel van cyberoperaties, die alles raken van politieke manipulatie tot digitale sabotage. Ook duiken we in de onderwereld van het darkweb, waar broncodes van bedrijven worden verhandeld, een ontwikkeling die ernstige risico's voor bedrijven met zich meebrengt. Daarnaast bieden we een analyse van recente cybersecurity trends, zoals de inzet van honeypot-malware tegen illegale online activiteiten en de daling in losgeldbetalingen aan ransomware-aanvallers. In de rubriek 'Vraag van de Week' behandelen we wat te doen als je persoonlijke gegevens op het darkweb verschijnen, een realiteit geworden door een groot datalek bij Nexperia. Tot slot richten we ons op een lokale kwestie van bankhelpdeskfraude in Uden, waar een 86-jarige vrouw slachtoffer werd, en hoe we als gemeenschap kunnen helpen deze criminelen op te sporen. Deze onderwerpen benadrukken de complexiteit van de digitale bedreigingen waar we tegenwoordig mee te maken hebben en het belang van proactieve bescherming en bewustzijn rond cybersecurity.

Nieuwsbrief 311 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 37 downloads
Poster Nieuwsbrief 311 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 119,4 KB 19 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 310, belichten we een reeks cruciale onderwerpen die van belang zijn voor zowel individuele internetgebruikers als organisaties. We starten met een diepgaande blik op Operatie LabHost, een significante internationale triomf tegen phishing, waarbij meerdere verdachten zijn gearresteerd die betrokken waren bij het stelen van gevoelige informatie wereldwijd. Vervolgens behandelen we de essentiële rol van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in 2023, die zich aanpast aan de toenemende cyberdreigingen en nieuwe verdedigingstechnologieën implementeert om Nederlandse belangen te beschermen. We verkennen ook de duistere handel in gestolen cookies op het darkweb, die een onzichtbaar risico vormt voor veel gebruikers. Daarnaast presenteren we een slachtofferanalyse en trends uit week 15 van 2024, met een focus op gerichte ransomware-aanvallen, vooral binnen de gezondheidszorg en financiële sectoren. Ook bespreken we de risico's van klikfraude via de Facebook-app en bieden we praktische adviezen om je hiertegen te wapenen. Tot slot zoomen we in op een recente vorm van oplichting, de bankhelpdeskfraude in Kaatsheuvel, waarbij cybercriminelen zich voordoen als bankmedewerkers om toegang te krijgen tot persoonlijke bankrekeningen. Elk van deze artikelen biedt waardevolle inzichten en adviezen om je veiligheid online te verhogen.

Nieuwsbrief 310 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,2 MB 62 downloads
Poster Nieuwsbrief 310 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 127,9 KB 27 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief nummer 309 richten we ons op diverse cruciale thema's binnen de cyberveiligheid. We beginnen met een analyse van digitale oorlogsvoering in 2024, waarbij de impact van escalerende cyberaanvallen op de wereldwijde veiligheid wordt belicht. Hierbij leren we van historische incidenten zoals de aanval op Equifax in 2017 en het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen cyberdreigingen. Vervolgens bieden we een diepgaand overzicht van de datalekken in Nederland in het jaar 2023, met specifieke aandacht voor de variërende oorzaken en gevolgen hiervan voor persoonlijke en organisatorische veiligheid. Ook duiken we in de duistere krochten van het darkweb in 2024, waarbij we de nieuwste trends en ontwikkelingen, zoals geavanceerde ransomware-aanvallen en cryptojacking, onder de loep nemen.

Daarnaast doen we verslag van de recente cyberincidenten in week 14-2024 die bedrijven in België en Nederland troffen, en lichten we de kwetsbaarheden en noodzakelijke maatregelen toe. Onze tip van de week gaat over de veiligheid van gezichtsherkenningstechnologie op smartphones, waarbij we de voordelen en risico's afwegen en praktische tips bieden voor een veiliger gebruik van deze technologie.

Tot slot behandelen we een recent geval van bankhelpdeskfraude in Rotterdam, waarbij een 78-jarige vrouw aanzienlijke financiële schade leed door misleiding. We benadrukken het belang van waakzaamheid bij financiële communicatie en bieden inzicht in hoe dergelijke fraude herkend en voorkomen kan worden. Elk artikel in deze nieuwsbrief is ontworpen om u te voorzien van essentiële informatie en adviezen om uw digitale veiligheid te verhogen.

Nieuwsbrief 309 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,8 MB 67 downloads
Poster Nieuwsbrief 309 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 157,3 KB 22 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 308, behandelt CyberCrimeInfo een breed scala aan urgente onderwerpen in de wereld van cybersecurity. We beginnen met een analyse van de toenemende digitale oorlogsvoering in 2024, waarbij de frequentie en intensiteit van cyberaanvallen op wereldwijde veiligheid worden belicht. Vervolgens duiken we diep in de kritieke cyberdreigingen die in maart 2024 naar voren kwamen, met aandacht voor ernstige kwetsbaarheden in bekende softwaretools en -platformen. We belichten ook recente internationale politieacties tegen cybercriminaliteit, waaronder de aanpak van netwerken op het darkweb en de strijd tegen ransomware. Daarnaast verkennen we de complexe impact van cyberincidenten binnen supply chains en de juridische uitdagingen die hiermee gepaard gaan. We delen een treffend voorbeeld van bankhelpdeskfraude in Den Haag en de voortdurende pogingen om de daders te vangen.

Voor degenen die hun kennis willen testen en verbeteren, presenteren we boeiende nieuwe quizzen over cybersecurity, waarbij deelnemers hun vaardigheden kunnen aanscherpen en mogelijk een plek kunnen verdienen in onze 'Perfect Score Club'. Tot slot bieden wij de mogelijkheid om een gratis toegangscode aan te vragen voor onze gespecialiseerde chatbots, de AI Gids CyberWijzer en de AI Gids RechtRaadgever. Deze chatbots verstrekken betrouwbare, actuele informatie over cybercriminaliteit en juridische vraagstukken.

Nieuwsbrief 308 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 4,9 MB 44 downloads
Poster Nieuwsbrief 308 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 189,5 KB 24 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 307, duiken we diep in de huidige staat en toekomstige uitdagingen van cybersecurity. We beginnen met de onthulling van 'MFA Bombing' aanvallen, een nieuwe dreiging voor Apple ID-gebruikers, waarbij tweestapsverificatie wordt misbruikt door een overvloed aan meldingen. Het benadrukt de noodzaak van sterke persoonlijke cyberhygiëne en biedt inzichten in hoe je jezelf tegen dergelijke tactieken kunt wapenen.

Vervolgens verkennen we een toekomstvisie met "2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld". Dit diepgaande artikel, gebaseerd op inzichten van het Europese Unie Agentschap voor Cybersecurity (ENISA), behandelt de belangrijkste cyberveiligheidsuitdagingen en -kansen die op ons wachten, van software supply chain aanvallen tot de implicaties van quantum computing en AI.

De duistere kant van het internet wordt belicht met een verkenning van het darkweb en de verborgen handel in cybersecurity, waaronder de verkoop van toegang tot gekraakte beveiligingssystemen. Dit artikel benadrukt de noodzaak van proactieve beveiligingsmaatregelen en constante alertheid.

We bieden ook een slachtofferanalyse en trends van week 12-2024, waarin de snelle opkomst van StrelaStealer malware en de impact op honderden bedrijven worden onderzocht, samen met de uitdagingen en oplossingen voor het bestrijden van deze en andere geavanceerde dreigingen.

Een belangrijk onderwerp dat aandacht krijgt, is de strijd tegen seksfakes, een vorm van digitale schending van intimiteit, waarbij we de ernstige gevolgen voor slachtoffers onderzoeken en hoe je je tegen deze bedreiging kunt verzetten.

We belichten een recente zaak van bankhelpdesk fraude in Boskoop, die de sluwheid van cybercriminelen en de noodzaak voor alertheid illustreert, met praktische tips om je tegen dergelijke oplichting te beschermen.

Bovendien nodigen we je uit om je cybersecuritykennis te testen en te verbeteren met onze quizzen, inclusief de nieuw gelanceerde reeks Darkweb Quizzen. Deze bieden een kans om je deskundigheid te bewijzen en te strijden voor een plek in onze Perfecte Score Club.

Samengevat, nieuwsbrief 307 biedt een rijke mix van actuele inzichten, analyses, en praktische adviezen om je te wapenen tegen de steeds veranderende dreigingen in de wereld van cyberveiligheid.

Nieuwsbrief 307 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl Pdf
PDF – 5,2 MB 93 downloads
Poster Nieuwsbrief 307 Ccinfo Nl Jpg
Afbeelding – 182,4 KB 32 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 306, belichten we een scala aan actuele thema's op het gebied van cyberbeveiliging en de strijd tegen cybercriminaliteit. We duiken in de nieuwste trucs van oplichters die zich voordoen als medewerkers van De Nederlandsche Bank om via spoofing technieken geld en persoonlijke gegevens te ontvreemden. We onthullen ook hoe het hacken van wifi-wachtwoorden een steeds groter risico vormt voor zowel particuliere als zakelijke netwerken en bieden strategieën om je netwerk te beveiligen. Daarnaast brengen we het verhaal van de ondergang van Nemesis Market, een donkere plek op het internet waar illegale handel bloeide, totdat een internationale wetshandhavingsactie hier een einde aan maakte.

We analyseren de impact van cyberaanvallen in week 11 van 2024, waarbij incidenten variërend van de gamingindustrie tot aan persoonlijke gegevens van miljoenen mensen worden belicht. Bovendien bieden we een praktische gids voor risicomanagement, met focus op de implementatie van NIS2 en ISO27001 normen, om je informatie veilig te houden in een wereld vol digitale gevaren. We rapporteren over een recente bankhelpdesk fraude in Drunen en Waalwijk, waarbij een 78-jarige vrouw bijna slachtoffer werd van een geraffineerde val gezet door fraudeurs.

Ten slotte moedigen we onze lezers aan om hun kennis van cybersecurity te testen en te verbeteren door deel te nemen aan onze boeiende quizzen. Met deze quizzen kun je je bewustzijn en begrip van digitale veiligheid verdiepen, allemaal binnen een veilige en reclamevrije omgeving. Elk van deze artikelen draagt bij aan ons doel om je te informeren, te beschermen en te empoweren in het navigeren van de complexe wereld van cyberbeveiliging.

Nieuwsbrief 306 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 80 downloads
Poster Nieuwsbrief 306 Ccinfo Nl
Afbeelding – 177,8 KB 43 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 305, duiken we in diverse facetten van cyberveiligheid en de strijd tegen cybercriminaliteit. We beginnen met een diepgaande analyse van de uitdagingen binnen de strafrechtketen bij het bestrijden van online criminaliteit, belichten de lage aangiftebereidheid onder slachtoffers en de noodzaak voor betere organisatiestructuren bij politie en justitie. We verkennen ook de resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023, die onthult dat 16% van de Nederlanders slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit, variërend van oplichting en fraude tot persoonlijkere aanvallen zoals stalking en shamesexting, en bieden praktische tips voor een veiligere online ervaring.

Verder werpen we licht op de schimmige praktijken op het darkweb, met een specifieke focus op de recente afpersingscampagne op de 'Incognito Darknet Market', die de kwetsbaarheid van darknet-markten en de noodzaak voor voorzichtigheid in deze digitale onderwereld onderstreept. Een analyse van recente cyberaanvallen, waaronder een malware-aanval die meer dan 3.300 websites trof, benadrukt het belang van het regelmatig bijwerken van systemen en het toepassen van sterke beveiligingsmechanismen.

Daarnaast bieden we essentiële inzichten en adviezen om jezelf te beschermen tegen sextortion, een toenemende bedreiging in onze digitale samenleving, en belichten we de juridische bescherming en ondersteuning voor slachtoffers. Tot slot besteden we aandacht aan de recente toename van bankhelpdeskfraude in Alkmaar, Heiloo, Castricum, en Limmen, waarbij we het belang van waakzaamheid tegenover onverwachte telefoongesprekken die beweren van je bank te zijn, onderstrepen.

Samengevat, nieuwsbrief 305 staat vol met inzichtelijke analyses, belangrijke lessen, en waardevolle tips om je digitale veiligheid te versterken en je te wapenen tegen de dynamische bedreigingen van cybercriminaliteit.

Nieuwsbrief 305 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 90 downloads
Poster Nieuwsbrief 305 Ccinfo Nl
Afbeelding – 193,6 KB 40 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 304, duiken we diep in de wereld van cyberbeveiliging en de laatste ontwikkelingen op dit vlak. We beginnen met een blik op de recente escalatie in cyberoorlogsvoering, waarbij februari 2024 getuige was van verontrustende cyberconflicten die de digitale kwetsbaarheid van naties blootleggen. Landen zoals Rusland, Oekraïne en China, evenals niet-staatsactoren, hebben nieuwe niveaus van digitale strijd onthuld, wat een urgente behoefte aan gecoördineerde verdediging en een diepgaand begrip van moderne cyberoorlogsvoering benadrukt.

Daarnaast belichten we nieuwe cybersecurity kwetsbaarheden die ons allen aangaan, van ernstige lekken in sociale media tot kwetsbaarheden in netwerkbeveiligingsproducten. De recente ontdekkingen onderstrepen het belang van proactieve beveiligingsmaatregelen en het up-to-date houden van onze systemen om ons te wapenen tegen deze bedreigingen.

De strijd tegen cybercriminaliteit blijft een centraal thema, met internationale arrestaties en innovatieve preventiemaatregelen die licht werpen op het belang van een vastberaden aanpak van digitale misdrijven. Van de arrestatie van vier mannen door het Rotterdamse Cybercrimeteam tot waarschuwingen via Google Ads voor de gevolgen van ddos-aanvallen, de inspanningen om een veiligere digitale omgeving te creëren zijn veelzijdig en doeltreffend.

We verkennen ook het onzichtbare gevaar van gestolen identiteiten en de ondergrondse handel op het darkweb, een dreiging die onze privacy en financiële veiligheid in gevaar brengt. Dit artikel biedt inzicht in de omvang van deze verborgen cybercriminaliteit en praktische adviezen om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Verder analyseren we de slachtoffers en trends van cyberaanvallen in week 09-2024, waarbij duidelijk wordt hoe geavanceerd en divers deze aanvallen tegenwoordig zijn. De getroffen sectoren en bedrijven tonen de breedte van de dreiging, en benadrukken het belang van robuuste cyberbeveiligingsstrategieën.

Een speciale focus ligt op LinkedIn's nieuwe verificatieproces in Nederland, dat vragen oproept over privacy en de veiligheid van persoonlijke gegevens. Dit dilemma tussen zichtbaarheid en veiligheid in de digitale wereld is een belangrijk punt van discussie.

Ten slotte besteden we aandacht aan een specifiek geval van bankhelpdeskfraude in Alkmaar, waarbij een 71-jarige vrouw slachtoffer werd van sluwe cybercriminelen. Dit incident onderstreept nogmaals het belang van alertheid en het herkennen van de signalen van mogelijke fraude.

Samengevat, nieuwsbrief 304 biedt een uitgebreid overzicht van de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van cyberbeveiliging, cybercriminaliteit, en hoe we ons tegen deze dreigingen kunnen wapenen.

Nieuwsbrief 304 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,2 MB 90 downloads
Poster Nieuwsbrief 304 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,3 MB 38 downloads

In de nieuwste editie van onze nieuwsbrief, nummer 303, duiken we in de complexe wereld van digitale veiligheid en cybercriminaliteit, een thema dat relevanter is dan ooit in het huidige digitale tijdperk. We beginnen met een diepgaand artikel over de onzichtbare oorlog van cyberoorlogsvoering en psychologische operaties. Hierin verkennen we hoe deze geavanceerde vormen van conflict niet alleen informatiesystemen targeten maar ook gericht zijn op de menselijke psyche, met als doel meningen, emoties, en gedragingen te manipuleren. Het benadrukt het belang van kritisch denken en digitale geletterdheid om ons te wapenen tegen misleiding.

Vervolgens belichten we het cruciale belang van Cybercrisis Management trainingen, geïllustreerd door initiatieven in de Brabantse veiligheidsregio's. Deze trainingen zijn essentieel om professionals uit diverse vakgebieden voor te bereiden op de steeds groeiende dreiging van cyberaanvallen, door samenwerking en kennisdeling te bevorderen.

Onze aandacht gaat ook uit naar de val van 'Crimemarket', een grote Duitstalige online marktplaats voor illegale handel, die onlangs ontmanteld werd door een gezamenlijke operatie van de Duitse en Nederlandse politie. Dit verhaal onthult bijna 600.000 euro aan criminele opbrengsten en markeert een significante overwinning tegen cybercriminaliteit.

We doen verslag van de recente cyberaanvallen en trends in week 08-2024, met specifieke aandacht voor slachtoffers zoals een Nederlandse voedselproductenwebsite en de gemeente Hof van Twente. Deze incidenten benadrukken het voortdurende risico voor Nederlandse bedrijven en de noodzaak voor versterkte beveiligingsmaatregelen.

Een ander belangrijk onderwerp is de veiligheid van wachtwoordopslag in browsers. We wegen de voor- en nadelen af van deze ingebouwde wachtwoordmanagers tegenover professionele wachtwoordmanagers, die een hoger niveau van beveiliging en gebruiksgemak bieden.

Tot slot delen we het verhaal van een 81-jarige vrouw uit Eindhoven en Heeze, die slachtoffer werd van bankhelpdeskfraude, een sombere herinnering aan de gevaren van digitale oplichting. Dit incident benadrukt het belang van waakzaamheid en het beschermen van persoonlijke en financiële informatie tegen cybercriminelen.

Deze editie van onze nieuwsbrief is een essentiële lees voor iedereen die zich wil informeren over de laatste ontwikkelingen in digitale veiligheid en de bestrijding van cybercriminaliteit.

Nieuwsbrief 303 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,6 MB 35 downloads
Poster Nieuwsbrief 303 Ccinfo Nl
Afbeelding – 1,8 MB 36 downloads

De afgebeelde personen in de foto's en video's zijn gecreëerd met AI en bestaan niet echt.

Nieuwsbrief 302 van CyberCrimeInfo.nl belicht de internationale overwinning op LockBit ransomware, de technologische strijd tegen cybercriminaliteit, een zaak van kinderpornografie via het darkweb, en de nieuwste trends in cyberdreigingen. Daarnaast biedt het praktische tips tegen spam en waarschuwt voor bankhelpdeskfraude, onderstrepend het belang van digitale veiligheid en samenwerking.

Nieuwsbrief 302 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,4 MB 113 downloads
Poster Nieuwsbrief 302 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,1 MB 38 downloads

Deze editie van onze nieuwsbrief belicht de strijd tegen cyberdreigingen zoals COATHANGER-malware, ruimtewapens van Rusland, en de aanpak van drugszendingen via het darkweb. We bespreken recente cyberaanvallen, bieden tips voor digitale veerkracht en belichten een geval van bankhelpdeskfraude, benadrukkend het belang van waakzaamheid en samenwerking.

Nieuwsbrief 301 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 3,8 MB 94 downloads
Poster Nieuwsbrief 301 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,5 MB 43 downloads

De afgebeelde personen in de foto's en video's zijn gecreëerd met AI en bestaan niet echt.

Deze nieuwsbrief belicht de strijd tegen ransomware, de gevaren van 'shame sexting', de opkomst van 3D-geprinte wapens via het darkweb, een overzicht van recente cyberaanvallen, en tips voor het voorbereiden op cyberdreigingen. Ook wordt een geval van bankhelpdeskfraude in Helmond uitgelicht, met een oproep tot tips.

Nieuwsbrief 300 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,1 MB 123 downloads
Poster Nieuwsbrief 300 Ccinfo Nl
Afbeelding – 2,1 MB 56 downloads

Deze editie van onze nieuwsbrief belicht digitale 'arrestatieteams', ontrafelt cyberoorlogstactieken, en onderzoekt recente cybercriminaliteit, inclusief een bankhelpdeskfraude in Vleuten. We analyseren ook kritieke cybersecurity-kwetsbaarheden en geven een overzicht van recente cyberaanvallen, benadrukkend de noodzaak van sterke digitale verdediging en bewustzijn.

Nieuwsbrief 299 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 4,7 MB 139 downloads
Poster Nieuwsbrief 299 Ccinfo Nl
Afbeelding – 190,7 KB 57 downloads

Deze nieuwsbrief belicht essentiële cyberveiligheidsaspecten, van basisprincipes tot geavanceerde industriële verdediging in België en Nederland. Ontdek AI's dubbele rol tegen cyberdreigingen, analyseer recente aanvallen, leer je smartphone beschermen, en onthul de realiteit van bankhelpdeskfraude in Gorinchem. Een onmisbare gids in het digitale tijdperk.

Nieuwsbrief 298 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,0 MB 155 downloads
Poster Nieuwsbrief 298 Ccinfo Nl
Afbeelding – 187,3 KB 59 downloads

In nieuwsbrief 297 verkennen we de complexiteit van digitale dreigingen in Nederland en België in 2024, met een diepe duik in de operationele uitdagingen van risicobeheer. We belichten de rol van crowdsourced cyberaanvallen in geopolitieke conflicten en ontleden de verborgen gevaren van stealer malware op het darkweb. Daarnaast bieden we een overzicht van de recente cyberaanvallen in week 02-2024, en delen we essentiële inzichten in wachtwoordbeveiliging na cyberaanvallen, geïnspireerd door de case van EasyPark. Tot slot belichten we een specifiek geval van bankhelpdesk fraude in Haarlem, waarmee de realiteit van cyberdreigingen dichtbij huis wordt gebracht.

Nieuwsbrief 297 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,0 MB 114 downloads
Poster Nieuwsbrief 297 Ccinfo Nl
Afbeelding – 240,5 KB 57 downloads

In deze editie duiken we diep in het World Economic Forum's risicorapport 2024 en onthullen we de realiteit van locatiedatahandel in Nederland. Daarnaast bieden we inzicht in duistere praktijken op het darkweb, geven we een overzicht van cyberaanvallen in week 01-2024, en delen we een handige tip over de keuze tussen glasvezel en coax voor uw internetverbinding.

Nieuwsbrief 296 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 5,7 MB 184 downloads
Poster Nieuwsbrief 296 Ccinfo Nl
Afbeelding – 196,8 KB 47 downloads

In onze nieuwste nieuwsbrief, nummer 295, bieden we een diepgaande blik op de wereld van cybercriminaliteit en -veiligheid van december 2023. Ontdek de laatste ontwikkelingen in de cyberoorlog, krijg inzicht in kritieke kwetsbaarheden, blijf op de hoogte van politie cyber nieuws, en leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen nieuwe vormen van cyberaanvallen zoals doxing en bankhelpdeskfraude.

Nieuwsbrief 295 Cybercrimeinfo Ccinfo Nl
PDF – 6,1 MB 577 downloads
Poster Nieuwsbrief 295 Ccinfo Nl
Afbeelding – 177,4 KB 49 downloads