De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Tilburg - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Tilburg Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 115,8 KB 48 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022250095

Datum delict: 12-09-2022

Plaats delict: Tilburg

We zijn op zoek naar deze man, omdat hij op frauduleuze wijze een pinpas heeft weten te bemachtigen. Het slachtoffer ontving een telefoontje van iemand die zich voordeed als een bankmedewerker en gaf daarna zijn pinpas af. Met deze pinpas werd er geld opgenomen bij een geldautomaat aan het Wilhelminapark in Tilburg. Er zou zogenaamd onrechtmatig geld van de rekening van het slachtoffer zijn afgeschreven. Om dit te voorkomen, werd het slachtoffer geïnstrueerd om zijn pinpas en pincode af te geven aan een persoon die aan de deur zou komen om alles op te halen.

De nepbankmedewerker wist op slinkse wijze het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Door te beweren dat er onrechtmatige afschrijvingen hadden plaatsgevonden, werd het slachtoffer overtuigd van de noodzaak om snel te handelen. Hierdoor raakte het slachtoffer verstrikt in het frauduleuze plan van de oplichter en gaf uiteindelijk zijn pinpas en pincode af aan de man die aan de deur verscheen. Deze man wordt nu gezocht door de politie en wordt verdacht van betrokkenheid bij deze pinpasfraude. Het is van groot belang dat deze man zo snel mogelijk wordt gevonden om verdere schade te voorkomen.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.