Someren - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Someren Bankhelpdesk Fraude 2
Afbeelding – 144,4 KB 16 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023228371

Datum delict: 12-10-2023

Plaats delict: Someren

Bankhelpdeskfraude in Someren: Oproep tot Herkenning van Verdachte

In Someren werd op 12 oktober 2023 een 71-jarige man het slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Hij ontving eerst een sms-bericht waarin stond dat er fraude was gepleegd met zijn bankrekening. Hierop werd hij geïnstrueerd om telefonisch contact op te nemen voor hulp. Tijdens dit telefoongesprek werd hem verteld dat iemand langs zou komen om zijn pinpas en pincode op te halen onder het voorwendsel van het oplossen van de fraude.

Kort daarna verscheen er daadwerkelijk een man aan zijn deur. Het slachtoffer slaagde erin een foto van deze persoon te maken. Deze fraudeur nam de pinpas en pincode mee en pinde vervolgens enkele duizenden euro's van de rekening van het slachtoffer bij een geldautomaat aan de Spilheuvelstraat in Someren.

De politie heeft een oproep gedaan aan het publiek om te helpen bij het identificeren van de verdachte. Mensen die informatie hebben of de persoon herkennen, worden aangemoedigd om contact op te nemen via het online tipformulier of door te bellen naar de opsporingstiplijn 0800-6070. Anonieme tips kunnen worden doorgegeven via de M-lijn 0800-7000. Dit incident benadrukt het belang van waakzaamheid tegen dergelijke vormen van fraude en de noodzaak van publieke samenwerking in het opsporingsproces.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.