De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Oosterhout - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Oosterhout - Bankhelpdesk fraude
Oosterhout Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 107,6 KB 56 downloads

Zaaknummer: 2022237380

Datum delict: 05-09-2022

Plaats delict: Oosterhout

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Op 5 september 2022 is een inwoner van Oosterhout het slachtoffer geworden van bankfraude door middel van spoofing. Het slachtoffer werd gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de Rabobank. Deze oplichter vertelde het slachtoffer dat er verdachte transacties plaatsvonden op zijn rekening en adviseerde hem om een programma te downloaden op zijn computer. Ook vroeg de oplichter om de bankpas op te sturen, die vervolgens werd opgehaald door een handlanger. Uiteindelijk werden er duizenden euro's van de rekening afgeschreven. Ook werd er geld opgenomen bij het winkelcentrum Arkendonk. De persoon die geld heeft opgenomen is vastgelegd op beeld.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.