De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Opsporing spoofing


Wat is telefoon spoofing?

Telefoon spoofing is een techniek waarbij de beller zijn of haar telefoonnummer manipuleert om een ander nummer te laten verschijnen op het scherm van de ontvanger. Dit wordt vaak gedaan met de bedoeling om te misleiden, te frauderen of iemands privacy te schenden.

Criminelen kunnen bijvoorbeeld spoofing gebruiken om zich voor te doen als een legitiem bedrijf of een overheidsinstantie om persoonlijke gegevens of financiële informatie te verkrijgen. Ook kunnen ze deze methode gebruiken om ongewenste telefoontjes te plegen zonder dat hun werkelijke identiteit bekend wordt. Er zijn verschillende software- en online diensten beschikbaar die spoofing mogelijk maken, en het is vaak moeilijk om de daders te achterhalen.

Om jezelf te beschermen tegen telefoon spoofing, is het belangrijk om niet zomaar persoonlijke informatie te delen via de telefoon. Als je twijfelt aan de identiteit van de beller, kun je het beste ophangen en het officiële nummer van het bedrijf of de instantie opzoeken om de situatie te verifiëren.

Hoe werkt telefoon spoofing?

Telefoon spoofing werkt door het manipuleren van het Caller ID-systeem, dat verantwoordelijk is voor het weergeven van het telefoonnummer van de beller op het scherm van de ontvanger. Hier zijn enkele methoden die worden gebruikt om telefoon spoofing uit te voeren:

 1. Voice over IP (VoIP): Bij het gebruik van VoIP-technologie (bellen via internet) kunnen bellers eenvoudig hun uitgaande nummer wijzigen. Dit is mogelijk omdat VoIP-diensten veel flexibeler zijn dan traditionele telefoondiensten en de beller toestaan om hun nummerweergave te configureren.

 2. Spoofing-diensten en -software: Er zijn verschillende online diensten en softwareprogramma's beschikbaar die gebruikers in staat stellen om hun telefoonnummer te spoofen. Deze diensten werken vaak op basis van een prepaid-tegoed en vereisen meestal enige vorm van registratie. De gebruiker voert het nummer in dat ze willen bellen, het nummer dat ze willen laten verschijnen (spoofed nummer) en de dienst verbindt het gesprek.

 3. Private Branch Exchange (PBX) en telefooncentrales: Sommige bedrijven of organisaties met een eigen telefooncentrale (PBX) kunnen hun uitgaande gespreksidentificatie configureren. Dit kan soms worden misbruikt om telefoon spoofing uit te voeren.

 4. Signalling System No. 7 (SS7): Het SS7-protocol is een wereldwijd systeem dat telecommunicatienetwerken met elkaar verbindt. Dit systeem kan worden uitgebuit om telefoon spoofing uit te voeren, hoewel dit meestal alleen mogelijk is voor geavanceerde aanvallers met toegang tot de SS7-infrastructuur.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle gevallen van telefoon spoofing kwaadwillig of illegaal zijn. In sommige situaties, zoals bij callcenters of zakelijke telefoongesprekken, kan het nuttig zijn om een specifiek nummer weer te geven om de herkenbaarheid en consistentie te waarborgen. Het wordt echter problematisch wanneer spoofing wordt gebruikt voor frauduleuze of misleidende doeleinden.

Wat kun je doen als politie in de opsporing?

Als politie zijn er verschillende methoden en technieken die kunnen worden gebruikt om telefoon spoofing en gerelateerde misdrijven op te sporen en te bestrijden. Hier zijn enkele stappen die de politie kan ondernemen bij de opsporing van telefoon spoofing:

 1. Bewustwording vergroten: De politie kan campagnes voeren om het publiek bewust te maken van telefoon spoofing en hen te informeren over hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen dergelijke aanvallen.

 2. Samenwerken met telefoonmaatschappijen: De politie kan nauw samenwerken met telefoonmaatschappijen en andere communicatieproviders om informatie te verzamelen over verdachte gesprekken en om trends in spoofing-aanvallen te identificeren.

 3. Onderzoek en analyse: In geval van een melding of klacht kan de politie de zaak onderzoeken door telefoongegevens, gespreksopnamen en andere informatie te analyseren om de daders te identificeren. Dit kan ook inhouden dat ze samenwerken met andere wetshandhavingsinstanties, zowel nationaal als internationaal.

 4. Inzet van digitale forensische technieken: Bij het onderzoeken van telefoon spoofing kunnen digitale forensische technieken worden ingezet om bewijs te verzamelen, zoals IP-adressen, logbestanden en andere sporen die door de daders zijn achtergelaten.

 5. Wetgeving en regulering: De politie kan samenwerken met beleidsmakers om wetten en regels te ontwikkelen die telefoon spoofing en gerelateerde activiteiten verbieden of beperken. Dit kan ook betekenen dat er strengere eisen worden gesteld aan VoIP-providers en andere communicatiediensten om misbruik te voorkomen.

 6. Arrestaties en vervolging: Wanneer er voldoende bewijs is verzameld om de daders van telefoon spoofing te identificeren, kan de politie arrestaties verrichten en de zaak overdragen aan de aanklagers voor vervolging.

Hoewel het opsporen van telefoon spoofing een uitdaging kan zijn vanwege de anonimiteit die het de daders biedt, kunnen deze methoden en samenwerking tussen verschillende instanties bijdragen aan het bestrijden van dit soort criminaliteit.

Hoe kun je als politie het echte nummer achterhalen van een gespooft nummer?

Het achterhalen van het echte nummer achter een gespoofd nummer kan complex en uitdagend zijn, vooral omdat spoofers vaak geavanceerde technieken en technologieën gebruiken om hun identiteit te verbergen. Desondanks kunnen politie en wetshandhavingsinstanties de volgende stappen ondernemen om het werkelijke nummer te achterhalen:

 1. Telefoonmaatschappijen betrekken: De politie kan samenwerken met telefoonmaatschappijen om gegevens op te vragen over de oorsprong van het gesprek. Telefoonmaatschappijen kunnen informatie verstrekken zoals gespreksdetails, tijdstempels en verbindingsgegevens die nuttig kunnen zijn bij het traceren van het werkelijke nummer.

 2. Gebruik van digitale forensische tools: De politie kan gebruikmaken van digitale forensische tools om informatie te verzamelen, zoals IP-adressen, logbestanden en andere sporen die door de daders zijn achtergelaten. Deze informatie kan helpen bij het identificeren van de locatie en het apparaat dat is gebruikt om het gesprek te voeren.

 3. Onderzoeken van VoIP-diensten: Als de spoofing is uitgevoerd via een VoIP-dienst, kan de politie contact opnemen met de betreffende VoIP-provider om informatie te verkrijgen over het account dat is gebruikt om het gesprek te voeren. Dit kan leiden tot de identificatie van de dader of aanvullend bewijsmateriaal.

 4. Internationale samenwerking: Aangezien telefoon spoofing vaak grensoverschrijdend is, kan de politie samenwerken met internationale wetshandhavingsinstanties en andere overheidsinstanties om informatie en inlichtingen te delen. Dit kan helpen bij het opsporen van het echte nummer en het identificeren van de daders.

 5. Analyse van patronen en trends: Door het analyseren van patronen en trends in telefoon spoofing, kan de politie mogelijk verbanden leggen tussen verschillende incidenten en de identiteit van de daders achterhalen.

Het is belangrijk op te merken dat het succes van deze methoden afhangt van de specifieke omstandigheden van het geval en de mate van technische bekwaamheid van de daders. In sommige gevallen kan het achterhalen van het echte nummer achter een gespoofd nummer buitengewoon moeilijk zijn. Toch blijven wetshandhavingsinstanties hun vaardigheden en technieken ontwikkelen om dergelijke uitdagingen aan te pakken.

Hier tref je de publiek toegankelijke informatie aan op de website over spoofing, evenals nieuwsartikelen met betrekking tot dit onderwerp.

Heb je nog meer vragen? Mail me dan op e-mail adres peter@cybercrimeinfo.nl