Amsterdam - Oplichting via mobiel bankieren app

Zaaknummer: 2018112794

Datum delict: 18-10-2018

Plaats delict: Amsterdam

 

Op 18 oktober 2018 wordt tussen 12.20 uur en 12.40 uur met een mobiele telefoon betaald bij een supermarkt aan de Van Woustraat in Amsterdam.

De rekening die is gekoppeld aan de mobiel bankieren app op de telefoon waarmee wordt afgerekend in de supermarkt, is daar door middel van oplichting aan gekoppeld.
De oplichting begint nadat het vrouwelijke slachtoffer via Marktplaats iets te koop heeft aangeboden. Via WhatsApp wordt zij namelijk benaderd door een potentiële koper. Ze hebben veel contact via WhatsApp en de koper vraagt op een gegeven moment of het slachtoffer zijn telefoonnummer aan haar bankieren app wil koppelen. Het slachtoffer gaat er vanuit dat deze zogenaamde serieuze koper op deze manier de betaling in orde wil maken en ziet geen kwade bedoeling in dit verzoek. Zij koppelt op deze manier, zonder dat zij zich daar bewust van is, de telefoon van de ‘koper’ met haar mobiel bankieren app. Dit betekent dat de koper betalingen kan doen via haar rekening. Met de gekoppelde telefoon zijn vervolgens meerdere betalingen verricht. De politie is op zoek naar een verdachte die mobiele betalingen heeft gedaan bij een supermarkt in Amsterdam. Hier zijn camerabeelden van.

Pas op met bankgegevens, of dat nou online of offline is! Het is NOOIT de bedoeling dat je een ander nummer toevoegt aan je mobiel bankieren app.

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen