De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Rotterdam Noord - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Rotterdam Noord Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 117,6 KB 16 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023004516

Datum delict: Rotterdam

Plaats delict: 04-01-2023

Geraffineerde Bankhelpdeskfraude in Rotterdam-Noord: 76-jarige Man Beroofd

Een 76-jarige man uit Rotterdam-Noord is recent slachtoffer geworden van een geraffineerde vorm van bankhelpdeskfraude. Deze vorm van criminaliteit houdt in dat criminelen zich voordoen als bankmedewerkers om zo de pinpas en pincode van nietsvermoedende slachtoffers te bemachtigen. Met de gestolen pas worden vervolgens grote bedragen van de rekening van het slachtoffer gepind of grote aankopen gedaan.

De dader nam telefonisch contact op met de man, waarbij hij zich voordeed als een medewerker van de Rabobank. Hij overtuigde het slachtoffer ervan dat er fraude met zijn bankrekening was gepleegd, en dat er net op tijd was voorkomen dat een groot bedrag van zijn rekening werd gehaald. De nep-bankmedewerker instrueerde de man vervolgens om zijn bankpas door te knippen en de stukken in een envelop te doen, waarna een 'koerier' van de bank de pas zou ophalen. Deze koerier heeft ook de mobiele telefoon van de man meegenomen.

De politie heeft beelden van de dader. Deze tonen hoe de verdachte aankomt bij en vertrekt uit het appartementencomplex van het slachtoffer. Ook zijn er beelden van de dader die geld opneemt bij een Geldmaat op het Bergwegplantsoen met de gestolen pas. De politie vraagt getuigen die de dader herkennen of meer weten over deze zaak om zich te melden via een tipformulier.

Deze zaak benadrukt het belang van waakzaamheid tegenover telefonische benaderingen door personen die zich voordoen als bankmedewerkers. Banken vragen nooit telefonisch om persoonlijke gegevens, pinpassen of pincodes. Het is cruciaal om bij twijfel altijd direct contact op te nemen met de bank via de officiële contactgegevens.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.