De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Den Helder - Amsterdam - Amstelveen - Bankhelpdesk fraude

Wie herkent deze personen?

Zaaknummer: 2022025029

Datum delict: 29-01-2022

Plaats delict: Den Helder - Amsterdam - Amstelveen

Een 79-jarige inwoner van Den Helder werd 29 januari 2022 telefonisch benaderd door iemand die vertelde van zijn bank te zijn. Ook zou iemand van de cyberpolitie aanwezig zijn bij het telefoongesprek. Het einde van het liedje was dat de man zijn bankpas heeft afgestaan aan een zogenaamde koerier van de bank. Zijn bankrekening werd vervolgens geplunderd in Den Helder, Amsterdam en een poging in Amstelveen.

Van de geldopname in Den Helder zijn goede beelden. Wie herkent deze verdachte? Er kan van hem gezegd worden dat hij waarschijnlijk reed in een witte of lichtkleurige bestelbus, waarschijnlijk een Ford Transit.

In Amsterdam heeft een andere man geld opgenomen, in ieder geval een andere man als de verdachte uit Den Helder.

Signalement

Ongeveer 35 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang, blank/ heel licht getint, normaal postuur, donker haar. Hij droeg een blauw mondkapje met daaronder waarschijnlijk een baard, en een bruin leren jas met meerdere opvallende ritsen.

Bankhelpdesk fraude?

De telefoon gaat over en het nummer of de naam van je bank staat in de display, je krijgt een keurige Nederlandstalig sprekende man of vrouw aan de lijn.  In het telefoongesprek vertelt de medewerker u over een dringend probleem dat opgelost moet worden. U wordt gevraagd snel maatregelen te nemen. De medewerker deelt persoonlijke details zoals uw adres, rekeningnummer of geboortedatum om zo te bewijzen dat u niet met een oplichter te maken heeft. Er komt een bankmedewerker aan uw deur knipt de pinpas doormidden en doet deze in een enveloppe van de bank.

En toch achteraf blijkt een onbekende geld van je rekening gepind te hebben. Hoe is dit nu toch mogelijk, alles klopte!

U bent slachtoffer geworden van 'bankhelpdesk fraude'

Meer info over Bankhelpdesk fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »