Tip van de Week: Waarom je je smartphone regelmatig moet uitschakelen

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 16:54

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In de digitale wereld van vandaag zijn smartphones meer dan alleen communicatiemiddelen; ze zijn een verlengstuk van ons leven. Voor de lezers van Cybercrimeinfo, die al bekend zijn met de complexiteit van cyberveiligheid, is het duidelijk dat deze apparaten ook potentiële doelwitten zijn voor cybercriminelen. De vraag is niet óf je ooit het doelwit wordt van een cyberaanval, maar wanneer. Daarom is het van cruciaal belang om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Een daarvan is verrassend eenvoudig maar effectief: het regelmatig uitschakelen van je smartphone.

Het Advies van Overheidsinstanties

Dit advies komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een aanbeveling die is gedaan door verschillende overheidsinstanties en experts in de wereld van cyberveiligheid. De Belgische politie en de Australische premier hebben bijvoorbeeld het publiek geadviseerd om hun telefoon dagelijks uit te schakelen. De Amerikaanse NSA gaat zelfs zo ver om aan te bevelen dit wekelijks te doen, zie ook pdf onderaan het artikel.

De Technische Aspecten

Waarom is dit advies zo belangrijk? Omdat smartphones steeds vaker het doelwit zijn van geavanceerde aanvallen. Neem bijvoorbeeld zero-click aanvallen, waarbij malware op een apparaat kan worden geïnstalleerd zonder enige interactie van de gebruiker. Kaspersky heeft aangetoond dat iPhones al jaren vatbaar zijn voor dergelijke aanvallen. En het zijn niet alleen criminele organisaties die deze tactieken gebruiken. Staatsactoren zijn ook betrokken, zoals blijkt uit beschuldigingen van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) tegen de Amerikaanse NSA.

Diepgaande Analyses

Voor de technisch onderlegde lezer is het rapport van Securelist over "Operation Triangulation" een must-read. Het toont aan dat aanvallers gebruikmaken van een reeks technieken en vectoren om hun doelen te bereiken. Dit betekent dat een gelaagde verdedigingsstrategie noodzakelijk is. Het uitschakelen van je smartphone kan een onderdeel zijn van deze strategie, omdat het eventuele malwareprocessen onderbreekt en tijdelijke gegevens wist die kunnen worden misbruikt.

Organisatorische Overwegingen

Dit advies is niet alleen relevant voor individuen. Organisaties moeten ook rekening houden met de veiligheid van mobiele apparaten. Een analyse van Bloomberg stelt dat het uitschakelen en inschakelen van smartphones een effectieve manier kan zijn om aanvallen van top hackers te dwarsbomen. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die gevoelige informatie beheren en het doelwit kunnen zijn van gerichte aanvallen.

Wat Betekent Dit voor U?

Nu, wat betekent dit alles voor u als lezer van Cybercrimeinfo? Het betekent dat u niet alleen alert moet zijn op de gebruikelijke verdachte e-mails of phishing-websites. U moet ook aandacht besteden aan de apparaten die u elke dag gebruikt en die een schat aan persoonlijke informatie bevatten. Het regelmatig uitschakelen van uw smartphone is een eenvoudige maar effectieve manier om uw risico op een succesvolle cyberaanval te verminderen.

Conclusie

In de dynamische wereld van cyberveiligheid is het essentieel om proactief te zijn. De risico's zijn reëel en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Het is daarom van cruciaal belang om alle beschikbare middelen in te zetten om uzelf en uw gegevens te beschermen. Het regelmatig uitschakelen van uw smartphone is een kleine maar significante stap in de juiste richting. Het is een eenvoudige handeling die een groot verschil kan maken in uw algehele cyberveiligheidsstrategie.

Advies Amerikaanse NSA (pdf)

Kernpunten van het NSA-document

  • Locatieservices: Schakel locatieservices uit als ze niet nodig zijn.
  • Bluetooth en Wi-Fi: Schakel deze uit als ze niet in gebruik zijn. Vermijd openbare netwerken.
  • Fysieke toegang: Bewaar altijd fysieke controle over het apparaat.
  • Authenticatie: Gebruik sterke lock-screen pincodes en biometrische methoden.
  • Software en apps: Houd de software up-to-date en download apps alleen uit officiële winkels.
  • Gevoelige gesprekken: Voer deze niet uit op persoonlijke apparaten.
  • Opladen: Gebruik alleen originele oplaadkabels en vermijd openbare USB-laadstations.
  • E-mail en links: Open geen onbekende e-mailbijlagen en links.
  • Apparaatbeheer: Schakel het apparaat wekelijks uit en weer in.

Analyse en Aanbevelingen

  • Locatieservices uitschakelen: GPS-tracking is een bekende methode die door cybercriminelen wordt gebruikt. Het uitschakelen van locatieservices wanneer deze niet nodig zijn, verkleint de kans op geolocatie-aanvallen.
  • Vermijd Openbare Wi-Fi: Openbare Wi-Fi is een gemakkelijke aanvalsvector voor Man-In-The-Middle-aanvallen.
  • Software Updates: Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten. Het tijdig bijwerken van software is een van de meest effectieve manieren om een apparaat te beschermen.
  • Biometrische Beveiliging: Hoewel biometrische beveiliging gebruiksvriendelijk is, kunnen er beveiligingsrisico's zijn, zoals valse positieven.
  • Gebruik van originele oplaadaccessoires: Juice-jacking is een techniek waarbij malware wordt geïnstalleerd via een USB-oplaadpunt. Het gebruik van originele accessoires kan dit risico verminderen.
MOBILE DEVICE BEST PRACTICES FINAL V 3 COPY PDF
PDF – 1,9 MB 101 downloads

Alle begrippen en vormen van A tot Z
Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude, oplichting, darkweb of cybersecurity? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Voor vragen aangaande strafrecht of strafvordering kunt u bij onze 'AI-chatbot-assistent-criminal-law' terecht. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer 'tip van de week' artikelen