De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Deurne - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Deurne Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 136,9 KB 15 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022250395

Datum delict: 10-11-2022

Plaats delict: Deurne

In Deurne is een 86-jarige vrouw slachtoffer geworden van oplichting door een zogenaamde nepbankmedewerker. De vrouw werd telefonisch benaderd met het excuus dat er problemen waren met haar bankrekening. Niet veel later verscheen er iemand aan haar deur om haar bankpas en pincode op te halen. Deze frauduleuze methode staat bekend als 'spoofing', waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers om gevoelige financiële informatie te verkrijgen.

De politie heeft duidelijke beelden van de man die met de bankpas van het slachtoffer geld heeft opgenomen. Ze vragen het publiek om hulp bij het identificeren van deze persoon. Tips kunnen online worden gegeven of telefonisch via het nummer 0800-6070.

De politie benadrukt dat deze vorm van oplichting, ook wel bekend als 'spoofing', vaak gericht is op oudere mensen, die gemakkelijker slachtoffer worden van dergelijke criminele activiteiten. De politie herhaalt dat een bank nooit op deze manier contact zal opnemen, en adviseert met klem om nooit bankgegevens te verstrekken of af te geven aan iemand die aan de deur komt.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.


«   »