De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Het MKB staat in Nederland voor een grote uitdaging

Gepubliceerd op 10 november 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

ESET heeft vandaag haar 'SMB Digital Security Sentiment Report 2022' uitgebracht, waarin meer dan 1.200 besluitvormers op het gebied van cybersecurity van kleine tot middelgrote bedrijven (MKB) in Europa en Noord-Amerika zijn ondervraagd. Het rapport onderzoekt het sentiment over security binnen de bredere context van recente ontwikkelingen en wereldwijde gebeurtenissen die de perceptie van MKB-ers over dit onderwerp beïnvloeden.

Kosten beveiligingsincident bijna 220.000 euro

Volgens het onderzoek heeft meer dan twee derde van de ondervraagde MKB-bedrijven in de afgelopen 12 maanden te maken gehad met een incident op het gebied van gegevensbeveiliging, waarbij de gemiddelde geschatte kosten van een beveiligingsincident bijna 220.000 euro bedroegen. Toch was de grootste zorg over de zakelijke gevolgen van een incident die door MKB-ers werd genoemd het verlies van gegevens (29%). Hoewel deze besluitvormers zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen van een aanval, gaf 70% van de ondervraagde bedrijven toe dat hun investeringen in cybersecurity geen gelijke tred hebben gehouden met recente veranderingen in hun bedrijfsprocessen zoals hybride werken.

De meest recente gegevens van het ESET Threat Report tonen een stijging van 20% in 2022 in dreigingsdetecties ten opzichte van vorig jaar. Maar liefst 83% van de ondervraagde bedrijven is van mening dat "cyberoorlog een zeer reële dreiging is die iedereen kan treffen", wat suggereert dat de steeds toenemende dreigingen het sentiment in het MKB aanzienlijk beïnvloeden. Ook is 74% van de MKB-bedrijven in Noord-Amerika en Europa van mening dat zij kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen dan enterprises.

De respondenten benoemen voor de komende 12 maanden de volgende grootste zorgen op het gebied van cybersecurity:

Vertrouwen cyberweerbaarheid van MKB-ers laag

Het is dan ook geen verrassing dat het algemene vertrouwen van MKB-ers in hun cyberweerbaarheid voor de komende 12 maanden laag blijft: slechts 48% van de respondenten zegt matig of zeer veel vertrouwen te hebben in hun cyberweerbaarheid (een magere 13% van de Nederlandse respondenten had veel vertrouwen). Hierbij moet worden opgemerkt dat het vertrouwen onder de respondenten uit Scandinavische landen (32%) aanzienlijk lager was dan in de rest van Europa en Noord-Amerika (beide 49%).

Ondanks belangrijke wereldwijde ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne en het blijvende karakter van werken op afstand na COVID-19, noemen MKB-bedrijven het gebrek aan cyberbewustzijn bij hun werknemers (43%) als belangrijkste factor die het risico op cyberaanvallen aanzienlijk verhoogt. Andere belangrijke factoren zijn aanvallen door statelijke actoren (37%), kwetsbaarheden in het ecosysteem van partners/leveranciers (34%), blijvend hybride werken (32%) en het gebruik van het Remote Desktop Protocol (31%).

Het MKB staat in Nederland voor een grote uitdaging

Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, licht de eerste resultaten toe: “Het MKB staat in Nederland voor een grote uitdaging. De kosten van een beveiligingsincident zijn zeer significant en de dreigingen waarmee ze te maken krijgen nemen toe. Tegelijkertijd wordt er verwacht dat ze door blijven innoveren en zich continu aanpassen aan de verschillende gebeurtenissen in deze tijd. Security moet voor deze doelgroep schaalbaar en simpel zijn. Hier ligt een enorme kans voor Nederlandse IT-dienstverleners om het hart van onze economie veilig te houden. Dankzij dit onderzoek hebben we inzicht gekregen in hoe het MKB aankijkt tegen digitale veiligheid en hoe hier verder uit te handelen, de komende periode zullen we gebruiken om de uitkomsten om te zetten in actie en deze te bespreken met relevante stakeholders zoals brancheverenigingen, IT-dienstverleners & overheidsinstanties.” De volledige analyse van het onderzoek kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Eset Smb Digital Security Sentiment Report
PDF – 14,7 MB 45 downloads

Bron: eset.nl, welivesecurity.com

Meer cybercrime nieuws

Cybercrime verdrievoudigd sinds 2019 blijkt uit de misdaadcijfers van 2022

Klassieke vormen van misdaad stegen in 2022 met zo’n 7 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het aandeel cybercriminaliteit steeg nog harder: in vergelijking met 2019 lag het aantal meldingen van online oplichting en fraude drie keer zo hoog. Dat laat zien dat de stijging blijvend is. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van afgelopen jaar.

Lees meer »

Cybercriminelen beginnen ChatGPT te gebruiken

Eind november 2022 bracht OpenAI 'ChatGPT' uit. De nieuwe interface voor het 'Large Language Model (LLM)', die meteen veel belangstelling wekte voor AI en de potentiële toepassingen ervan. ChatGPT droeg echter ook bij aan het moderne cyber dreigingslandschap, omdat al snel duidelijk werd dat het genereren van code minder vaardige cybercriminelen kon helpen bij het eenvoudig uitvoeren van cyberaanvallen.

Lees meer »

“We moeten de taken in cyberspace verdelen”

Als het in de gemeente fout gaat op het vlak van cybersecurity en persoonsgegevens op straat belanden, kijken we direct de burgemeester aan. Eigenlijk is het vreemd dat we de verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid van de gemeente bij de burgemeester neerleggen. Het is beter om de taken en verantwoordelijkheden in cyberspace op strategisch niveau te verdelen.

Lees meer »

«   »