Fijnaart / Oud-Gastel - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Fijnaart Oud Gastel Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 159,4 KB 69 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023023716

Datum delict: 27-01-2023

Plaats delict: Fijnaart / Oud-Gastel

In januari van dit jaar vond er in Oud-Gastel een golf van cybercriminaliteit plaats, waarbij op één enkele dag meerdere slachtoffers werden gemaakt. Er zijn minstens drie personen die door deze cybercriminelen zijn benaderd. De daders deden zich voor als bankmedewerkers, terwijl het in werkelijkheid om oplichters ging. Er zijn beelden beschikbaar waarop te zien is hoe de betaalpassen worden opgehaald en hoe er vervolgens mee gepind wordt. In dit specifieke geval is het een jonge vrouw die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het ophalen van de passen, zoals te zien is op beelden die zijn vastgelegd door een deurbelcamera.

De jonge vrouw staat op het punt om de pinpassen op te halen bij een slachtoffer dat in de val van de cybercriminelen is getrapt. De beelden zijn van zeer goede kwaliteit en het is opmerkelijk dat deze vrouw op die bewuste dag, de 27e januari, op meerdere locaties is vastgelegd door beveiligingscamera's. Zo is ze niet alleen te zien op de beelden van de deurbelcamera bij het slachtoffer, maar ook in twee verschillende supermarkten waar ze met de gestolen passen geld opneemt of aankopen doet.

De camerabeelden uit de supermarkten tonen duidelijk dat het om dezelfde persoon gaat die eerder de pinpassen heeft opgehaald bij het slachtoffer. Het is belangrijk om dit soort beelden te delen en mensen te waarschuwen voor dit soort praktijken, zodat men alert blijft op mogelijke oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers.

Deze zaak is een voorbeeld van hoe cybercriminelen te werk gaan en laat zien hoe belangrijk het is om altijd alert te zijn op mogelijke oplichting. Het is van cruciaal belang om nooit persoonlijke gegevens of pinpassen af te geven aan onbekenden, zelfs niet als zij beweren namens een bank te werken. Men dient altijd contact op te nemen met de bank zelf om te verifiëren of het verzoek legitiem is.

Door de verspreiding van de beelden en het verhaal van de slachtoffers hopen de betrokkenen dat dit soort criminele praktijken in de toekomst voorkomen kunnen worden en dat de daders snel worden geïdentificeerd en aangehouden.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.