Nootdorp - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Nootdorp Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 136,6 KB 56 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022353251

Datum delict: 17-11-2022

Plaats delict: Nootdorp

Bankhelpdeskfraude in Nootdorp: 87-jarige vrouw opgelicht

Op 17 november 2022 werd een 87-jarige vrouw uit Nootdorp het slachtoffer van een geraffineerde vorm van oplichting, bekend als bankhelpdeskfraude. Een onbekende, die zich voordeed als medewerker van de bank, benaderde de vrouw met het verhaal dat er problemen waren met haar bankrekening. Onder dit voorwendsel wist de nep-medewerker de bankpas van de vrouw in handen te krijgen. Niet veel later werd met deze bankpas geld opgenomen op de Markt in Nootdorp. Daarnaast kocht een onbekende man VVV-bonnen met de gestolen pinpas in het winkelcentrum Parade te Nootdorp. De politie heeft camerabeelden van deze man en heeft deze in een uitzending getoond in de hoop hem te kunnen identificeren. De politie is dringend op zoek naar informatie die kan leiden tot de aanhouding van de verdachte. Mensen die meer weten over deze zaak of de verdachte herkennen, worden verzocht contact op te nemen met de opsporingstiplijn op 088-9645044. Voor diegenen die liever anoniem blijven, is er de mogelijkheid om te bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Daarnaast is er een tipformulier beschikbaar op de website van de politie voor mensen die informatie willen delen over deze zaak. De politie waarschuwt burgers om alert te zijn op dergelijke vormen van fraude en benadrukt het belang van het nooit delen van persoonlijke bankgegevens of bankpassen met onbekenden, hoe overtuigend hun verhaal ook mag klinken.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.