De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Heb je een AH account, verander dan je wachtwoord

Gepubliceerd op 9 november 2018 om 10:20

Albert Heijn lekt wachtwoorden van ongeveer tienduizend gebruikers van de website ah.nl

Albert Heijn heeft door een programmeerfout de wachtwoorden van tienduizend klanten gelekt, zo heeft de supermarktketen via de eigen website bekendgemaakt. De programmeerfout bevond zich in de software die Albert Heijn gebruikt om het inloggen op AH.nl mogelijk te maken.

Door de fout waren de inlognamen en het wachtwoord kort zichtbaar in de adresbalk van de browser. De inloggegevens van zo'n tienduizend klanten zijn op deze manier onbedoeld gedeeld met enkele online serviceproviders van Albert Heijn, aldus de verklaring van het bedrijf. Om welke providers het gaat laat de supermarktketen niet weten. Tegenover Nu.nl verklaart Albert Heijn dat het om partijen gaat die helpen om de website bijvoorbeeld sneller te maken en te personaliseren voor iedere bezoeker. Deze partijen zijn gevraagd om de inloggegevens te verwijderen.

De supermarktketen werd op 6 november op het probleem gewezen en heeft het inmiddels verholpen. Alle getroffen klanten zijn via e-mail ingelicht. Ook is er melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan. Volgens Albert Heijn is er geen ongebruikelijke activiteit waargenomen met betrekking tot de inloggegevens of gebruikersaccounts. Wel is van alle getroffen gebruikers het wachtwoord gereset. Albert Heijn heeft de persoon die het datalek meldde beloond met een kopje koffie en een bezoek aan het kantoor.

Voor alle zekerheid wordt aangeraden je huidig wachtwoord te wijzigen, want cybercriminelen kunnen proberen als je voor andere diensten (facebook, wehkamp, bol.com, paypal, enz...) misschien niet het zelfde wachtwoord gebruikt. En kunnen zo misschien misbruik gaan maken van deze accounts.

Het wordt aangeraden om nooit twee keer het zelfde wachtwoord te gebruiken, zo kun je voorkomen dat ze bij andere diensten kunnen inloggen.

Lees ook het artikel over een digitale kluis.

Bron: A&H, Diverse


 »