De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Krimpen ad IJssel - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Krimpen Ad I Jssel Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 108,9 KB 28 downloads

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022224878

Datum delict: 22-10-2022

Plaats delict: Krimpen ad IJssel - Winkelcentrum Crimpenhof

Een vrouw uit Krimpen ad IJssel  krijgt vrijdag 22 juli een wel heel opvallende mail binnen die zogenaamd afkomstig is van DigiD. Daarin staat aangegeven dat ze vanwege een storing moet inloggen via een link in de mail. Als de vrouw de link aanklikt moet ze haar persoonsgegevens invullen, waaronder haar telefoonnummer.

Een uur later wordt ze gebeld door een man die aangeeft dat hij van de ABN AMRO is. Hij vertelt haar  dat ze op haar computer een virus had en dat dit virus ook door was gegaan naar de bank. Maar ze was er op tijd bij en kon nog het geld van haar bank halen als ze de instructies van de man aan de telefoon zou opvolgen.

Hij gaf haar aan dat ze telefonisch de pincodes van haar rekeningen moest doorgeven en dat er straks iemand voor de deur zou staan om de drie bankpassen op te halen. Dat was ook zo: rond twee uur staat er een vrouw met een lichte huidskleur voor haar deur die heel netjes gekleed is. Nadat zij de bankpassen heeft opgehaald, krijgt het slachtoffer toch argwaan en belt ze haar zoon. Die controleert haar rekeningen. Er blijkt ruim tienduizend euro van haar rekeningen te zijn gestolen.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »