AVG speelt cybercriminelen in de kaart

Gepubliceerd op 14 juli 2018 om 12:51
AVG speelt cybercriminelen in de kaart

De intrede van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal naar verwachting leiden tot een verdere toename van cybercriminaliteit. De waarde van persoonsdata van bedrijven is door de AVG groter dan voorheen. Afpersers staan sterker in hun onderhandelingen als zij dreigen de data van een organisatie te publiceren. Bovendien groeit het aantal schadegevallen door ransomware en de verwachting is dat deze trend zich voortzet.

2017 recordjaar cyberclaims

2017 was een recordjaar voor cyberclaims. In Europa waren er evenveel cyberclaims als in de vier jaar ervoor samen. Bij 26% van alle cyberclaims was ransomware de oorzaak, waar dit in 2016 nog 16% was. "Een waarschuwing is op zijn plaats omdat we zien dat bedrijfsschade door cyberincidenten vaak door ondernemers wordt onderschat", zegt Stefan Zwager, Cyber Product Lead voor AIG in Nederland.

Menselijk handelen vaak achterliggende oorzaak

"7% van het aantal gemelde schades komt door nalatigheid van personeel, maar de menselijke fout blijft een belangrijke factor in cyberclaims", zegt Dijkhuizen. "De achterliggende oorzaak van een datalek, ransomware of beveiligingsfout blijkt veelal menselijk handelen. Dat is een risico wat je moeilijk onder controle kan krijgen."

Download rapport

Benieuwd naar nog meer inzichten? Lees dan het volledige Cyber Claims Intelligence rapport waar je onder andere ziet welke sectoren het meest getroffen worden en wat de grootste risico's zijn voor jouw bedrijf.

Cybercrime claims report may 18
PDF – 655,8 KB 616 downloads