Veldhoven, Eindhoven - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Veldhoven Eindhoven Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 115,7 KB 71 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023136035

Datum delict: 21-06-2023

Plaats delict: Veldhoven, Eindhoven

Spoofing-incident in Veldhoven: 94-jarige man uit Eindhoven opgelicht

Op 21 juni 2023 werd een 94-jarige man uit Eindhoven het slachtoffer van een vorm van oplichting bekend als bankhelpdeskfraude of 'spoofing'. De dader, zichtbaar op een afbeelding, heeft bij een geldautomaat aan de Zandoerleseweg in Veldhoven duizenden euro's opgenomen met de bankpas van het slachtoffer.

Het incident begon toen de bejaarde man werd gebeld door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker. Kort daarna kwam een handlanger van deze nep-bankier bij het slachtoffer thuis om de bankpassen, inclusief readers en pincode, op te halen. Deze handlanger wordt door het slachtoffer beschreven als een man tussen de 35-40 jaar oud met een gezet postuur, een lengte van ongeveer 1,72 meter, kort donker haar, gekleed in een grijs vest en sprekend met een licht Belgisch accent. Zijn huidskleur is blank en zongebruind.

Na het ophalen van de bankpassen bleef deze handlanger ongeveer twee uur bij de bejaarde man thuis en verrichtte verschillende handelingen op zijn laptop. Vervolgens werd er meerdere keren geld opgenomen bij de geldautomaat aan de Zandoerleseweg.

De politie beschouwt dit als een ernstig misdrijf, vooral gezien de kwetsbaarheid van het slachtoffer. Door de systematische aanpak van de daders wordt gevreesd voor herhaling. De politie roept daarom het publiek op om te helpen bij het identificeren van de daders. Tips kunnen worden doorgegeven via de Opsporingstiplijn, Meld Misdaad Anoniem of online via de website van de politie.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.