De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Wierden - Vriend-in-nood-fraude

Zaaknummer: 2022146216
Datum delict: 01-04-2022
Plaats delict: Wierden

Op vrijdag 1 april kreeg een inwoner uit Wierden via zijn WhatsApp een zogenaamd betalingsverzoek van een vriend. De ontvanger van het bericht was in de veronderstelling dat hij met een bekende te maken had. Daarop heeft hij duizenden euro's naar deze rekening over gemaakt. Uit onderzoek bleek dat dit bedrag was opgenomen bij een pinautomaat in het winkelcentrum In de Boogaard in Rijswijk. In de uitzending worden er camerabeelden getoond van deze pinner. 

Wat is VIN fraude (vriend in nood fraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een cybercrimineel die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Meer info over VIN-fraude 》

Informatie

Heeft u informatie? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070

Of gebruik het Politie Tip formulier om uw tip bij de politie te melden. (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html)

Via WhatsApp is ook mogelijk op het nummer 06-17214856.

Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem. (https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/)

Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Of bel het algemene nummer van de politie 0900-8844

Bron: politie.nl

Meer gezochte personen


«   »