De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Veldhoven - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Veldhoven Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 98,6 KB 39 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022255018

Datum delict: 16-11-2022

Plaats delict: Veldhoven

Op 16 november 2022 heeft een man pinfraude gepleegd met de bankpas van een 86-jarige vrouw op de Dommelshei in Veldhoven. De fraude vond plaats nadat de pas middels spoofing, ook wel bekend als bankhelpdeskfraude, was buitgemaakt. Het slachtoffer werd benaderd door een nep bankmedewerker die haar instructies gaf op haar iPad, waar ze normaal gesproken haar bankzaken online regelt. De oplichter beweerde dat haar bankpas niet meer bruikbaar was en dat ze deze moest inleveren bij een koerier die aan de deur zou komen. Bovendien zou er een virus op haar iPad aanwezig zijn, dus ook deze moest ze overhandigen aan de koerier. Ondanks aanvankelijke twijfels van de vrouw en het blokkeren van haar rekening, was het te laat. De dader had al veel geld van haar rekening gepind. De pinfraude vond plaats bij de Geldmaat op de Dommelshei in Veldhoven. De politie roept het publiek op om te helpen bij het identificeren van de dader. Tips kunnen online worden doorgegeven of via de opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem tippen is mogelijk via 0800-7000.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.