Oisterwijk, Breda, Rotterdam - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

B Oisterwijk Breda Rotterdam Bankhelpdesk Fraude Jpg
Afbeelding – 143,7 KB 26 downloads

Zaaknummer: 2024035023

Datum delict: 09-02-2024

Plaats delict: Oisterwijk

Bankpasfraude in Oisterwijk: Politie zoekt verdachte

Op 9 februari 2024 vond er in Oisterwijk een geval van cybercrime plaats. Een slachtoffer werd telefonisch benaderd door een crimineel die zich voordeed als bankmedewerker. De oplichter wist het slachtoffer te overtuigen om bankgegevens af te geven aan iemand die aan de deur kwam. Vervolgens werd er met de bankpassen gepind voor duizenden euro's in Oisterwijk, Breda en Rotterdam.

De politie is op zoek naar de verdachte die de pinpassen heeft gebruikt. Op camerabeelden is een man te zien met een zonnebril, grijs vest, grijze joggingbroek en sneakers. De autoriteiten roepen het publiek op om informatie te delen die kan leiden tot de identificatie of locatie van deze persoon.

Mensen met tips worden verzocht contact op te nemen met de politie via de gebruikelijke kanalen. De zaak staat geregistreerd onder zaaknummer 2024035023.

Bron: politie.nl

Andere varianten van bankhelpdeskfraude

Wat is Vishing?

Vishing is een telefonische vorm van phishing waarbij gebruik wordt gemaakt van geautomatiseerde spraakberichten om persoonlijke informatie van slachtoffers te verkrijgen. Deze techniek, die lijkt op phishing via e-mail en sms, heeft als doel een gevoel van urgentie bij de ontvanger op te wekken, zodat deze actie onderneemt en gevoelige informatie vrijgeeft. Het is van essentieel belang nooit informatie te delen met dergelijke geautomatiseerde oproepen. Oplichters kunnen ook eenvoudig een vals nummer tonen, waardoor het lijkt alsof het telefoontje afkomstig is van een betrouwbare instantie. Het advies is duidelijk: indien u niet zelf het gesprek hebt geïnitieerd, verstrek dan nooit persoonlijke informatie. Onlangs zijn er arrestaties verricht in verband met helpdeskfraude, waarbij slachtoffers werden bedrogen om controle over hun bankrekeningen te verliezen door het installeren van software voor externe toegang, zoals AnyDesk. Deze vorm van cybercriminaliteit, die voornamelijk ouderen treft, onderstreept het belang van waakzaamheid bij onverwachte telefoongesprekken, vooral wanneer er naar persoonlijke of financiële informatie wordt gevraagd.

Meer info over Vishing?

Wat is Smishing?

Smishing, of SMS-phishing, is een vorm van cyberdreiging waarbij oplichters sms-berichten versturen om persoonlijke informatie te verkrijgen. Deze berichten hebben vaak een dringende toon en sporen de ontvanger aan tot actie, zoals het bellen van een bepaald nummer of het bezoeken van een website. De inhoud van deze berichten varieert van verzoeken om persoonlijke informatie tot eisen om te betalen voor fictieve diensten. De gevolgen hiervan kunnen uiteenlopen van identiteitsdiefstal tot financieel verlies.

De kracht van smishing schuilt in het misbruiken van het vertrouwen dat mensen doorgaans stellen in sms-communicatie, een medium dat als veiliger wordt beschouwd dan e-mail, waar phishing meer bekend is. Smishers passen geraffineerde sociale engineeringtechnieken toe om hun slachtoffers om de tuin te leiden, door zich voor te doen als betrouwbare instanties of zelfs als bekenden. Het is raadzaam om alert te blijven: bij twijfel altijd de afzender controleren en niet klakkeloos op links klikken. Het beschermen van je persoonlijke gegevens begint bij het herkennen van dergelijke bedreigingen en het nemen van preventieve maatregelen. Dit omvat het gebruik van VPN's op mobiele apparaten en het installeren van apps alleen via officiële appwinkels.

In de strijd tegen smishing is het vergroten van bewustzijn cruciaal. Door informatie te delen over de tactieken van cybercriminelen en het belang van digitale veiligheid te onderstrepen, kunnen we collectief het risico op smishing verkleinen en onze digitale wereld veiliger maken.

Meer info over Smishing

Wat is Tech Support Sam?

Een 'Tech Support Scam' is een geraffineerde vorm van cybercriminaliteit. Hierbij worden individuen benaderd door oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerkers. Deze nep-technici of -security-experts beweren vaak dat ze ernstige problemen hebben ontdekt met de software op de computer van het slachtoffer, zoals verouderde Microsoft-software of virussen. Ze benadrukken de urgentie van onmiddellijke actie om verdere schade te voorkomen en bieden hun 'hulp' aan tegen betaling. In werkelijkheid zijn deze criminelen uit op geld en het installeren van malware of virussen op de computer van het slachtoffer, om zo toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.

De oplichtingsmethoden variëren, maar omvatten vaak het verzoek aan het slachtoffer om software te installeren die de oplichter volledige toegang tot de computer verleent. Slachtoffers worden ook vaak gevraagd antivirusprogramma's uit te schakelen en worden geconfronteerd met neppe 'problemen' om de noodzaak van hun 'diensten' te benadrukken. De kosten voor deze frauduleuze diensten kunnen oplopen tot honderden euro's, waarbij het gevraagde bedrag vaak ongemerkt verhoogd wordt tijdens het betaalproces.

Deze vorm van cybercriminaliteit bestaat al sinds 2009 en kende een piek rond 2011. Het wordt vaak uitgevoerd vanuit callcenters in India door oplichters die gebroken Engels spreken. Om zich te beschermen, is het belangrijk voor individuen om te weten dat legitieme bedrijven zoals Microsoft nooit ongevraagd bellen om technische ondersteuning te bieden of naar beveiligingsinstellingen te vragen. Bij het ontvangen van dergelijke oproepen is het raadzaam direct op te hangen en geen toegang te verlenen tot de computer.

Tegenwoordig zijn er ook Nederlandstalige varianten waarbij oplichters namens een bank bellen.

Meer info iver Tech Support Scan

Wat is AnyDesk?

AnyDesk is software voor externe toegang die gebruikers in staat stelt om vanaf een andere locatie verbinding te maken met en controle uit te oefenen over een computer. Dit is bijzonder handig voor IT-ondersteuning op afstand, het toegankelijk maken van je eigen computer thuis wanneer je op kantoor of onderweg bent, of voor het samenwerken met collega's of vrienden.

Door AnyDesk te gebruiken, kun je het scherm van de andere computer bekijken en bedienen, inclusief de muis en het toetsenbord, alsof je er zelf fysiek aanwezig bent. Het is cruciaal om te onderstrepen dat voor een dergelijke verbinding gewoonlijk uitdrukkelijke toestemming nodig is van de persoon aan de andere zijde, wat bijdraagt aan de veiligheid van de verbinding.

Desalniettemin is het van groot belang om voorzichtig te zijn bij het delen van je AnyDesk-gegevens. Zorg ervoordat je enkel verbinding maakt met personen die je vertrouwt. Cybercriminelen kunnen immers trachten toegang tot je computer te verkrijgen via AnyDesk of vergelijkbare software door middel van misleiding.

Meer info over AnyDesk

Bankhelpdeskfraude: Hoe herkent u het?

Wanneer uw telefoon rinkelt en het nummer of de naam van uw bank op het scherm verschijnt, kunt u in de verleiding komen om direct vertrouwen te hebben in de persoon die u te woord staat. Stelt u zich voor: een keurige, Nederlandssprekende man of vrouw informeert u over een urgent probleem dat onmiddellijke actie vereist. Om hun betrouwbaarheid te bewijzen, deelt deze zogenaamde 'medewerker' persoonlijke gegevens met u, zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum. Vervolgens wordt er beweerd dat een bankmedewerker persoonlijk bij u langs komt om uw pinpas te vernietigen door deze door te knippen en in een officiële envelop van de bank te plaatsen.

Echter, tot uw verbazing ontdekt u later dat er geld van uw rekening is verdwenen zonder uw toestemming. Hoe kon dit gebeuren, terwijl alles zo legitiem leek?

Dit scenario is een klassiek voorbeeld van bankhelpdeskfraude, een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers om uw vertrouwen te winnen en uiteindelijk toegang te krijgen tot uw financiële middelen.

Meer info over Bankhelpdesk fraude

Alle begrippen en vormen van A tot Z

Verschillende manieren om informatie met de politie te delen

Beschikt u over informatie die u wilt delen met de politie, dan zijn daarvoor meerdere mogelijkheden beschikbaar. U kunt kosteloos contact opnemen met de Opsporingstiplijn via 0800-6070, of gebruikmaken van het politie tipformulier, te vinden op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Daarnaast is het mogelijk informatie te verstrekken via WhatsApp, bereikbaar op 06-17214856.

Voor wie anonimiteit verkiest, staat Meld Misdaad Anoniem ter beschikking. U kunt daar anoniem informatie doorgeven door gratis te bellen naar 0800-7000 of door het online formulier in te vullen op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Indien u vertrouwelijke informatie heeft en in persoon met de politie wilt spreken, kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999. Voor algemene vragen is het landelijke nummer van de politie 0900-8844 beschikbaar.

Meer gezochte personen