De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Woerden - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Woerden Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 108,5 KB 25 downloads

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022301599

Datum delict: 11-10-2022

Plaats delict: Woerden

Een 81-jarige man wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die wat vreemde transacties op zijn rekening ziet. Deze babbeltruc komt veel voor, maar deze keer weten de daders het slachtoffer een enorme buit te ontfutselen: meer dan 24.000 euro.

Op dinsdagmiddag 11 oktober wordt het slachtoffer gebeld met de boodschap dat er geld van zijn bankrekening wordt overgeschreven naar vreemde rekeningen in het buitenland. Het slachtoffer moet even een applicatie op zijn telefoon downloaden, zodat de medewerker kan meekijken naar de activiteiten op de rekening. In werkelijkheid maken de daders hiermee alle gegevens buit. De bankmedewerker ziet toevallig ook dat er in de voorgaande week 10.000 euro contant is afgehaald. Het slachtoffer geeft aan dat hij dat inderdaad heeft gepind en thuis 2 enveloppen met elk 5.000 euro heeft liggen.

De medewerker geeft aan dat er een koerier langskomt om de pinpas op te halen, zodat deze geblokkeerd kan worden. Ook is het handig als het slachtoffer gelijk zijn telefoon meegeeft, zodat de zogenaamde virussen eraf gehaald kunnen worden. En als klap op de vuurpijl neemt de koerier de 2 enveloppen met geld mee, zodat dit bedrag weer veilig op de rekening kan worden gestort.

Shoppen bij Bijenkorf

Maar zelfs dan zijn de daders nog niet klaar. Eerst halen ze bij een pinautomaat geld van de rekening en later die avond besluiten ze om nog even uitgebreid te gaan shoppen op de dure herenafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam. Op hun dooie gemak passen de 3 mannen verschillende jassen, zo valt te zien op bewakingsbeelden. Uiteindelijk betalen ze hun aankopen met de pas van het slachtoffer. Al met al is het slachtoffer in één dag meer dan 24.000 euro armer.

Verdachte 1 (foto links) heeft een donker getinte huid, met kort zwart haar. Hij droeg die avond een zwart jack, met daaronder een grijs vest met zwarte mouwen. Daaronder had hij een donkerkleurige spijkerbroek en zwarte schoenen aan.

Verdachte 2 (foto midden) heeft een iets donkerder huid dan verdachte 1, met zwart opgeschoren haar. Hij droeg die avond een grijze trui, een blauwe spijkerbroek met kapotte kniestukken en witte sneakers. Hij droeg een bril met getinte glazen en goudkleurige pootjes.

Verdachte 3 (foto rechts) heeft een lichtgetinte huid en zwart haar. Hij droeg die avond een donkergroene hoodie, een zwarte spijkerbroek, gekleurde sneakers en een zwarte pet.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »