Tilburg - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Tilburg Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 134,7 KB 85 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023046431

Datum delict: 21-02-2023

Plaats delict: Tilburg

Een 78-jarige vrouw uit Tilburg is het slachtoffer geworden van een geraffineerde babbeltruc die resulteerde in bankpasfraude. Deze gebeurtenis vond plaats op 21 februari 2023, zoals gerapporteerd door de politie. Tijdens een telefoongesprek met een zogenaamde helpdeskmedewerker van de RABO bank, werd de vrouw misleid om haar pincode en bankpas te overhandigen. De man vertelde haar dat haar bankrekening gecrasht was en om die te herstellen had hij haar pincode nodig. Na het geven van haar pincode werd haar bankpas door een handlanger opgehaald.

Opmerkelijk genoeg wisten de oplichters ook enkele waardevolle sieraden van de vrouw te bemachtigen. Ze namen twee halskettingen en een scarabee mee, onder het voorwendsel dat deze items veilig zouden zijn tegen inbrekers en ze getaxeerd konden worden.

Met de ontvreemde bankpas werd dezelfde dag nog een geldbedrag opgenomen bij een geldautomaat in de Daniel Josephus Jittastraat in Tilburg. De persoon die geld opnam, staat op beeld. Hij is te herkennen aan zijn snor, donkere kleur jas met capuchon, donkere broek en schoenen.

De politie zoekt dringend informatie en vraagt of iemand de persoon op de foto's herkent. Ze vragen het publiek om dit te laten weten via het tipformulier op de website. Dit misdrijf heeft grote impact gehad op het slachtoffer en het oplossen ervan heeft hoge prioriteit voor de politie.

De politie onderzoekt de zaak grondig, maar de hulp van het publiek kan van cruciaal belang zijn bij het identificeren van de daders en het ter verantwoording roepen van de betrokkenen. Elk detail, hoe klein ook, kan een doorslaggevende factor zijn in het onderzoek. Daarom roept de politie iedereen op die iets weet, om contact op te nemen.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.