De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Waalre - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Waalre Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 132,3 KB 51 downloads

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022201297

Datum delict: 12-09-2022

Plaats delict: Waalre

Het is jammer genoeg vaak aan de orde; spoofing. Onlangs is er weer een oudere vrouw het slachtoffer geworden en van haar is geld ontvreemd. Op maandag 12 september 2022 ontving ze een telefoontje van iemand die zich voordeed als de 'bank'. Er zouden verdachte situaties zijn rondom haar bankrekening en ze moest haar pinpas en pincode verstrekken. Daarna verscheen er een man aan haar deur die alles meenam. We beschikken over beeldmateriaal van de verdachte en vragen jouw hulp. Herken je de persoon op de foto's?

De persoon die de pinpas heeft opgepikt, kan worden geïdentificeerd aan de hand van de volgende kenmerken:

  • Minimaal 1.60 meter lang.
  • Donkerblond haar.
  • Leeftijd tussen 20 en 30 jaar.
  • Gemiddelde lichaamsbouw.
  • Blanke of lichtgetinte huidskleur.
  • Draagt een blauw-grijze geruite blouse.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.