Zeroday exploits in Microsoft Exchange Server worden actief misbruikt in Nederland

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 17:02

Het 'Nationaal Cyber Security Centrum' (NCSC) adviseert om zo snel mogelijk de vrijgegeven patch te installeren. Tevens raadt het adviesorgaan aan om de Exchange-omgeving te controleren om uit te sluiten dat er misbruik heeft plaatsgevonden.

Zeroday kwetsbaarheden

Eerder deze week dichtte Microsoft vier zogeheten zeroday-kwetsbaarheden in Exchange Server, een programma dat door bedrijven gebruikt wordt om e-mails mee te ontvangen en versturen. Een zeroday is een kwetsbaarheid in de software die sinds dag één bestaat, maar waar de fabrikant en het publiek niets van afweten. Hackers en cybercriminelen zijn hier dol op, omdat het hen in staat stelt om onopgemerkt computersystemen en servers te infiltreren, malware te installeren of andere kwade fratsen uit te halen.

Op haar beveiligingsblog schreef Microsoft dat kwaadwillenden door de zeroday exploits toegang konden krijgen tot Exchange-servers. Als ze eenmaal toegang hadden tot de e-mailaccounts van de medewerkers, konden ze ransomware en andere vormen van malware installeren. De exploits bestaan in Exchange Server die op versie 2013, 2016 en 2019 draaien. Microsoft rolde dinsdag een patch uit voor om de beveiligingslekken te dichten. Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf raadde gebruikers aan om deze zo snel mogelijk te installeren.

Ontdekking door Volexity

Twee van de vier beveiligingslekken kwamen aan het licht dankzij Volexity. Het beveiligingsbedrijf ontdekte in januari dat er grote hoeveelheden data naar verdachte IP-adressen werden verstuurd. Aanvankelijk dachten securityexperts dat hackers gebruik maakten van een achterdeurtje, maar dat bleek niet het geval. In plaats daarvan stelden ze vast dat er meerdere zerodays waren. Eén van de kwetsbaarheden was zo ernstig dat er geen authenticatie nodig was.

Staatshackers Hafnium

Het Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) zegt dat het ‘vrij zeker’ is dat de zerodays actief zijn misbruikt door HAFNIUM, een groep Chinese staatshackers die buiten China opereren. Dat zou blijken uit de tactieken, procedures en de slachtoffers die ze kozen. Onder meer advocatenkantoren, onderwijsinstellingen, politieke denktanks en non-profitorganisaties zijn geliefde doelwitten van de Chinese hackers. Als ze eenmaal het netwerk zijn binnengedrongen, stelen ze gevoelige data en delen deze op websites als MEGA van Kim Dotcom. HAFNIUM werkt voornamelijk van gehuurde virtual private servers (VPS) in de VS, zo stelt Microsoft.

Uit onderzoek van het MSTIC blijkt dat de Chinese staatshackers in drie stappen te werk gaan. Allereerst dringen ze het netwerk van hun doelwit binnen, hetzij door gebruik te maken van de zeroday exploits, hetzij met behulp van gestolen wachtwoorden. Vervolgens konden ze web shells opzetten op de Exchange Server, waarmee ze op afstand de controle over de server konden overnemen. Tot slot stalen de aanvallers gevoelige data en installeerden ze malware.

Ook in Nederland

Tot nu toe was bekend dat de zeroday exploits in Microsoft Exchange Server actief werden misbruikt in de VS. Dat blijkt ook in ons land het geval te zijn, waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). “Van een van onze partners hebben wij vernomen dat ook binnen Nederland actief misbruik wordt gemaakt van deze kwetsbaarheden”, schrijft het adviesorgaan in een persbericht. Om welke bedrijven of instellingen het gaat, houdt het NCSC in het midden.

Net als Microsoft adviseert het NCSC om zo snel mogelijk de patch te installeren die Microsoft beschikbaar heeft gesteld. Tevens adviseert de instantie organisaties om hun Exchange-omgeving te controleren om zo uit te sluiten of de beveiligingslekken zijn misbruikt. Systeembeheerders moeten daarbij letten op zogeheten Indicators of Compromise (IOC’s). Dat zijn aanwijzingen in de logbestanden die kunnen duiden op misbruik door hackers. Microsoft heeft PowerShell-scripts beschikbaar gesteld waarmee logbestanden automatisch kunnen worden gecontroleerd. “Houd er rekening mee dat aanwezigheid van deze IoC’s niet noodzakelijkerwijs betekent dat uw Exchange-omgeving is gecompromitteerd”, eindigt het NCSC zijn blog.

Kwetsbaarheden In Microsoft Exchange Server In Nederland Actief Misbruikt
PDF – 65,6 KB 299 downloads

Bron: microsoft.com, ncsc.nl, vpngids.nl

Meer info over ‘Cybercrime’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Cybercrime gerelateerde berichten

Cybercrime jurisprudentieoverzicht: juli en augustus 2019

Met een vonnis “nieuwe stijl” heeft de rechtbank Rotterdam op 16 juli 2019 een verdachte veroordeeld (ECLI:NL:RBROT:2019:5630) voor drugshandel via het darkweb en het aanwezig hebben van de illegale handelsvoorraad. De verdachte heeft naar schatting meer dan 500 kg drugs verkocht en miljoenen omzet gehad. De bedenker, organisator en leidinggevende van het “bedrijf” krijgt zeven jaar gevangenisstraf opgelegd. In een afzonderlijk ontnemingsvonnis wordt bovendien ruim 1 miljoen euro afgenomen.

Lees meer »

FBI directeur "criminelen aangetrokken tot versleuteld communiceren"

Criminelen voelen zich aangetrokken tot versleutelde communicatie en apparaten omdat ze denken dat ze hierdoor zonder consequenties en te worden ontdekt hun misdrijven kunnen plegen, zo stelt FBI-directeur Christopher Wray. Wray sprak tijdens een conferentie van de FBI over cybersecurity. Tijdens dezelfde conferentie pleitte de Amerikaanse minister van Justitie William Barr voor een einde aan end-to-end-encryptie.

Lees meer »

CBS: Ruim miljoen Nederlanders slachtoffer van Cybercrime

In 2018 gaf 8,5 procent van de internetgebruikers van 12 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van digitale criminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen. Vooral jongeren waren slachtoffer. Vermogensdelicten kwamen het vaakst voor. Dat meldt het CBS op basis van het vandaag verschenen onderzoek 'Digitale Veiligheid en Criminaliteit'.

Lees meer »

De bankovervallen van de toekomst zijn 'Digitaal'

Het moderne financiële systeem draait op computers en het internet. Deze technologieën stellen banken in staat om wereldwijd en met ongekende snelheid geld te verplaatsen, klanten te bedienen en leningen te verstrekken. Maar deze tech heeft ook de manier waarop cybercriminelen te werk gaan veranderd. In plaats van banken te overvallen met bivakmutsen en wapens, maken ze nu steeds meer gebruik van digitale tools om rekeningen te plunderen zonder dat ze gepakt worden. In 2018 rapporteerde bijvoorbeeld meer dan twee derde van de financiële instellingen een stijging in het aantal cyberaanvallen.

Lees meer »