Tip van de week: Data het nieuwe goud deel 2

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 15:00
Tip of the week: Data the new gold part 1

Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In de eerste aflevering van onze serie 'Data, het nieuwe goud' hebben we benadrukt dat data in onze moderne samenleving steeds waardevoller wordt. Helaas brengt dit ook een toenemend risico met zich mee van cybercriminaliteit, waardoor data steeds kwetsbaarder wordt. Maar hoe kun je voorkomen dat jouw data ten prooi valt aan cybercriminelen?

Het belang van gegevensbeveiliging in de digitale wereld

In de huidige digitale wereld, waar gegevens en informatie een belangrijke rol spelen in het succes van organisaties, is het beschermen van gegevens tegen cybercriminelen van het grootste belang. Cybercriminelen kunnen een breed scala aan methoden gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens, waaronder phishing-aanvallen, malware, ransomware en andere geavanceerde aanvalsmethoden. Als organisaties niet goed voorbereid zijn om dergelijke aanvallen af te weren, kunnen ze veel gevoelige informatie verliezen, waaronder klantgegevens, financiële informatie en bedrijfsgeheimen. In dit artikel zullen we enkele stappen bespreken die organisaties kunnen nemen om hun gegevens te beschermen tegen cybercriminelen.

  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden

Een van de belangrijkste manieren waarop cybercriminelen toegang krijgen tot gegevens, is door zwakke wachtwoorden te raden of te kraken. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken en regelmatig hun wachtwoorden wijzigen. Sterke wachtwoorden moeten een combinatie zijn van letters, cijfers en symbolen en moeten ten minste 12 tekens lang zijn. Daarnaast moeten organisaties het gebruik van multifactor-authenticatie (MFA) aanmoedigen, waarbij een extra laag beveiliging wordt toegevoegd, zoals een sms-bericht met een code of een biometrische verificatie. Lees meer over wachtworden in ons artikel 'Veilig wachtwoord'

  • Bewustzijn creëren over phishing-aanvallen

Phishing is een populaire methode die cybercriminelen gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens. Het houdt in dat de aanvaller zich voordoet als een legitieme afzender en de ontvanger probeert te verleiden om op een link te klikken of gegevens te verstrekken. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers zich bewust zijn van deze aanvallen en hoe ze deze kunnen herkennen. Het opzetten van een trainingssessie voor medewerkers en het uitvoeren van phishing-simulaties kan helpen om het bewustzijn te vergroten.

  • Installeer regelmatig beveiligingsupdates

Beveiligingsupdates zijn essentieel om systemen en applicaties up-to-date te houden en te beschermen tegen bekende beveiligingsrisico's. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze regelmatig updates installeren voor hun besturingssystemen, software en beveiligingsoplossingen. Dit kan worden geautomatiseerd om ervoor te zorgen dat er geen enkele update wordt gemist.

  • Maak regelmatig back-ups van gegevens

Het maken van regelmatige back-ups van gegevens is belangrijk om te voorkomen dat gegevens verloren gaan in het geval van een aanval. Organisaties moeten ervoor zorgen dat er regelmatig back-ups worden gemaakt van hun gegevens en dat deze op een veilige locatie worden opgeslagen. Dit kan worden gedaan met behulp van cloudopslag, externe harde schijven of een combinatie van beide. Het is belangrijk om te testen of de back-ups succesvol zijn en dat de gegevens volledig kunnen worden hersteld in geval van nood.

  • Gebruik beveiligingssoftware

Organisaties moeten gebruik maken van beveiligingssoftware om hun systemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Antivirussoftware, firewalls en andere beveiligingsoplossingen kunnen helpen bij het detecteren en blokkeren van aanvallen voordat ze schade kunnen veroorzaken. Organisaties moeten ervoor zorgen dat deze beveiligingsoplossingen regelmatig worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven met de nieuwste beveiligingsbedreigingen.

  • Beperk toegang tot gegevens

Organisaties moeten ervoor zorgen dat medewerkers alleen toegang hebben tot gegevens die ze nodig hebben om hun werk te doen. Het beperken van de toegang tot gegevens kan helpen om de kans op ongeautoriseerde toegang te verminderen. Organisaties moeten ook de toegang tot gevoelige gegevens beperken tot alleen degenen die deze gegevens nodig hebben om hun werk uit te voeren.

  • Plan voor noodgevallen

Organisaties moeten een plan hebben voor noodgevallen in geval van een cyberaanval. Dit kan een responsplan omvatten om te reageren op een aanval, een herstelplan om systemen en gegevens te herstellen na een aanval, en een communicatieplan om belanghebbenden op de hoogte te stellen van de situatie. Het is belangrijk om deze plannen regelmatig te testen en bij te werken om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn in geval van nood.

Conclusie

Het beschermen van gegevens tegen cybercriminelen is van cruciaal belang voor organisaties in de huidige digitale wereld. Door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, bewustzijn te creëren over phishing-aanvallen, regelmatig beveiligingsupdates te installeren, regelmatig back-ups van gegevens te maken, beveiligingssoftware te gebruiken, toegang tot gegevens te beperken en een plan voor noodgevallen te hebben, kunnen organisaties hun gegevens effectief beschermen tegen cybercriminelen. Het is belangrijk voor organisaties om voortdurend hun beveiligingsstrategieën te evalueren en bij te werken om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven met de nieuwste beveiligingsbedreigingen. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en aanvalsmethoden door je in te schrijven voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wat als je inbezit bent van data van derden?

Als je persoonsgegevens van derden bezit, moet je als verwerkingsverantwoordelijke voldoen aan de 'Algemene Verordening Gegevensbescherming' (AVG). De 'Autoriteit Persoonsgegevens' (AP) is de toezichthouder op de naleving van de AVG in Nederland.

De AP stelt dat verwerkingsverantwoordelijken de persoonsgegevens van derden alleen mogen verwerken als zij daarvoor een wettelijke grondslag hebben, zoals toestemming van de betrokkene of een gerechtvaardigd belang. Verder moeten verwerkingsverantwoordelijken zich houden aan de beginselen van de AVG, zoals de plicht om de persoonsgegevens te beveiligen en de betrokkene te informeren over de verwerking van zijn of haar gegevens.

Als verwerkingsverantwoordelijke ben je verplicht om datalekken direct te melden bij de AP en de betrokkene als het lek waarschijnlijk een hoog risico oplevert voor de privacy van de betrokkene. Daarnaast kan de AP boetes opleggen als je als verwerkingsverantwoordelijke de AVG niet naleeft. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Maar daarover volgende week meer over in deel 3 van 'Data, het nieuwe goud'.

Meer tips van de week