De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Dordrecht - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Dordrecht Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 100,5 KB 73 downloads

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022353603

Datum delict: 30-10-2022

Plaats delict: Dordrecht

De bankrekening van een 87-jarig echtpaar uit Dordrecht wordt geplunderd door een zogenaamde ‘bankmedewerker’. De pinner die er vandoor gaat met het geld van het echtpaar staat op beeld. Wie is hij?

Zondag 30 oktober 2022 om 23.00 uur werd een 87-jarig echtpaar uit Dordrecht gebeld. Een man deed zich voor als bankmedewerker van de ING Bank met de smoes dat er was geprobeerd een groot bedrag van hun rekening over te schrijven. Het echtpaar schrikt enorm en dat was precies waar de oplichter op uit was.
Hij vertelde dat hij de bankpassen had geblokkeerd en dat de ‘oude’ bankpassen zouden worden opgehaald. Dit wilde ze ’s avonds laat niet meer, maar ze gaven aan dat dit wel de volgende dag zou kunnen.  Op maandag 31 oktober 2022 werden de 2 bankpassen thuis opgehaald door een man van ongeveer 30 jaar oud met een lichte huidskleur. Hij sprak goed Nederlands, droeg donkere kleding en is ongeveer 1.65 m lang.
Vervolgens wordt er rond 14.00 uur en 15.30 uur geprobeerd te pinnen in de Mediamarkt. Dat lukt niet maar helaas lukt het de man wel bij een geldautomaat op de Johan de Wittstraat in Dordrecht. Er wordt een paar honderd euro buit gemaakt. Maar de impact op het echtpaar is enorm. Ze zijn erg aangedaan en zo bang geworden nadat ze zijn opgelicht dat ze de deur nauwelijks uit durven.
Wij willen deze oplichters daarom graag aanhouden. Omdat de pinner mogelijk minderjarig is door het Openbaar Ministerie besloten dat de beelden eerst geblurd getoond moesten worden. Hij heeft de kans gekregen om zichzelf te melden, maar helaas heeft hij dat niet gedaan. Daarom tonen we de beelden nu zonder blur.   

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen