De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Someren - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Someren Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 114,9 KB 48 downloads

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022183602

Datum delict: 15-08-2022

Plaats delict: Someren

Een vrouw uit Someren wordt slachtoffer van een schoolvoorbeeld van spoofing. Zij wordt door een nep-bankmedewerker telefonisch overtuigd om haar bankpas en pincode af te geven, waarna er een flink bedrag van haar bankrekening gestolen wordt.

Een nog onbekende verdachte nam maandag 15 augustus telefonisch contact op met het slachtoffer. De man zei dat hij medewerker was van de Rabobank en vertelde het slachtoffer dat haar rekening gehackt was. In eerste instantie vertrouwde het slachtoffer de zaak niet en heeft ze de boot afgehouden. Maar toen de zogenaamde bankmedewerker bepaalde details noemde, bv. over haar rekeningnummer, ging ze overstag. Mevrouw heeft onder valse voorwendselen de pincode afgegeven. De bankmedewerker vertelde vervolgens dat iemand haar bankpas zou komen ophalen. Diezelfde avond kwam een vrouw naar de woning van het slachtoffer en heeft de bankpas daar opgehaald. Waarschijnlijk deze zelfde vrouw heeft met deze bankpas geld opgenomen bij de Geldmaat aan de Nieuwendijk in Someren. Wel duidelijk is dat deze vrouw enkele dagen eerder ook al met een andere gestolen bankpas op enkele plaatsen geld heeft gepind. Ook toen was er sprake van een slachtoffer dat door een nep-bankmedewerker werd gebeld. Bij elkaar opgeteld was de buit van beide gevallen van spoofing een kleine € 4500,-.

Signalement

- vrouw
- leeftijd: 20/30jaar
- Afrikaans uiterlijk
- lengte: 1.60 meter lang
- zwarte knot
- donkere huidskleur
- kleding: mooie, knalgele schoenen, blauw / groen modern jack, kleurrijke blouse, mondkapje op

Op de camerabeelden is te zien dat deze vrouw met een donkere huidskleur geld opneemt bij de Geldmaat. Zij gebruikt hierbij de bankpas en pincode van aangever/slachtoffer. Wie weet wie deze vrouw is?

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »