De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Den Haag - Vriend-in-nood-fraude

Zaaknummer: 2022064665
Datum delict: 01-02-2022
Plaats delict: Den Haag

Op dinsdag 1 februari kreeg een inwoner uit Deventer via WhatsApp een zogenaamd verzoek van zijn 'zoon' om een geldbedrag over te maken. De inwoner maakte verschillende bedragen over op deze rekening. Uit onderzoek bleek dat de inwoner het slachtoffer was van een 'vriend- in noodfraude'. In de uitzending van Team West worden er camerabeelden getoond van de pinner aan het Jonckbloetplein in Den Haag. 

Wat is VIN fraude (vriend in nood fraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een cybercrimineel die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Meer info over VIN-fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »