Actueel opsporingsnieuws - huidige maand

Gepubliceerd op 9 juli 2025 om 19:22

Maandoverzicht politie en opsporing cybernieuws

Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt.

5.0 Opsporing:

▽ JANUARI 2025

▽ FEBRUARI 2025

▽ MAART 2025

▽ APRIL 2025

▽ MEI 2025

▽ JUNI 2025

▽ JULI 2025

01 juli 2025 | Politie zoekt verdachte online oplichting in Amsterdam

Op 19 oktober 2024 werd in Amsterdam een slachtoffer het doelwit van online oplichting via phishing. Het slachtoffer verkocht een accessoire voor een kinderzitje via Marktplaats en ontving via WhatsApp een link naar een nep bankpagina. Deze link leidde de koper ertoe de bankgegevens van het slachtoffer te vragen voor betaling. Nadat het slachtoffer enkele dagen later zijn bankrekening controleerde, ontdekte hij dat bijna €20.000 was gestolen door de oplichter die toegang had gekregen tot zijn online bankieren. De politie is op zoek naar de verdachte die op beelden van de zaak te zien is. Mensen die deze persoon herkennen, worden verzocht contact op te nemen met de opsporingstiplijn.

Bron

01 juli 2025 | FBI pakt laptop farms aan in grote operatie

De FBI heeft onlangs een grote operatie uitgevoerd tegen zogenaamde 'laptop farms' in zestien Amerikaanse staten. Hierbij werden 200 laptops in beslag genomen, 29 bankrekeningen bevroren en 21 websites offline gehaald. De laptop farms werden gebruikt door Noord-Koreaanse softwareontwikkelaars die zich voordeden als freelancers om via vervalste identiteiten werk te vinden bij Amerikaanse bedrijven. Dit gebeurde met behulp van personen uit verschillende landen, zoals de VS, China en Taiwan. De ontwikkelaars werkten op afstand en stalen vertrouwelijke bedrijfsdata en cryptovaluta. De winst ging naar het Noord-Koreaanse regime. Meerdere verdachten worden aangeklaagd voor witwassen en het misbruik van Amerikaanse identiteiten. De operaties zouden aanzienlijke kosten voor de getroffen bedrijven hebben veroorzaakt, waaronder juridische kosten en herstelkosten.

Bron

02 juli 2025 | VS legt sancties op aan Russische hostingprovider Aeza Group

De Amerikaanse regering heeft de Russische hostingprovider Aeza Group en vier van haar operators gesanctioneerd. De groep wordt beschuldigd van het aanbieden van bulletproof hostingdiensten voor ransomware-bendes, infostealer-operaties en darknet-drugmarkten. Deze diensten boden cybercriminelen een veilige omgeving om kwaadaardige software te hosten en aanvallen uit te voeren, zonder dat ze zich zorgen hoefden te maken over juridische actie of klachten. Aeza Group werd ook gelinkt aan de verspreiding van Russische desinformatie, waaronder de "Doppelgänger" campagne die valse nieuwswebsites opzet. De sancties bevriezen de tegoeden van Aeza Group en haar operators in de VS, en Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken meer doen met hen. Deze sancties volgen op eerdere maatregelen tegen andere bulletproof hostingbedrijven die door cybercriminelen werden misbruikt.

Bron

02 juli 2025 | Nepbedrijven en katvangers misbruiken financieel stelsel

In 2024 werd op grote schaal criminaliteit gepleegd via schijnbedrijven en katvangers, met als doel het financiële stelsel te misbruiken. De Financial Intelligence Unit (FIU) ontdekte miljoenen verdachte transacties die vaak verband hielden met witwassen, belastingfraude en de financiering van terrorisme. Deze transacties werden vaak uitgevoerd via bedrijven die als legitiem werden gepresenteerd, maar in werkelijkheid criminele activiteiten verhulden. De FIU zag een afname in het aantal verdachte transacties dat als ernstig werd bestempeld, maar de complexiteit en omvang van de misdrijven bleef groot. Vooral vastgoed werd vaak ingezet om witwaspraktijken te verbergen, waarbij panden werden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals de huisvesting van slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het gebruik van rechtspersonen bleek een veelgebruikte methode om de ware eigenaren van bedrijven te verhullen en illegale activiteiten te faciliteren.

Bron

03 juli 2025 | Blind Eagle groep gelinkt aan Russische host Proton66 bij aanvallen in Latijns-Amerika

De cyberdreigingsgroep Blind Eagle, die zich richt op banken in Latijns-Amerika, wordt in verband gebracht met Proton66, een Russische hostingsprovider. Onderzoekers van Trustwave SpiderLabs ontdekten dat Proton66's infrastructuur werd gebruikt om phishing-aanvallen uit te voeren en Remote Access Trojans (RATs) te verspreiden. De aanvallen richtten zich voornamelijk op financiële instellingen in Colombia, waarbij valse websites werden gecreëerd die bankportalen imiteerden om inloggegevens te stelen. De aanvallers gebruikten VBS-bestanden om malware te laden en RATs zoals Remcos en AsyncRATs te installeren. Deze malware stelde de aanvallers in staat om de controle over besmette systemen over te nemen en gevoelige data te stelen. Trustwave waarschuwt dat bedrijven in Latijns-Amerika, vooral in de financiële sector, hun beveiliging moeten versterken door e-mailfiltering te verbeteren en personeel te trainen in het herkennen van phishing-aanvallen.

Bron

03 juli 2025 | Twee hackers gearresteerd in Spanje voor gegevensdiefstal

De Spaanse politie heeft twee mannen gearresteerd in Las Palmas voor hun betrokkenheid bij cybercriminaliteit, waaronder de diefstal van gegevens van de Spaanse overheid. Het duo, beschreven als een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid, richtte zich op hooggeplaatste politici en journalisten. Ze lekten gestolen gegevens online om bekendheid te verwerven en de verkoopprijs te verhogen. De eerste verdachte zou zich hebben gespecialiseerd in het exfiltreren van data, terwijl de tweede verantwoordelijk was voor het beheren van de financiële kant door toegang tot databases en inloggegevens te verkopen. Tijdens de invallen in hun woningen werden verschillende elektronische apparaten in beslag genomen die mogelijk meer bewijzen en medeplichtigen kunnen identificeren. Deze arrestaties zijn onderdeel van een reeks succesvolle operaties van de Spaanse politie tegen cybercriminelen.

Bron

03 juli 2025 | 33-jarige man aangehouden voor datingfraude

Op 19 juni 2025 werd een 33-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg aangehouden, verdacht van datingfraude. De man zou via datingsites en sociale media contact hebben gezocht met vrouwen en hen op slinkse wijze om grote geldbedragen hebben gevraagd. In totaal werden vijf vrouwen slachtoffer, samen goed voor meer dan 45.000 euro. Het onderzoek naar de man begon na de aangifte van een slachtoffer eind 2024, waarna de politie meerdere meldingen verzamelde. Het is waarschijnlijk dat de verdachte nog meer vrouwen op dezelfde manier heeft opgelicht. Na de aanhouding werd de man vrijgelaten, maar het onderzoek gaat verder. Slachtoffers van datingfraude worden aangemoedigd om aangifte te doen, zodat de politie kan ingrijpen en nieuwe oplichtingen kan voorkomen.

Bron

03 juli 2025 | UAE levert verdachte cybercrimineel uit aan Nederland

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een 22-jarige man uitgeleverd aan Nederland, die verdacht wordt van verschillende cybercriminaliteitstypes. Het Openbaar Ministerie meldt dat de verdachte websites zou hebben aangeboden voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het gebruiken van valse identiteitsbewijzen voor het registreren van domeinnamen en het huren van serverruimte. Verder wordt hij verdacht van het witwassen van advertentie-inkomsten via websites die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Het onderzoek naar de verdachte begon toen hij onvindbaar was in Nederland, waarna aanwijzingen erop wezen dat hij zich in Dubai bevond. Dankzij een uitleveringsverdrag tussen Nederland en de VAE, dat sinds 2023 van kracht is, kon de man worden overgebracht naar Nederland. Hij zal op 4 juli voor de rechter verschijnen.

Bron

04 juli 2025 | Spaanse politie ontmantelt investeringsfraude-netwerk van 10 miljoen euro

De Spaanse politie heeft een grootschalige investeringsfraude-operatie opgeheven, die wereldwijd schade van meer dan 10 miljoen euro veroorzaakte. Tijdens gecoördineerde invallen in Barcelona, Madrid, Mallorca en Alicante werden 21 personen gearresteerd. Ook werden zeven luxe voertuigen en meer dan 1,5 miljoen dollar in contanten en cryptocurrency in beslag genomen. De fraudeurs hadden een netwerk van nepadviseurs opgezet die slachtoffers overtuigden te investeren in valse projecten, zoals cryptocurrency en aandelen. Ze gebruikten gemanipuleerde websites en callcenters om hun slachtoffers te misleiden. Na aanvankelijke kleine winstuitkeringen werden grotere opnames geblokkeerd, waarbij slachtoffers werden gedwongen extra betalingen te doen om hun geld terug te krijgen. Dit soort operaties, die vaak verborgen zijn in callcenters, zijn zeldzaam in Spanje, waar dergelijke activiteiten meestal vanuit Azië of Oost-Europa plaatsvinden.

Bron

04 juli 2025 | Babbeltrucs 39 mensen slachtoffer in Bollenstreek

In de afgelopen twee weken zijn 39 mensen slachtoffer geworden van babbeltrucs in de Bollenstreek. Deze oplichters, die zich vaak voordoen als medewerkers van de bank of politie, weten oudere slachtoffers te misleiden door hen vertrouwen te winnen. Ze bellen met verhalen over verdachte transacties of inbrekers en vragen slachtoffers hun bankpas en pincode te overhandigen. Soms wordt er zelfs iemand aan de deur gestuurd om de spullen op te halen. Dit resulteert in verliezen van duizenden euro's en waardevolle sieraden, soms van overleden familieleden. De politie waarschuwt dat men nooit zijn pincode of bankpas moet afgeven aan onbekenden. Het is belangrijk om ouderen alert te maken op deze vorm van oplichting en hen te adviseren direct de politie te bellen bij verdachte situaties.

Bron

05 juli 2025 | Voorstel laat politie online meer gegevens verzamelen over ordeverstoringen

Het demissionaire kabinet heeft een concept-wetsvoorstel gepresenteerd waarmee de politie meer bevoegdheden krijgt om online gegevens te verzamelen over mogelijke of reeds plaatsvindende ordeverstoringen. Dit betreft gegevens uit publiek toegankelijke bronnen, zoals sociale media. Het voorstel beoogt het mogelijk maken om mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij verstoringen van de openbare orde online te volgen. De politie mag al onderzoek doen in publiek toegankelijke bronnen op basis van de Politiewet, maar het verzamelen van persoonsgegevens uit deze bronnen kan vaak leiden tot een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Daarom is een wettelijke basis nodig om deze gegevens op een juridische manier te kunnen verzamelen. Het wetsvoorstel bevat waarborgen zoals een onafhankelijke toets door een rechter-commissaris en striktere regels voor de verwerking van persoonsgegevens. Het voorstel ligt tot 25 september ter internetconsultatie.

Bron

07 juli 2025 | Politie pakt jongeren op voor phishing via QR-code

De politie heeft vorige week vijf jongeren aangehouden die verdacht worden van phishing door middel van een aangetekende brief met een QR-code. Vier van hen zijn minderjarig (tussen 14 en 17 jaar) en afkomstig uit Lelystad, de vijfde is een 21-jarige medebewoner van de stad. De verdachten verstuurden brieven waarin ontvangers werden gevraagd hun gegevens te bevestigen en een QR-code te scannen die zogenaamd naar een digitale bankomgeving zou leiden. In werkelijkheid leidde de link naar een phishingsite. Hierdoor wisten de verdachten ten minste zes slachtoffers op te lichten. Tijdens de aanhoudingen werden woningen doorzocht en bewijs in beslag genomen. De politie heeft nog niet aangegeven hoeveel schade er precies is veroorzaakt door de cybercriminelen.

Bron

08 juli 2025 | Werknemer ontvangt $920 voor inloggegevens die gebruikt werden in bankoverval van $140 miljoen

In Brazilië hebben hackers bijna $140 miljoen gestolen van zes banken door de inloggegevens van een werknemer van het bedrijf C&M te gebruiken. De werknemer, João Nazareno Roque, verkocht zijn toegang voor ongeveer $920, waarmee de hackers toegang kregen tot vertrouwelijke systemen, inclusief het systeem van de Braziliaanse centrale bank. Roque voerde op aanwijzing van de hackers opdrachten uit en ontving hiervoor nog eens $1.850. Ondanks pogingen om zijn activiteiten te verbergen, werd Roque op 3 juli gearresteerd. De politie is bezig met drie onderzoeken naar deze grote aanval, maar de identiteit van de hackers is nog niet bekend. De gestolen gelden werden deels omgezet in cryptocurrency. C&M benadrukte dat het systeem geen beveiligingsfout vertoonde, maar dat de aanval mogelijk werd door social engineering.

Bron

08 juli 2025 | Chinese hacker aangehouden in Italië voor cyberespionage

Een Chinese man, Xu Zewei, is vorige week in Milaan gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de Silk Typhoon-hackergroep, die verbonden is met de Chinese overheid. Deze groep wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere cyberaanvallen, waaronder die op Amerikaanse organisaties en overheidsinstanties. Xu werd opgepakt op 3 juli 2025 na zijn aankomst uit China, op basis van een internationaal arrestatiebevel van de VS. Hij wordt verdacht van het uitvoeren van cyberespionage, waaronder aanvallen op onderzoeksinstellingen die werkten aan COVID-19-vaccins. Silk Typhoon wordt daarnaast in verband gebracht met recente aanvallen op Amerikaanse overheidsinstellingen zoals het Office of Foreign Assets Control en het Committee on Foreign Investment. Xu verblijft momenteel in een gevangenis in Busto Arsizio, terwijl de VS om zijn uitlevering vragen.

Bron

08 juli 2025 | Online oplichting via WhatsApp in Utrecht

In juli vorig jaar werd een 53-jarige man in Utrecht slachtoffer van online oplichting via WhatsApp. Een persoon die interesse had in een kast die de man te koop had staan, vroeg hem via een link zijn betaalgegevens in te vullen. De man vulde zijn gegevens in, waarna de oplichter toegang kreeg tot zijn bankrekening en bijna €8000 van zijn rekening pinnte. De verdachte is gefilmd bij een pinautomaat, maar zijn identiteit is nog onbekend. De politie roept getuigen op zich te melden.

De zaak is een voorbeeld van phishing, waarbij oplichters gebruik maken van valse berichten om slachtoffers persoonlijke gegevens te ontfutselen. Dit soort oplichting komt in verschillende vormen voor, zoals vishing (telefonische phishing), smishing (via sms) en tech support scams, waarbij nep-technici hulp aanbieden voor problemen die niet bestaan. Het is van groot belang om waakzaam te zijn en nooit persoonlijke gegevens te delen via ongevraagde communicatie.

Bron

08 juli 2025 | Minderjarige nepagent aangehouden in Tilburg

Op 7 juli heeft de politie een 15-jarige jongen uit Tilburg aangehouden die zich voordeed als politieagent. De jongen wordt verdacht van oplichting. Op 31 maart ontving een inwoner van Tilburg een telefoontje van een nepagent, waarna er bankpassen en waardevolle spullen werden gestolen. Het slachtoffer ontdekte later dat het geen echte agent was en meldde het incident bij de politie. Na een uitgebreid onderzoek, waaronder buurtonderzoek en forensisch bewijs, werd de identiteit van de verdachte vastgesteld. De jongen werd die ochtend opgepakt, en er zijn gegevensdragers in beslag genomen. De politie waarschuwt mensen om altijd voorzichtig te zijn bij verdachte telefoontjes of huisbezoeken van zogenaamde politie- of bankmedewerkers. Het is belangrijk om altijd te verifiëren of iemand zich echt kan legitimeren.

Bron

08 juli 2025 | Verdachte oplichter opnieuw aangehouden in Almere

Begin dit jaar werd een man aangehouden in Almere voor oplichting en identiteitsfraude. In maart werd hij vrijgelaten om zijn rechtszaak af te wachten, maar na zijn vrijlating gingen de verdachte activiteiten verder. Er werden verdachte transacties gezien op bank- en DigiD-accounts van eerdere slachtoffers, waaronder pinbetalingen en het aanvragen van nieuwe inloggegevens. De verdachte, een 39-jarige man uit Almere, zou gebruik hebben gemaakt van een stemvervormer om de klantenservice van een bank te benaderen voor fraude. Na verder onderzoek werd hij op 2 juli opnieuw aangehouden in Almere Centrum. De man blijft vastzitten tot de rechtszaak eind juli.

Bron

09 juli 2025 | Gemeente Alphen aan den Rijn doet aangifte na datalek door privé e-mail

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft aangifte gedaan bij de politie na het ontdekken van een datalek waarbij een oud-bestuurder vertrouwelijke documenten naar privé-e-mailadressen had gestuurd. Het betrof informatie die door meerdere partijen was opgevraagd via de Wet open overheid, nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd jeugdzorg binnen de gemeente onder verscherpt toezicht had geplaatst. De documenten werden per ongeluk naar privé e-mailadressen gestuurd, in plaats van op de beveiligde gemeentelijke systemen te blijven. De gemeente heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en betrokkenen geïnformeerd. Het is echter onduidelijk hoeveel mensen getroffen zijn door dit incident. De burgemeester benadrukt de ernst van de situatie en raadt de gedupeerden aan alert te zijn op misbruik van hun gegevens.

Bron

09 juli 2025 | VS legt sancties op aan Noord-Koreaanse IT-werknemer

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft Song Kum Hyok gesanctioneerd vanwege zijn betrokkenheid bij het Noord-Koreaanse hackingcollectief Andariel en het faciliteren van IT-werknemersschemes die inkomsten genereerden voor het regime van Pyongyang. Andariel, een subgroep van de Lazarus-groep, voert voornamelijk financieel gemotiveerde aanvallen uit, zoals ransomware en cryptocurrency-roof. Song werd beschuldigd van het verstrekken van vervalste Amerikaanse identiteiten aan buitenlandse IT-werknemers, zodat zij werk konden krijgen bij Amerikaanse bedrijven. De werknemers deelden hun inkomsten met Song, die de fondsen naar Noord-Korea stuurde, ter ondersteuning van het land's massavernietigingswapens- en raketprogramma. Daarnaast werden vijf andere entiteiten gesanctioneerd, waaronder Russische bedrijven die ook betrokken waren bij het wervingsproces. Deze sancties omvatten onder andere een bevriezing van activa en een verbod op transacties met Amerikaanse entiteiten.

Bron

09 juli 2025 | Wereldwijde strijd tegen cybercriminaliteit in juni 2025

In juni 2025 werden wereldwijd verschillende grote operaties tegen cybercriminaliteit uitgevoerd, met een focus op fraude, malware, darkweb-handel en crypto-oplichting. Helpdeskfraude bleef een groot probleem, waarbij vooral ouderen slachtoffer werden van oplichters die zich voordeden als technische of bankmedewerkers. Internationaal werden belangrijke stappen gezet, zoals de beloning van 10 miljoen dollar door de VS voor informatie over de ontwikkelaar van de RedLine-malware. Ook werd een crypto-frauderingsring opgerold, goed voor 540 miljoen dollar schade. De opsporing van darkweb-marktplaatsen zette door, met de sluiting van platforms als Cracked.io en de aanhouding van betrokkenen bij drugshandel. Bovendien werd de hacker IntelBroker opgepakt, die verantwoordelijk was voor grootschalige datadiefstal. Deze zaken benadrukken de wereldwijde samenwerking die nodig is om cybercriminelen te stoppen, met voortdurende aandacht voor preventie en wetgeving.

Bron

10 juli 2025 | Politie VK houdt verdachten aan voor cyberaanvallen op M&S, Co-op en Harrods

De Britse politie heeft vier personen aangehouden in verband met de cyberaanvallen op de bedrijven Marks & Spencer (M&S), Co-op en Harrods. De verdachten, drie mannen en één vrouw, worden beschuldigd van computervredebreuk, afpersing, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De aanhoudingen vonden plaats in hun woningen, waarbij forensisch onderzoek werd uitgevoerd op in beslag genomen apparatuur. De aanvallen op M&S en Co-op waren ransomware-aanvallen waarbij gegevens van klanten werden gestolen en systemen werden versleuteld. M&S meldde dat de aanval, die een verlies van 355 miljoen euro veroorzaakte, werd uitgevoerd via social engineering. De groep "Scattered Spider" wordt verdacht van deze aanvallen, die met social engineering toegang tot systemen wisten te verkrijgen. Het onderzoek wordt ondersteund door internationale samenwerkingen.

Bron

10 juli 2025 | Meerdere verdachten aangehouden in onderzoek naar bankhelpdeskfraude

In een groot onderzoek naar bankhelpdeskfraude heeft de politie deze week twee verdachten aangehouden. Op 8 juli werd een 61-jarige vrouw gearresteerd in Rotterdam, gevolgd door de arrestatie van een 28-jarige man in Vlaardingen op 9 juli. Beide verdachten zitten vast en worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eerder, op 31 januari, werd al een 18-jarige verdachte opgepakt. In totaal zijn meer dan honderd slachtoffers bekend bij de politie, met een gemeld schadebedrag van meer dan 80.000 euro. Slachtoffers van bankhelpdeskfraude doen vaak geen aangifte uit schaamte of omdat ze denken dat het geen zin heeft. Toch is aangifte belangrijk, omdat dit de opsporing bevordert en kan helpen verdere fraude te voorkomen door het blokkeren van verdachte bankrekeningen en websites.

Bron

11 juli 2025 | Politie pakt phishing-verdachten op vakantiepark in Hellevoetsluis

Afgelopen dinsdag heeft de politie vijf verdachten aangehouden op een vakantiepark in Hellevoetsluis, vanwege phishingactiviteiten. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Rotterdamse Team Cybercrime. De verdachten, drie mannen en twee vrouwen, hadden een actief phishing-callcenter opgezet. Bij doorzoekingen van de vakantiehuizen werden diverse goederen in beslag genomen, waaronder 160.000 euro aan cryptovaluta, twee voertuigen, achttien gegevensdragers, dure kleding en luxe horloges. De verdachten hadden zich duidelijk in luxe gehuld, wat vaak kenmerkend is voor dit soort criminelen. De politie benadrukt dat slachtoffers van phishing zich niet moeten schamen en altijd direct contact moeten opnemen met hun bank en aangifte moeten doen. Verdere details over de phishingactiviteiten werden niet verstrekt.

Bron

11 juli 2025 | Russische basketballer gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij ransomware-aanvallen

De Russische basketballer Daniil Kasatkin is op 21 juni 2025 in Frankrijk gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Hij wordt beschuldigd van het onderhandelen voor een ransomwaregroep die verantwoordelijk zou zijn voor aanvallen op meer dan 900 bedrijven en twee federale instanties tussen 2020 en 2022. Kasatkin, die eerder speelde voor het team MBA-MAI in Rusland, werd aangehouden op de luchthaven van Parijs samen met zijn verloofde. Zijn advocaat beweert echter dat Kasatkin onschuldig is en dat de beschuldigingen te maken zouden hebben met een tweedehands computer die hij gekocht zou hebben. De ransomwaregroep wordt gelinkt aan de beruchte Conti-groep, die in 2022 ophield te bestaan na een datalek. Kasatkin zit momenteel in voorlopige hechtenis terwijl de VS zijn uitlevering eisen.

Bron, 2

12 juli 2025 | Callcenter achter internationale Microsoft-helpdeskfraude opgerold

Een callcenter in India, dat verantwoordelijk was voor een internationale Microsoft-helpdeskfraude, is ontmanteld door Indiase autoriteiten in samenwerking met de FBI, het Britse National Crime Agency (NCA) en Microsoft. Het callcenter zou meer dan honderd slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk hebben opgelicht voor in totaal 450.000 euro. De oplichters gebruikten valse pop-ups die beweerden dat de computer van het slachtoffer geïnfecteerd was, waarna ze zich voordeden als medewerkers van Microsoft. Ze boden software aan om de problemen te verhelpen en probeerden vaak toegang te krijgen tot bankrekeningen van slachtoffers. Het NCA ontdekte dat de criminelen gebruikmaakten van gespoofte telefoonnummers en VoIP-verbindingen via servers in verschillende landen. Het onderzoek leidde tot de identificatie van meerdere verdachten in India, wat resulteerde in een inval bij het callcenter.

Bron

12 juli 2025 | 14 arrestaties in Roemenië voor 47 miljoen Britse belasting phishingfraude

In een grote internationale operatie zijn 14 personen gearresteerd in verband met een phishingaanval die naar schatting 47 miljoen Britse ponden aan belastinggeld heeft gestolen. De arrestaties vonden voornamelijk plaats in Roemenië, na een gezamenlijke actie van de Britse belastingdienst HMRC en de Roemeense politie. De criminelen gebruikten phishing om persoonlijke gegevens van meer dan 100.000 belastingbetalers te verkrijgen, die vervolgens werden misbruikt voor frauduleuze belastingteruggaven zoals PAYE, btw en kinderbijslag. Tijdens de invallen werden luxe auto's en aanzienlijke hoeveelheden contant geld in beslag genomen. De arrestanten worden aangeklaagd voor computerfraude, witwassen van geld en het illegaal toegang krijgen tot computersystemen. HMRC waarschuwt het publiek voor deze groeiende dreiging en benadrukt het belang van voorzichtigheid bij het ontvangen van verdachte berichten. De autoriteiten werken nauw samen met internationale partners om dergelijke belastingfraudes te bestrijden.

Bron

12 juli 2025 | FBI neemt belangrijke sites in beslag die ongepubliceerde en piratenspelletjes deelden

De FBI heeft verschillende grote websites in beslag genomen die illegaal ongepubliceerde en piratenspelletjes verspreidden. Deze sites waren verantwoordelijk voor miljoenen downloads, wat leidde tot een verlies van zo'n 170 miljoen dollar voor game-ontwikkelaars. De inbeslagname is het resultaat van een gezamenlijke operatie, waarbij ook de Nederlandse FIOD betrokken was. Gedurende vier jaar hebben de websites toegang geboden tot vroege versies van populaire games, vaak weken voor de officiële lancering. De actie van de FBI heeft de toegang tot een breed scala aan gestolen content afgesloten en voorkomt verdere distributie. Dit was een grote klap voor piraterij, maar de strijd tegen online piraterij gaat door, en de verantwoordelijke personen kunnen in de toekomst vervolgd worden. De inbeslagname stopte miljoenen illegale downloads wereldwijd.

Bron

15 juli 2025 | Bankhelpdeskfraude in Beverwijk

Op 29 april 2025 werd een 84-jarige vrouw in Beverwijk slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Ze werd gebeld door een persoon die zich voordeed als bankmedewerker en vertelde dat er fraude op haar rekening was gepleegd. De oplichter vroeg haar om haar pincode en de pinpas door te knippen. Later die dag kwam een man de pas ophalen, waarna er meer dan 2400 euro werd opgenomen. De verdachte werd beschreven als een man van ongeveer 30-35 jaar met een lichte huidskleur, rossige baard, zwarte zonnebril en grijze kleding. De politie roept mensen op die de verdachte herkennen om zich te melden.

Deze vorm van oplichting is een bekend type fraude, waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerkers om slachtoffers te misleiden en toegang te krijgen tot hun bankrekeningen. Het is belangrijk om waakzaam te blijven bij onverwachte telefoongesprekken van zogenaamde bankmedewerkers.

Bron

15 juli 2025 | Politie verstoort ransomwarebende "Diskstation" die NAS-apparaten aanvalt

Internationale wetshandhavingsoperaties hebben de Roemeense ransomwarebende "Diskstation" ontmanteld, die zich richtte op NAS-apparaten van bedrijven in de regio Lombardije. Deze aanvallen leidde tot ernstige verstoringen van bedrijfsactiviteiten door de encryptie van gegevens. Het doelwit waren internettoegankelijke Synology NAS-apparaten, die vaak worden gebruikt voor centrale bestandopslag en databeheer. De aanvallers vroegen losgelden die varieerden van tienduizenden tot honderdduizenden dollars in cryptocurrency. De bende opereerde sinds 2021 onder verschillende namen en de slachtoffers waren onder meer grafische bedrijven en internationale NGO's. Na intensief onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie van Milaan, werden meerdere verdachten geïdentificeerd en in juni 2024 vonden er invallen plaats in Boekarest. Een verdachte, een 44-jarige Roemeen, werd gearresteerd en zit in voorlopige hechtenis. Bedrijven kunnen zich beschermen door hun NAS-apparaten up-to-date te houden en toegang te beperken tot VPN’s.

Bron

16 juli 2025 | Assenaar aangehouden voor meervoudige oplichting

De politie heeft op 15 juli een 25-jarige man uit Assen aangehouden die wordt verdacht van diverse vormen van oplichting. De verdachte zou in enkele maanden tijd tientallen mensen hebben gedupeerden voor duizenden euro's. De oplichting vond onder andere plaats via valse bezorgmeldingen voor tuinmeubelen, waarbij slachtoffers vooraf moesten betalen. Daarnaast wordt de man verdacht van Marktplaatsfraude en van het gebruik van babbeltrucs waarbij hij zich voordeed als bankmedewerker om bankpassen en pincodes van slachtoffers te bemachtigen. In het onderzoek kwamen overeenkomsten tussen de verschillende gevallen naar voren, wat leidde tot de arrestatie van de verdachte. Ook een 21-jarige man uit Assen werd aangehouden voor het pinnen met een gestolen bankpas. Beide mannen zitten momenteel in hechtenis. De politie waarschuwt voor de gevaren van babbeltrucs, waarbij criminelen zich vaak als vertrouwde figuren voordoen om slachtoffers te misleiden.

Bron

▲ Terug naar boven

Politie cyber maandoverzichten

Opsporing nieuws

Gezochte personen