Iran wil Westerse landen en overheden destabiliseren, waaronder Nederland

Gepubliceerd op 30 juli 2021 om 07:00

De Britse zender SkyNews heeft op basis van geheime Iraanse documenten een inkijkje gekregen in de cyberoorlog die vanuit Teheran wordt gevoerd. SkyNews heeft vijf zeer vertrouwelijke Iraanse documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat Iran plannen heeft om via cyberwarfare Westerse landen en overheden te destabiliseren. De documenten zijn geschreven door ‘Intelligence Team 13’, welke een onderdeel van de Iraanse Revolutionaire Garde is.

Uit de documenten blijkt dat Iran druk is het met het voorbereiden van cyberaanvallen in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland én Nederland. Zo staat er informatie over vrachtschepen, benzinestations en andere burgerdoelwitten in. Die informatie is met name gericht op manieren om dit soort doelwitten te schaden dan wel uit te schakelen.

Nederlandse doelen uit het Iraans document

Iran als wereldleider Cyber

Op elk document staat op de voorpagina een quote van de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei: “De Islamitische Republiek Iran moet een van de wereldleiders worden op het gebied van cyber.” De documenten, geschreven door de zogeheten ‘Intelligence Team 13’ zijn met name offensief van aard. De lijst van mogelijke doelwitten wordt aangevuld met mogelijke manieren om actie te ondernemen: zo staat in een document een opsomming van manieren om communicatie- en balanssystemen in vrachtschepen en licht, ventilatie en verwarming in gebouwen te ontregelen.

Een ander document stond vol informatie over brandstoftoevoer en benzinestations, met daarbij de bijzin: “Een explosie bij een van deze locaties kan geregeld worden via hacks of via het van afstand overnemen en besturen van het stuurprogramma.” De documenten zijn geschreven eind november 2020.

Cyberwarfare

Andere landen zijn ook druk met informatieverzameling als het gaat om cyberwarfare. Zo maken ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de Volksrepubliek China zulke rapporten over verschillende offensieve mogelijkheden qua cyberwarfare. Maar volgens Britse functionarissen zit het verschil tussen het VK en Iran in de doelen die Iran op het oog heeft.

“Ik denk dat het volkomen legitiem is voor staten om te proberen hun cybercapaciteiten te verbeteren om zichzelf te verdedigen en te beschermen in cyberruimte”, vertelde de Britse generaal Sir Patrick Sanders aan SkyNews. “Daar is niets mis mee. Maar als je ze gebruikt op een manier die kwaadaardig en onverantwoordelijk is, en dus mogelijk materiële of economische schade kan veroorzaken, dan is dat niet acceptabel.”

Ondanks dat Iran offensieve plannen ontwikkeld, is het land zelf in het verleden slachtoffer geworden van cyberaanvallen, waarvan de bekendste de aanval met Stuxnet uit eind jaren 2000 is. Zo werd het nucleaire programma meerdere malen aangevallen door cyberaanvallen, waardoor bij een van de centrales de systemen werden uitgeschakeld en er midden in de nacht op bizar hoog volume Thunderstruck van AC/DC werd afgespeeld.

Bron: sky.com, cidi.nl | Luuk Smit

Meer info over cyberwarfare

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cyberwarfare gerelateerde berichten

“Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China”

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) vormt een groot knelpunt voor inlichtingendiensten. Meer dan drie jaar na de invoering van de wetgeving heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) nog altijd geen toegang tot de kabel om bulkdata e verzamelen en analyseren. “Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China.”

Lees meer »