De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Oosterhout - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Oosterhout - Bankhelpdesk fraude
Oosterhout Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 128,2 KB 58 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023007926

Datum delict: 02-01-2023

Plaats delict: Oosterhout

De politie heeft uw hulp nodig om een ​​spoofing-zaak op te lossen die heeft plaatsgevonden in Arkendonk, Oosterhout. Spoofing is een techniek waarbij oplichters zich voordoen als een betrouwbare instantie, zoals een bank, om gevoelige informatie te verkrijgen. In dit geval heeft de dader zich voorgedaan als een medewerker van de bank en heeft hij het slachtoffer ervan overtuigd om een ​​groot bedrag over te schrijven naar een andere rekening. Op 8 april 2023 is er in Arkendonk, Oosterhout, een spoofing-incident gemeld. Het slachtoffer, een 72-jarige vrouw, werd gebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van haar bank. De oplichter beweerde dat er verdachte transacties waren waargenomen op haar rekening en dat het nodig was om haar geld naar een andere rekening over te schrijven om het te beschermen. Helaas heeft het slachtoffer het advies opgevolgd en heeft ze een groot bedrag overgemaakt naar de rekening van de oplichter. De politie heeft beelden vrijgegeven van een man die mogelijk betrokken is bij dit incident. Hij werd gezien bij een pinautomaat waar een deel van het gestolen geld werd opgenomen. De man droeg een donkere jas, een lichtgrijze hoodie en een zwarte pet.

Als u informatie heeft over deze zaak, of als u de man op de beelden herkent, neem dan contact op met de politie via het nummer 0800-6070. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op het nummer 0800-7000.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.