Gorinchem - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Gorinchem Bankhelpdesk Fraude
Afbeelding – 124,3 KB 70 downloads

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Zaaknummer: 2023287876

Datum delict: 31-08-2023

Plaats delict: Gorinchem

Babbeltruc in Gorinchem: 92-jarige vrouw slachtoffer

Op 31 augustus 2023 werd in Gorinchem een 92-jarige vrouw slachtoffer van een doortrapte babbeltruc. Een onbekende man, zich voordoend als medewerker van de Rabobank, belde haar met de melding dat er €1100 van haar rekening was afgeschreven. Hij kondigde aan dat een 'collega' haar bankpas zou ophalen. Deze man, ogenschijnlijk netjes en betrouwbaar, verscheen kort daarna aan haar deur met een code, waardoor de vrouw geloofde dat hij daadwerkelijk van de bank was. Na het afgeven van haar bankpas en pincode, keerde de man terug en overtuigde haar om ook €240 cash en gouden sieraden mee te geven, zogenaamd om in de kluis van de Rabobank te bewaren. Later die middag werd er €1000 gepind met de bankpas van het slachtoffer. De politie heeft beelden van de pinnende verdachte, maar het is onduidelijk of dit dezelfde persoon is die aan de deur kwam. De politie zoekt naar deze man en vraagt getuigen zich te melden.

Bron: politie.nl

Bankhelpdesk fraude?

Wanneer de telefoon overgaat en het nummer of de naam van uw bank verschijnt op de display, en u een keurige Nederlandstalige man of vrouw aan de lijn krijgt, vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel actie te ondernemen en de medewerker deelt persoonlijke informatie, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum, om te bewijzen dat u niet te maken hebt met een oplichter. Vervolgens komt er een bankmedewerker bij u langs die uw pinpas doorknipt en deze in een envelop van de bank doet.

Desondanks blijkt later dat er onbekend geld van uw rekening is afgeschreven. Hoe is dit mogelijk, alles leek zo correct?

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

of alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.