De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Tilburg - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Tilburg Bankhelpdesk Fraude 3
Afbeelding – 118,4 KB 17 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2022251565

Datum delict: 16-09-2022

Plaats delict: Berkel-Enschot - Tilburg

Spoofing-incident in Tilburg: Man pint duizenden euro's met gestolen pas

In Tilburg is onlangs een geval van spoofing aan het licht gekomen waarbij een man duizenden euro's heeft gepind met een gestolen bankpas. Het slachtoffer van deze cyberaanval woonde in Berkel-Enschot en werd voorafgaand aan het delict benaderd door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Deze nepbankmedewerker vertelde het slachtoffer dat er een virus op haar iPad aanwezig was en dat de bank iemand zou sturen om de iPad en haar bankpassen op te halen. Zo wist de crimineel de bankpas in handen te krijgen.

Vervolgens werd er bij een pinautomaat in Tilburg voor duizenden euro's geld opgenomen met deze gestolen pas. De politie heeft beeldmateriaal van de man die het geld opnam en is op zoek naar tips die kunnen leiden tot de identificatie van deze persoon. Het zaaknummer voor deze zaak is 2022251565, en de delictdatum is vastgesteld op 16 september 2022.

Dit incident benadrukt het belang van waakzaamheid wanneer je wordt benaderd door personen die beweren van de bank of een andere instantie te zijn. Wees altijd voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie en bankgegevens, en verifieer de identiteit van de beller grondig voordat je actie onderneemt.

Als iemand informatie heeft over deze zaak, wordt aangeraden dit te melden via het tipformulier op de website van de politie. Het herkennen van de man op de beelden kan een eerste stap zijn in het stoppen van dergelijke criminele activiteiten. De politie doet een dringend beroep op het publiek om te helpen bij het oplossen van dit misdrijf.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

of alle begrippen en vormen van A tot Z 》

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.


«   »