De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Rotterdam - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Rotterdam Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 120,8 KB 19 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023145563

Datum delict: 03-05-2023

Plaats delict: Rotterdam

Op 3 mei 2023 is een 85-jarige man uit Rotterdam het slachtoffer geworden van bankmedewerkerfraude. Zijn rekeningen zijn voor duizenden euro's geplunderd. De man ontving een telefoontje van een persoon die zich voordeed als een bankmedewerker en beweerde dat criminelen probeerden in te loggen op zijn bankrekening. Helaas bleek de beller de werkelijke crimineel te zijn, die het slachtoffer misleidde. Om de vermeende inlogpoging te voorkomen, gaf de man zijn pasjes aan een koerier, die vervolgens aan een vrouw aan de deur werden overhandigd. Hij gaf dezelfde vrouw ook zijn bankscanner. Die avond ontdekte de man dat er bijna 8000,- euro van zijn rekeningen was gestolen. De vrouw die de pasjes bij het slachtoffer ophaalde, is vastgelegd op beeld. De politie zoekt naar mensen die haar kunnen herkennen en alle andere informatie die kan leiden naar de daders is welkom. 

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.


«   »