De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Brabant - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Brabant Bankhelpdesk Fraude 3
Afbeelding – 134,6 KB 44 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022267833

Datum delict: 30-11-2022

Plaats delict: Brabant

Oudere Man Opgelicht voor €1600 in Spoofing en Pinfraude Zaak

Een man die geld opnam in Eindhoven met een bankpas die niet van hem was, is gezocht door de politie. De bankpas was eerder buitgemaakt in Hapert door middel van spoofing. 

Het slachtoffer, een oudere man, werd op de dag van het delict opgelicht door criminelen die hem ervan overtuigden dat er iets mis was met zijn bankrekening. Kort daarna kwam er iemand aan de deur om zijn bankpassen op te halen. Het slachtoffer beschreef de nepkoerier als een negroïde man in donkere kleding. Er is een mogelijkheid dat deze nepkoerier dezelfde persoon is die het geld uit de rekening van het slachtoffer haalde.

De oudere man werd in totaal voor €1600 opgelicht. Er werd geld van zijn rekening gepind bij de Geldmaat op de Woenselse Markt in Eindhoven, maar er verdween ook geld van zijn rekening in Rotterdam.

De politie is op zoek naar getuigen die de pinner kunnen herkennen en vraagt hen contact op te nemen. 

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.